Logomain

Magyar szigetek a nagyvilágban

By Kovács Dániel 2012. augusztus 27. 09:50

szerk at hg dot hu

Hungaria.gallery

Az 1890-ben emelt Hungarian Hall Clevelandben

Batei_ungarin_00877777777.gallery

A Batei Ungarin egyik utcája napjainkban

Kaposvarchurchkjfmartin.gallery

A „Kaposvár” nemzeti műemlék templom látképe, Esterhazy

Kiryas_joel.gallery

Kiryas Joel látképe

Toledo.gallery

A St Stephen’s Church és Tony Packo Kávézója Toledóban

Sao_paulo.gallery

A Magyar Ház São Paulóban

Kis nép vagyunk, de bármerre járunk a világban, könnyedén találunk magyar alapítású településeket.

Kis nép vagyunk, de bármerre járunk a világban, könnyedén találunk magyar vonatkozásokat. Ez elsősorban a viharos 20. századnak köszönhető – a kivándorlások, a háborúk, a holokauszt és az 1956-os forradalom magyarok százezreit kényszerítette arra, hogy a világ más pontján kezdjen új életet. Cikkünkben olyan magyarok által alapított településeket és városrészeket gyűjtöttünk össze a Kárpát-medencén túlról, ahol ma is számon tartják a helyiek magyarországi származásukat, sőt: szembe jöhet egy magyarok által emelt középület vagy egy hazai hangzású utcanév is.

Cleveland, a „magyar város”, USA

Az 1890-ben emelt Hungarian Hall Clevelandben. Fotó: Wikipédia

Volt idő, amikor Clevelandet a második legnagyobb magyar városként tartották számon Budapest után, több mint százezer magyar származású lakossal. Az ohiói városba három hullámban érkeztek betelepülők. A legtöbben a századforduló környékén, 1870 és az 1910-es évek között érkeztek; később ők segítettek a második világháborút és az 1956-os forradalmat követően érkező újabb ezreknek a letelepedésben. A 20. század első évtizedeiben a magyar emigránsokhoz kötődő épületek a városképben is megjelentek, a Buckeye Road környékén ekkoriban „Little Hungary” néven emlegették. Theodor Kundtz, aki 1900 körül 2500 embert foglalkoztatott asztalosműhelyeiben, javarészt magyarokat, nagy szerepet játszott a méretes közösségi központ, a Hungarian Hall felépítésében a Clark Avenue-n. 1920-ra már több mint 300 tulajdonú magyar üzem működött Clevelandben. A magyar származásúak száma az 1980-as években érte el a csúcsot, akkor 113 ezer embert tartottak számon (köztük a legismertebb Joe Eszterhas forgatókönyvíró). Ez a kilencvenes évekre a felére esett vissza, mára pedig még tovább csökkent. A Hungarian Hall ma is megvan, de rég nem eredeti célját szolgálja. Szintén is áll a város számos, a magyarokhoz kötődő egyházi épülete, például a Szent Erzsébetről és Szent Imréről elnevezett katolikus templomok, vagy a pártázatos tornyú egykori Első Magyar Templom, amely ma a baptistákat szolgálja.

A szent város magyar negyede: Batei Ungarin, Jeruzsálem, Izrael

A Batei Ungarin egyik utcája napjainkban. Fotó: Wikipédia

A nevében is Magyarországra emlékeztető Batei Ungarint 1891-ben alapította a Kolel Ungarin, a zsidók Szentföldre való visszatérését támogató szervezet. Elsősorban az akkori Magyarországról telepedtek itt le bevándorlók, akik jellemzően a ma ultraortodoxként ismert vallási irányzathoz tartoztak. A szó szerint „magyar házak” nevű negyedben a századfordulóra körülbelül száz lakás állt, egy zsinagógával, egy tóraiskolával és egy mikvével. Magyar szó azonban ritkán hangozhatott el, hiszen a betelepülők héberül beszéltek; csak a név őrizte a magyarországi eredetet. Az itt lakók jelentős része ma is számon tartja, ősei melyik magyarországi településeken látták meg a napvilágot.

A gróf magyar szigete: Esterhazy, Saskatchewan, Kanada

A „Kaposvár” nemzeti műemlék templom látképe, Esterhazy. Fotó: Wikipédia

Talán a legismertebb, magyarok által alapított település Észak-Amerikában Esterhazy, amelyet a magát a híres családhoz tartozónak valló Esterházy Ottó Pál alapított 1886-ban. Bár a család ezt a rokonságot nem tartotta és nem is tartja számon, Esterházynak sikerült rábírnia 35, főleg Kaposvárról és környékéről származó családot, hogy telepedjenek le a kies kanadai dombok közt. A várost, amelyet eredetileg Kaposvárnak neveztek el, ma 2600-an lakják. Két fontos műemléke az 1904-1907 között emelt, faszerkezetes malom és a századfordulón emelt, Kaposvárról elnevezett római katolikus templom. Saskatchewan államban több, magyarok által alapított település létezik: az Otthon nevű tanyaközpontot 56-an lakják, míg az eredetileg Békevár nevű Kiplingben 1100-an élnek ma.

Buenos Aires, Argentína

A legenda szerint az első magyar, aki Amerika földjére tette a lábát, az 1520-ban a mai Buenos Aires partjaihoz érkező Magellán-expedíció egyik hajójának tűzmestere, Varga János volt. (Torbágyi Péter tanulmányában Latin-Amerika korai magyar településeiről még számtalan izgalmas történet olvasható.) Az ország történetében több magyar emigráns is fontos szerepet játszott – az építész Kálnay-fivérek munkásságáról korábban mi is megemlékeztünk. Miután Perón elnök megnyitotta az országot, az 1940-es évek végén több ezer, főként a kommunista hatalomátvétel elől menekülő magyar érkezett Argentínába. Ők saját kulturális életük szervezésébe kezdtek, többek közt Magyar Házat, szabadegyetemet, könykiadót és sajtótermékeket alapítva. Argentínában ma 19 szervezet és négy egyházi társaság őrzi a magyar gyökereket.

Ahol a legtöbb magyar származású amerikai él: Kiryas Joel, New York, USA

Kiryas Joel látképe. Fotó: Wikipédia

2000-ben az itt lakók 18,9%-a magyarországi származásúnak vallotta magát, ezzel Kiryas Joel tartja az amerikai rekordot ezen a téren. A New York állambeli városkát 1977-ben alapította a holokausztot túlélő szatmári rabbi, Teitelbaum Joel, és ma is főként szatmári haszid zsidók lakják. Akkor 14 család telepedett le itt; ma a lélekszám meghaladja a húszezret. Az erős ortodox vallási hagyományok miatt a helyi lakóközösség sok szempontból rendhagyó: a családokban általában hat-nyolc gyerek van, így az átlagéletkor mindössze 13,2 év, viszont itt a legnagyobb a mélyszegénységben élők aránya az egész Egyesült Államokban. A szatmári eredetű ortodox zsidó közösség mellett a munkácsi haszidok is nagy számban élnek Amerikában, központjuk Brooklynban található, ahol a második világháború után néhány évtizedre Teitelbaum Joel is letelepedett.

New Brunswick, New Jersey, USA

A magyar emigránsok a 20. század elején kezdtek letelepedni New Brunswickben, elsősorban a helyi ipari üzemekben kínált álláslehetőségek miatt. A Somerset Streeten a magyar közösség három templomot is épített: egyet a katolikus, egyet a református, egyet pedig az evangélikus hitűek. (Az Egyesült Államokban ma is rengeteg magyar alapítású templom áll, itt egy remek lista róluk.) Bár az az idő, amikor a város minden harmadik lakosa értette a magyar szót, már rég elmúlt, azért ma is rengetegen őrzik a hagyományokat különféle közösségekbe szerveződve. Évente egyszer Magyar Fesztivált tartanak, ahol hagyományos magyar ételeket kóstolhatnak a résztvevők. A város két parkját Kossuth Lajosról és Mindszenty bíborosról nevezték el, utóbbiban áll a bíboros első szobra. A közelben pedig az 1956-os forradalom áldozatainak emlékműve található– a szovjet bevonulást követően, az ötvenes évek második felében ugyancsak több emigráns érkezett a városba. 

A magyar hot dog otthona: Toledo, Ohio, USA 

A St Stephen’s Church és Tony Packo Kávézója Toledóban. Fotó: Wikipédia 

Az 1890-es években mintegy háromszáz, elsősorban a palóc területekről származó magyar munkás telepedett le Toledóban, a Birmingham nevű városrészben, ahol ma is van Kossuth, Bogar, Yambor, Magyar, Juhasz és Nagy Street. 1898-ban saját plébániájuk lett, és csakhamar felépült a templomuk is, amelyet Szent István királyról neveztek el. Ezt 1908-ban tűz pusztította el, a jelenlegi, St. Stephen's Roman Catholic Magyar Church 1914-ben épült, és 750 ülőhelyes. A magyar negyed másik híres „intézménye” a magyar származású Tony Packo 1932-ben nyitott és máig működő kávézója, amely sajátos, chilivel ízesített „magyar hotdogjáról” közismert. A kávézót az 1973-1983 között futó M*A*S*H című tévésorozat tette Amerika-szerte ismertté, amelynek nem kevesebb mint hat epizódjában említi egy toledói származású szereplő. 
A toledói magyarokról ld. még Szentgyörgyi Anna angol nyelvű tanulmányát itt

Rákócziék menedékhelye: Rodostó, azaz Tekirdağ, Törökország

A 140 ezres trákiai város nevét minden magyar iskolás ismeri, legalábbis az itthon használatos görög formában, hiszen 1720-35 között itt élt száműzetésben II. Rákóczi Ferenc és innen írt híres leveleit fiktív „nénjének” Rákóczi hűséges kísérője, Mikes Kelemen. Az egykor magyarok lakta utcában, amelynek neve is erre emlékeztet, a századfordulón még több eredeti épület állt, mára azonban csak egyetlen maradt, amelyet Rákóczi ebédlőpalotaként használt. Berendezéseinek egy részét még az 1900-es évek elején Kassára szállították, ahol felépült a másolata. Az összeomlás szélén álló eredeti házat végül a török kormány Magyarországnak ajándékozta, és alapos restaurálás után 1982-ben megnyílt a Rákóczi Múzeum. A másik nagy, Törökországban bujdosó magyar emlékét is múzeum őrzi: Kossuth lakóházát Kütahyában lehet megnézni.

São Paulo, Brazília

A Magyar Ház São Paulóban. Fotó: a Casa Húngara Facebook-oldala

Az török áfium ellen való orvosság című művében 1661-ben Zrínyi Miklós is eljátszott a brazíliai kolónia alapításának ötletével. Ehelyett évszázadokig főleg misszionáriusok képviselték a magyarságot az országban, nagyobb számú, működő közösségek az 1940-es évek végétől alakultak ki Rio de Janeiróban és São Paulóban. Utóbbi városban a Magyarországról kivándorolt bencés szerzetesek kezdeményezték Brazília legnagyobb magyar hetilapja, a Délamerikai Magyar Hírlap kiadását, és megszervezték a magyar cserkészetet is (az országban máig a cserkészek a magyar örökség legfontosabb ápolói – erről bővebben itt lehet olvasni). A hatvanas években Rióból, amely elvesztette fővárosi rangját, több magyar család települt át São Paulóba, így egyértelműen ez a város vált a brazíliai magyarság központjává. Az itteni kulturális élet a második világháború utáni évtizedekben virágzott; 1956 tavaszán itt volt például Németh László Galilei című darabjának ősbemutatója, hónapokkal a magyarországi debüt előtt. A helyi magyarság legfontosabb kulturális intézménye a ma is működő Casa Húngara São Paulóban.

építészet, usa, kanada, város, cleveland, buenos aires, sao paulo, epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317