Logomain

Egyetemisták tervezte pavilon a világ desingfővárosának szíve

By Malustyik Orsolya 2012. augusztus 30. 13:11

szerk at hg dot hu

Wdc_helsinki_1.gallery

WDC Helsinki Pavilon

Wdc_helsinki_2.gallery

WDC Helsinki Pavilon

Wdc_helsinki_3.gallery

WDC Helsinki Pavilon

Wdc_helsinki_4.gallery

WDC Helsinki Pavilon

Wdc_helsinki_5.gallery

WDC Helsinki Pavilon

Wdc_helsinki_6.gallery

WDC Helsinki Pavilon

A letisztult skandináv ízlésvilágot csodásan tükröző fa pavilon vált az idei év design fővárosának központjává. A World Design Capital elnevezésű kezdeményezés pár éve indult útjára, célja a művészvilág segítségével egy élhetőbb városi környezetet lehetőségének kidolgozása. Idén Helsinki vállalhatta a vendéglátó szerepét, olyan nagyvárosok után, mint Torinó (2006) és Szöul (2010).

A letisztult skandináv ízlésvilágot tükröző fapavilon vált az idei év designfővárosának fő attrakciójává. A World Design Capital elnevezésű kezdeményezés pár éve indult útjára, célja a művészvilág segítségével egy élhetőbb városi környezetet lehetőségének felvillantása. Idén Helsinki vállalhatta a vendéglátó szerepét, olyan nagyvárosok után, mint Torinó (2006) és Szöul (2010). A finn események eredeti helyszínei, a helyi Design Museum és a Museum of Finnish Architecture (Finn Építészet Múzeuma) mellett, azokat kiegészítve vált szükségessé egy olyan kulturális funkciójú épület létrehozása, amely a különböző közösségi programoknak biztosít helyet.

A WDC Helsinki projekt szívévé, és talán nem kis túlzás azt mondani, hogy jelképévé váló házat az Aalto University (Aalto Egyetem) diákjainak egy csoportja tervezte. A közterület szövetébe észrevétlenül beleolvadó, "városi nappalinak" becézett pavilon minden arra járót egy izgalmas kitérőre hívogat.

Az építmény egy nagyon sokrétű gyülekezőhelyként fogható fel, amely kiszolgálja a városi lakosság igényeit. Számos funkciót tölt be egyszerre, tartanak benne jógaórákat, kézműves workshopokat, előadásokat, beszélgetéseket, alkalmas szabadtéri kiállítások, tárlatok rendezésére, valamint az egyik szegletében helyet kapott egy kávézó is. A "faház" legfontosabb hivatása nem csupán a közösségformálás, hanem az is, hogy mindezt a fenntartható városi környezet, élet hirdetése nevében teszi: minden program alapvető célja ezt a hitet terjeszteni, jelentőségét növelni az emberekben.

A pilléres struktúra egy nyitott, átmeneti tér jellegű, a változatos funkcióhoz érzékenyen igazodó teraszt hoz létre. Az ebben a térben elhelyezkedő két háromszögletű doboz emlékeztet csupán az építmény tradicionális ház jellegére. Olyan egységek kaptak helyet a kubusokban, amelyek zártságot igényelnek, mint például a kávézó kiszolgáló része, a konyha, a mosdóblokk, a másikban pedig egy vetítő, előadóterem. Minden más, éppen aktuális funkció szabadon áramik az utca és a belső kert között kialakuló fedett teraszon. 

A különleges térélményt fokozza a mennyezet játékos áttetszősége, kapcsolatot biztosítva a környezettel, és kellő fényt juttatva a belsőbe. A tér változatosságát segítik a falat helyettesítő függönyök, amelyek intimitást kölcsönöznek a ház adott részletének.

Az épületben minden részlet pontosan igazodik egymáshoz: visszafogottság jellemzi a bútorokat is, amelyek szintén fából készültek, és tökéletesen illeszkednek a tér meleg, világos tónusába.

Két év múlva ismét megrendezik  majd a World Design Capital a nemzetközi programsorozatát, amelynek házigazdája a dél-afrikai Fokváros lesz.

pavilon, finnország, köztér, város, skandináv építészet, world design capital helsinki 2012, fa építészet, aalto university Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317