Logomain

London 2012: merre tovább?

By OM 2012. augusztus 22. 14:04

szerk at hg dot hu

Olimpiai_park_latkep.gallery

A londoni Olimpiai Park látképe

Olimpiai_park_london.gallery

A londoni Olimpiai Park

Uszoda_london.gallery

A Zaha Hadid tervezte uszoda a londoni Olimpiai Parkban

London_zaro.gallery

A londoni olimpia záróünnepsége

London_2012_zaro_2.gallery

Eduardo Paes, Rio de Janeiro polgármestere átveszi az olimpiai zászlót

Kosarlabdacsarnok.gallery

A londoni olimpia lebontásra ítélt kosárlabdacsarnoka

Emirates_air_line_2.gallery

Az Emirates Air Line

Sajtokozpont.gallery

Sajtóközpont az Olimpiai Parkban

Olimpiai_falu.gallery

Az olimpiai falu Londonban

Kelet_london_olimpia.gallery

Kelet-London az olimpia jegyében

A szervezők fogadkoznak: nem lesznek kongó stadionok az olimpia után; az újrahasznosításra átfogó tervek készültek.

Az olimpiának vége, most kezdődik az igazi munka: így foglalják össze a szakértők, mi vár még a britekre a játékok rendezése után. Nincs szomorúbb, mint egy üresen kongó stadion, amelynek gaz veri fel a lépcsőit, és lassan, de biztosan az enyészet martaléka lesz... Az olimpiai láz elmúltával sajnos a világ számos pontján jutottak erre a sorsra a hatalmas költségek árán felhúzott sportlétesítmények. A 2012-es londoni olimpiát követő Paralimpiai Játékok ugyan még el sem kezdődtek, azonban máris újra előtérbe került a londoni olimpiára megépített létesítmények utóéletének kérdése.

Minden idők legdrágább olimpiája sok szempontból rendkívül sikeres volt, és a szervezők a kezdetektől fogadkoztak: a gigantikus munkálatok eredménye a használat után sem válik majd nyűggé a városnak, egyfajta „fehér elefánttá” - azaz olyan értékes, de használhatatlan vagyontárggyá, amelynek már a birtoklása és fenntartása is csődbe viszi gazdáját.

2007-ben az úgynevezett Legacy Promises, azaz az olimpia utóéletével kapcsolatos vállalásokat összefoglaló dokumentumban öt alapvető kritériumot fogalmaztak meg, mint elvárást az olimpia hatásaival kapcsolatban, ezek értelmében az olimpiának köszönhetően:
- Nagy-Britannia váljon a világ vezető sportnemzetévé;
- Kelet-London központja teljes egészében szülessen újjá;
- a fiatal generáció a motivációnak köszönhetően váljon aktív résztvevőjévé az eseményeknek(„Inspire a Generation”);
- az Olimpiai Park váljon a fenntarthatóság etalonjává;
- váljon nyilvánvalóvá, hogy Nagy-Britannia kreatív és befogadó ország, az itt élők, a látogatók és az üzleti partnerek szempontjából egyaránt.

2008-ban hozták nyilvánosságra a Legacy Action Plant, az olimpia örökségével kapcsolatos akciótervet, és kidolgozták saját fejlesztési elképzeléseiket a játékoknak helyet adó londoni kerületek („Hosts Boroughs”) is, azaz  Barking és Dagenham, Greenwich, Hackney, Newham, Tower Hamlets és Waltham Forest. Erre a környékre jellemző, hogy nemcsak London, de Nagy-Britannia egészét tekintve is jelentős a lemaradásuk, az életminőséget, gazdasági mutatókat, bűnözést és számos egyéb tényezőt tekintve. A fejlesztési tervek megállapítják, hogy bár az olimpia jelentős katalizátora lehet a pozitív folyamatoknak, önmagában azonban nem elegendő a problémák megszüntetéséhez.

London számos pontja közvetlenül bekapcsolódott a rendezvénybe, a belvárosban, illetve a külső helyszíneken zajló sporteseményekhez kapcsolódó létesítmények és a közlekedésfejlesztési projektek mellett azonban a legnagyobb arányú fejlesztés Kelet-Londonban, az Olimpiai Park létrehozásával történt. Ez nemcsak maguknak a létesítményeknek a felhúzását jelentette, hanem a hajdani hulladéklerakó tereprendezését és az infrastruktúrához kapcsoló olyan beruházásokat, például a felszíni elektromos távvezetékek föld alá helyezését. A kivitelezésért felelős szervezet közlése szerint az összegek háromnegyedéte, azaz minden befektetett angol fontból 75 pennyt olyan munkálatra fordítottak, amely a környék távlati fejlesztését szolgálja. Az olimpiai létesítmények további hasznosításáért a London Legacy Development Corporation lesz felelős.

A sportolóknak otthont adó olimpiai falu East Village néven lakóparkként találja meg új funkcióját, a tervek szerint a lakások felét olcsó szociális bérlakásként hasznosítják majd. Az ingatlanokat fokozatosan adják majd át az új tulajdonosoknak, a helyi ingatlanfejlesztő Delancynek és a Qatari Diarnak. „Nagy-Britanniában különösen szokatlanul nagy lehetőség, hogy egyszerre közel 30 hektárnyi földterület jutott a birtokunkba, ráadásul közel London központjához” - véli Stuart Corbyn, a hasznosításért felelős bizottság elnöke. „2800 lakás kerül a tulajdonunkba, ami meglehetősen nagyarányú projektnek tekinthető.” A fejlesztők azt ígérik, már jövőre megnyit a területen egy 1800 tanulót fogadó iskola, továbbá egy egészségügy központ, így valódi városi élet alakulhat ki a területen.  

Az Olimpiai Park a játékok végével új nevet kap: Queen Elizabeth Olympic Park, azaz Erzsébet Királynő Olimpiai Park lesz az új megnevezése. A sportlétesítményeket a tervek szerint az élsportolók mellett a lakosság is használhatja majd szabadidős célokra, a környező területek pedig hatalmas városi parkként funkcionálnak majd. Az olimpiai létesítmények egy része ugyanakkor szomorú sorsra jut: a kosárlabdacsarnokot és hokimérkőzéseknek otthont adó Riverbank Arénát lebontják, a lelátók pedig más sportlétesítményekhez kerülnek. Az újrafazonírozott park a tervek szerint 2014-ben nyílik meg ismét a nagyközönségnek. 

Az Olimpiai Stadion sorsa még kérdéses: felröppent, hogy esetleg a West Ham futballcsapat kapná majd meg. A 2017-es IAAF atlétikai világbajnokságot azonban biztosan itt fogják megtartani. Megmarad a Zaha Hadid-tervezte uszoda, a velodrom és a sajtóközpont is. A szakemberek mindenképp fontosnak tartják, hogy a Park szervesen hozzákapcsolódjon a környező terület mindennapjaihoz – ellenkező esetben csak kihalt, üres zárvány marad a városban.

A kelet-londoni városrész egyik középpontja a Westfield bevásárlóközpont lett, amely 10 000 munkahelyet teremtett. Környékén, az ideiglenes sportlétesítmények helyén további irodák és lakónegyedek (2030-ig összesen 5 negyed, 8000 lakás) felhúzását tervezik, a remények szerint további 20 000 munkahelyet létrehozva, amelyeket jórészt helyi lakosokkal szeretnének feltölteni. Ebből körülbelül 4600 dolgozó abban a digitális központban találhat munkát, amelyet a médiaközpontban szeretnének kialakítani. A területen korábban 4500 fő dolgozott, jobbára különböző ipari üzemekben – ezt a számot az illetékesek szeretnék 30 000-re feltornászni, a kereskedelem, szolgáltatóipar, a sporttal és technológiai fejlesztésekkel összefüggő iparágakban teremtett munkahelyek és az ide költöztetett irodaházak révén.

A közlekedéssel kapcsolatos fejlesztések hasznossága a sportlétesítményekénél jóval egyértelműbb. Ilyenek például a felszíni DLR vasút megnövelt kapacitása, a metró- és kerékpár-hálózat korszerűsítése, amelyekre összesen 6,5 milliárd fontos költöttek. A fejlesztésekben egyértelműen előnyt élveztek a fenntartható közlekedési módok.

Természetesen a környezetvédők is a kezdetektől jelen voltak a munkálatoknál: a Park építését megelőző tereprendezéskor például kínosan ügyeltek rá, hogy még az olyan apró, itt tanyázó élőlényeket, mint a varangyokat, gőtéket és gyíkokat is gondosan máshová telepítsék. A nyüzsgés elültével azonban szeretnék, ha a vadvilág is újra birtokba venné a kerteket: Kim Olliver, a játékok vezető ökológusa szerint az sem elképzelhetetlen, hogy például igazi denevérparadicsommá válik majd a terület – ennek érdekében speciális ládákat is elhelyeznek a repülő emlősöknek.

A britek igyekeznek hasznosítani a korábbi olimpiák tapasztalatait. Matthew Black, a létesítmények utóéletéért felelős szervezet egyik tanácsadója Barcelonában járt tanulmányúton. „Ellátogattam a korábbi olimpia helyszínére, és összesen 76 ott lézengő embert sikerült megszámolnom. Ez Londonban egyszerűen nem fordulhat elő” - fogadkozik. A remények szerint a 114,5 m magas AcelorMittal Orbit, amelyre a játékok alatt hatalmas volt az érdeklődés, a jövőben is vonzó turisztikai attrakció marad majd.

Azokra a félelmekre, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően megemelkedett ingatlanárak miatt az eredetileg itt lakók elköltöznek majd, a szakemberek egy része derűlátóan reagál: szerintük éppen a munkahelyteremtés teszi majd lehetővé, hogy az „őslakosok” megengedhessék maguknak az új ingatlanokat.

A fejlesztéseknek köszönhetően a terület, ahol hajdan hegyekben álltak a kidobott hűtőszekrények és egyéb megunt háztartási gépek, végre egy normális és működő városrésszé válhat. Mindehhez azonban még jó sok pénz kell, figyelmeztetnek a szakértők, továbbá eltökélt politikai szándék – a helyi önkormányzatok és a kormány részéről egyaránt. Az biztos, hogy az előzetes tervek életképessége az elkövetkezendő években fog eldőlni.

nagy-britannia, londoni olimpia, stratford, olimpiai park, london 2012, kelet-london, az olimpiai játékok öröksége Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317