Logomain

Összeállt a Média Építészeti Díjának nemzetközi előzsűrije

By Ongrádi Melinda 2012. augusztus 28. 13:22

szerk at hg dot hu

A Média Építészeti Díjára benevezett projekteket tavaly először értékelte nemzetközi előzsűri; éles szemű válogató munkájukat széles körű elismerés övezte. A tavalyi előzsűri-tagok - a legismertebb cseh építészeti napilap, az archiweb.cz főszerkesztője, az egyik legrégebbi román építészeti folyóirat, az Arhitext főszerkesztője, valamint a sikeres lengyel építészeti könyvesbolt a w-a.pl tulajdonosa - mellett idén két új tagja van a zsűrinek.

A Média Építészeti Díjára benevezett projekteket tavaly először értékelte nemzetközi előzsűri; éles szemű válogató munkájukat széles körű elismerés övezte. A tavalyi előzsűri-tagok - a legismertebb cseh építészeti napilap, az archiweb.cz főszerkesztője, az egyik legrégebbi román építészeti folyóirat, az Arhitext főszerkesztője, valamint a sikeres lengyel építészeti könyvesbolt a w-a.pl tulajdonosa - mellett idén két új tagja van a zsűrinek.

Media_epiteszeti_2012.gallery

Sikerült a kiemelkedő szlovén építészt, Maruša Zorec-et és a magyar szaksajtó kiváló szerkesztőjét, Götz Esztert is megnyerni. A díjra regisztrált 47 épület és 77 terv finalistáit várhatóan szeptember 3-án hozzák nyilvánosságra.

Az előzsűri 2012. augusztus 18-án kezdte el a pályázatok átnézését és értékelését. Döntésük eredménye szeptember 3-ra várható. A szakmai előzsűri által kiválasztott 5 tervet és 5 épületet a vezető magyarországi médiumok képviselőiből álló zsűri értékeli a nyilvánosság előtt a megújuló Katona József Színházban, 2012. október 25-én este hattól.

A közönséget sem hagyják ki, az előző évekhez hasonlóan egy kétkörös szavazáson választhatják ki az általuk legjobbnak ítélt munkákat. A közönség a beérkezett munkákból 10 tervet és 10 épületet juttathat a második körbe, ahol a legtöbb szavazatot kapott projektek kapják meg a Média Építészeti Díja közönségdíját.

Az előzsűri tagjai:

Götz Eszter
újságíró, szerkesztő
Régi-Új Magyar Építőművészet
1991-ben az ELTE Bölcsészkarán magyar-történelem szakán diplomázott, 1992-től szabadúszó újságíróként több napilapban és folyóiratban rendszeresen publikál kulturális tárgyú írásokat (ÉS, Ökotáj, Kritika, Múlt és Jövő, Új Művészet, Magyar Hírlap stb.). 1997 óta a Magyar Építőművészet olvasószerkesztője, 2007-től a www.kultura.hu állandó szerzője, 2009-11 között a Budapesti Városvédő Egyesület titkára.

Maruša Zorec
szlovén építész
Szlovén építész, a ljubljanai egyetem építészkarán végzett. Szakmai gyakorlatot Vojteh Ravnikar építész mellett szerzett, majd 1996-ban alapította meg saját irodáját. Jelenleg a ljubljanai egyetem építészkarán tanít, Ljubljanában él és dolgozik. Számos megvalósult, kortárs szellemű rekonstrukció, illetve nyertes pályázati terv fűződik a nevéhez, munkásságát több alkalommal is elismerték már Piranesi-, illetve Plečnik-díjjal. 2012. február 7-én a szlovén művészek által elérhető legnagyobb állami kitüntetést, az 1947 óta létező Prešeren díjat is elnyerte.
Projektek, munkák, írások, kiállítások:
díszlettervek két kulturális TV-műsor számára, az RTV Slovenija megrendelésére, 1991
a Seča-i Vila Ventrelli együttes rekonstrukciója (Robert. Potokar és Ana Kučan munkatársaként), 1994-1996
kápolna a ljubljanai ferences kolostorban, épült: 1996-1999
a Kostanjevica monostor fejlesztése, programterv, 1997
Polskava, családi ház (építés alatt), 1999-2005
Rahjenburg várkastélyának fejlesztése, koncepció és programterv, 1999-2000
Janko Glazer költő házának felújítási terve, Ruše, 1999
Sportközpont fejlesztése, Planica, épült: 2000-2005
Evidence and valorization of the Slovene Modern architecture 1945-70, katalógus és plakát (T. Gregoric, N. Koselj, Vojteh Ravnikar munkatársaként)
Oton Jugovec építész munkásságát bemutató kiállítás és könyv, 2001
Új könyvtár a régi várkastélyban, Ravne na Koroškem (M. Živec és Ana Kučan munkatársaként), pályázat, 1. díj: 2002, épült: 2002-2005
Janez Kališnik szlovén fotóművész – kiállítás és katalógus, 2003
Új ravatalozó Šmarje-Sap temetőjében,  pályázat, 1. díj, épült: 2003-2007
Új városháza Mariborban, tervpályázat, 1. díj, 2006
A Brezje zarándoktemploma előtti tér és szabadtéri oltár rekonstrukciója, épült: 2005-2008
Új könyvtár és városi környezet, Krško, tervpályázat, városépítészet – 1. díj, könyvtárépület – 2. díj
Új kollégium, Nova Gorica, tervpályázat – dicséret, 2008
Slovene modern architecture 1900-2000 – arculat, képeslapok és kiállítás, 2004-2008 (a ljubljanai építész szövetség részére,  J. Koželj, M. Kambič, M. Ivanič munkatársaként)
A maribori Vetrinje (Naskov) udvarház rekonstrukciója (Matjaž Bolčina munkatársaként), épült: 2007-2010
- Zeneiskola és regionális néprajzi múzeum, Ormož-Ormosd (Maša Ivec, Žiga Ravnikar munkatársaként), épült 2008-2010
Díjak:
Piranesi-díj a Vila Ventrelli rekonstrukciójáért (Robert Potokar építész és Ana Kučan tájépítész munkatársaként), 1998
Piranesi-díj a lujbljanai ferences kolostorban kialakított új kápolnáért, 1999
Plečnik-díj az Oton Jugovec építész munkásságát bemutató monográfiáért és kiállításért, 2002
Piranesi-díj a brezjei tér és szabadtéri oltár felújítása elismeréseként (Martina Tepina építész munkatársaként), 2008
Plečnik-díj a brezjei tér és szabadtéri oltár felújítása elismeréseként, 2009
A brezjei tér és szabadtéri oltár jelölése az Open Space Award díjra, 2010
Piranesi-díj a maribori Ventrinje (Naskov) udvarház rekonstrukciójáért (Matjaž Bolčina munkatársaként), 2010
A maribori Ventrinje (Naskov) udvarház rekonstrukciójának jelölése a Mies van der Rohe-díjra, 2010
Plečnik-díj a maribori Ventrinje (Naskov) udvarház rekonstrukciójáért, 2011
Prešeren-díj az ormosdi zeneiskola és regionális néprajzi múzeum épületéért, 2012

Kazimierz Kwasek
lengyel építész

Kazimierz Kwasek Krakkóban élő lengyel építész. 2002-ben alapította a W-A.pl céget, ami
mikorvállalkozásként indult, ma már új weboldalakba történő befektetésekkel is foglalkozik, emellett 5000 könyvet és kiadványt kínál építészek és dizájnerek számára az interneten, valamint a Krakkó belvárosában található könyvesboltban.
2009-ben új rendszer szerint, új szerverrel és domain névvel működő internetes könyvesboltot indított. Ebben az évben a W-A.pl csatlakozott a Cormedia.pl reklámcsoporthoz. 2010-ben egy Magyarországon tartott szimpózium során a W-A.pl honlap építészeti tartalomcserén alapuló programban állapodott meg az epiteszforum.hu (Magyarország), archiweb.cz (Cseh Köztársaság, Szlovákia), arhiforum.ru és az Arhitext (Románia) oldalakkal.

Kazimierz Kwasek 1998-2003 között a Krakkói Műszaki Egyetemen tanult építészetet. Ugyanitt egyetemi tanársegédként dolgozott 2005-2007-ben. Aktív tagja a Junior Chamber International Kraków szervezetének (melynek korábban elnöke is volt), ezenkívül a lengyel Rotaract Club tagja.
Kazimierz együtt dolgozik feleségével, Agatával, aki szintén építész, illetve közös építészeti projektekben vesz részt édesapjával, Andrzej Kwasek építésszel. Továbbra is fontos számára, hogy megmaradjon kapcsolata a tervezéssel, így idejének egy részében építészeti, belsőépítészeti munkákat vállal. Kazimierznek és Agatának egy 2,5 éves lánya van, Helena, akivel Krakkótól 5 km-re, egy ikerházban élnek. Kérdés, hogy ezek után vajon Helena is építész lesz majd?

Jan Kratochvíl
cseh építész, főszerkesztő
Jan Kratochvíl okleveles építész, 1978. április 22-én született a Cseh Köztársaságban.
Középiskolai tanulmányait 1992–1996 között végezte Šternberkben, majd a Brnói Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára járt 1996–2003 között. 2008 óta ugyanitt részt vesz a doktori képzésben. A cseh nyelven kívül angolul és németül beszél.

2000-2001 között az A plus a.s. brnói irodájában dolgozott építészként, majd 2001-től magántevékenységet folytatott. 2004-ben a K4 a.s. és a Kuba, Pilař architekti, Brno cégekkel is együttmüködött. 2007 óta tanársegéd a Brnói Műszaki Egyetem Rajzi Tanszékén. 1997 óta tulajdonosa és főszerkesztője az archiweb.cz (Az építészet internetes epicentruma) építészeti portálnak. Kedvelt szabadidős tevékenységei: tenisz, utazás, modern művészetek, fényképezés, webdizájn.

Arpad Zachi PhD
román építész, főszerkesztő
Arpad Zachi 1953 május 9-én született Bukarestben. 1972-1980 között a bukaresti “Ion Mincu” Építészmérnöki Intézetben végezte tanulmányait, ahol építészmérnöki diplomát, majd a Ph.D. kandidátusi tudományos fokozatot szerezte meg.

1980 óta számtalan helyen és munkakörben dolgozott már, többek között Bukarestben, Gyulafehérváron, Brassóban különböző intézmények építészeként, később várostervezőként. 1990 óta kisebb megszakításokkal az “Arhitext Design” Magazin munkatársa mint szerkesztő, igazgató vagy főszerkesztő. 1991-től az “Ion Mincu” Építészeti és Urbanisztikai Egyetemen előbb tanársegédként, majd egyetemi oktatóként tevékenykedik, szemináriumokat, kurzusokat tart, kutatásokban vesz részt.

Zachi 1986 óta számtalan tanulmányt közölt már, részt vett a Nemzeti Városi és Területfejlesztési Program projektjeiben és kutatásaiban. A történelmi területek meghatározásához szükséges feltételek felállításában és műemlékvédelmi munkákban dolgozott. Javaslatot készített elő a fenntartható városi fejlődés és regionális stratégiai tervezés témakörében. Tanulmányt dolgozott ki Fejér megye számára a megyei fejlesztési stratégiával kapcsolatosan. Részt vett az Amtrans Programban.

1991 óta számos várostervezési tanulmány, általános városrendezési terv kidolgozásában közreműködött. Több szakmai szervezet tagja (Román Építész Szövetség, Román Várostervezők Szakmai Szervezete, Architext Design Alapítvány, román várostervezők névjegyzéke). Idegen nyelvként a franciát és az angolt használja.

Több szakmai rendezvény szervezésében, építészeti kiadványok szerkesztésében közreműködött (például In Between Fesztivál, Intre/Intru Culturi Fesztivál, TROPISME Fesztivál, illetve a Vlad Arsene+Westfourth; Radu Mihailescu; Ioan Andreescu &Vlad Gaivoronschi; Mario Kuibus építészeti monográfiákat szerkesztette). 

1980 és 1990 között számtalan építészeti és városépítészeti pályázaton szerepelt.

Forrás: sajtóközlemény

építészet, marusa zorec, média építészeti díja 2012, epiteszet, nemzetközi előzsűri, götz eszter, kazimierz kwasek, jan kratochvíl, arpad zachi Icon_print

A 2012-es Média Építészeti Díja nemzetközi előzsűrije

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317