Logomain

Építészek a szegénység ellen

By Harmati Kata 2012. augusztus 17. 15:25

szerk at hg dot hu

12.gallery

Sárkányteregető - Bódvalenke

13.gallery

Épül a sárkányteregető - Bódvalenke

9.gallery

Sárkányteregető - Bódvalenke

1.gallery

Sárkányteregető - Bódvalenke

9.gallery

Sárkányteregető - Bódvalenke

10.gallery

Sárkányteregető - Bódvalenke

3.gallery

Tigris - Szakácsi

11.gallery

Tölcséres felhő - Bátonyterenye

6.gallery

Játszótér - Beret

5.gallery

Játszótér - Beret

4.gallery

Játszótér - Beret

Az idei Hello Wood tábor a társadalmi felelősségvállalás jegyében telt. Sorozatunk utolsó része ezzel foglalkozik.

Az idei Hello Wood alkotótábor a társadalmi felelősségvállalás jegyében telt: egyik célkitűzése volt, hogy az építészek, tervezők által létrehozott alkotások hozzájáruljanak a környező települések kulturális és közösségi életéhez. A tábort gondos előkészítés, igényfelmérés előzte meg a helyi kapcsolattartók, a helyi közösség képviselőinek, valamint szociológusok, kulturális antropológusok bevonásával, hogy az alkotóhét alatt, a 200 ott dolgozó kreatív fiatal a környező Borsod és Nógrád megyei települések részére olyan kulturális és szociális funkciót betöltő alkotásokat készítsen, amelyeket a helyiek is magukénak éreznek.

A MOME line – design műhely mellett az idei Hello Wood szervezője volt a szociális építészettel foglalkozó Reflekt Stúdió, és annak alapító tagjai Pozsár Péter, aki egyben a Hello Wood kurátora, és Gulyás Erzsébet a Hello Wood szociális építészeti projektjeinek koordinátora. A projekt az elejétől kezdve élvezte a nemzetközi szakma figyelmét is és biztató üzenetet kapott Cameron Sinclairtől, az Architecture for Humanity társalapítójától: „Izgalmasnak találom a Hello Woodot mint inspiráló kezdeményezést, amely azzal a kihívással bíz meg csapatokat, hogy társadalmi változást idézzenek elő az átgondolt tervezés erejével. Az esemény felhívja a figyelmet annak szükségére, hogy a perifériára szorult közösségekkel együttműködve azokra azonnali hatást fejtsen ki.”

A Hello Wood keretein belül négy hátrányos helyzetű településen – Bereten, Bátonyterenyén, Bódvalenkén és Szakácsiban – is valósultak meg projektek, amelyek az építészet és a művészet eszközeivel a helyi igényekre épülve a közösségi élethez tesznek hozzá.

A települések kiválasztásában nagy szerepet töltött be a helyi kezdeményezések, civil szervezetek jelenléte. A velük való szoros együttműködés a szociális workshopok alapfeltétele volt. Az építészeten is túlnyúló programok megvalósulásában Bátonyterenyén a térségben működő tanodahálózat működtetőjével Berki Judittal, Bódvalenkén Pásztor Eszterrel a freskófalu-projekt vezetőjével, Szakácsiban Siroki Lászlóval a Társaság a Szabadságjogokért képviseletében, és Bereten a polgármesterrel és a közösség képviselőivel működtek együtt. A szociális építészeti projektek fontos eleme, hogy lokális problémákra reagál a helyiekkel együtt, nem egy univerzálisnak titulált megoldást alkalmaznak a településeken. Ezek olyan mikrobeavatkozások, amelyeknek „azonnali” kézzelfogható eredményei vannak, amelyek a hosszabb távon kitűzött változtatásokhoz adnak lendületet, és amelyekből látszik, hogy a kis léptékű beavatkozások képesek olyan akupunktúrás pontokat érinteni, amelyek további folyamatokat indítanak el közösségen belül.

Pozsár Péter a Reflekt Stúdió építésze hangsúlyozza, hogy Magyarországon ez egy egyedülálló építészeti kísérlet, amelyre itthon még nem volt példa. „Éppen kísérleti jellege miatt sok veszélyt kellett áthidalni: rövid ideig tudtunk csak jelen lenni a helyszíneken, ezt ellensúlyoztuk a hosszú előkészítési időszakkal, a szociológusok bevonásával, hogy a párbeszéd a helyiekkel már a tábor előtt hónapokkal megkezdődjön. A másik fontos dolog a léptékek eltalálása: mit tudunk egy hét alatt reálisan megvalósítani, előkészíteni, ne ígérjünk túl nagyot, de túl keveset sem. Úgy érzem maximálisan eltaláltuk, mi az, ami a rendelkezésre álló eszközökkel, anyagokból, emberekkel megvalósítható. A visszajelzések alapján – és én is úgy gondolom – a szociális építészeti workshop a Hello Wood egyértelmű sikere.”

Tavaly indult a Reflekt Stúdió Beret 10 + 1 projektje. Az idei projekt a közösségi ház felújításának folytatása, egy játszó/közösségi tér az épület kertjében Kay Strasser építész vezetésével. Az ottani munkáról és élményekről Gulyás Erzsébet mesélt: 

„Bereten a közösségi ház 15 éve be van zárva. Van ugyan egy pici játszótér a kertjében, de a falu lineáris elrendezése miatt, gyakorlatilag nincs olyan köztér, ahol egyrészt összegyűlhetnek az emberek, másrészt indukálná az interakciót a helyiek között. A közösségi házat, aminek az udvarán egykori apró játszótér maradványai, csonkjai voltak, tavaly kezdtük felújítani. Ez a ház a többihez képest beljebb van az utcafronttól, viszont ugyanolyan kerítés választja el, mint a többit. Ide terveztünk egy játékos utcabútor sorozatot egyfajta „asztal-szék-kisház-mászókát” gyerekeknek, mellette homokozóval. Ehhez eltávolítottuk a kerítést, tulajdonképpen egy tereprendezés és köztérfejlesztés történt, ami egyrészt reflektál arra, hogy a játszótér mindenki számára elérhető, másrészt jelzi, hogy oda le lehet ülni beszélgetni, harmadrészt, hogyha bármikor van valamilyen kerti sütögetés, bográcsozás, akkor az a közösségi háznál történik.

A helyiek elbeszélése alapján, a közösségi ház bezárása előtt, és amíg a kis játszótér használható volt, a gyerekek „ott nőttek fel”. A fiatalok számára pedig egy találkozási pont volt. A fő célunk ennek a térnek az újra használatba helyezése volt és ezáltal az itt megtörténhető jelenetek lehetőségének visszaállítása a falu mindennapi életébe. Olyan közösségi tér megteremtése, ami magába foglalja a lehetőségét egy beszélgetésnek. Az installálás július 27-én kezdődött közös lecsófőzéssel. Jóleső élmény volt látni, ahogy lépésről lépésre birtokba veszik a gyerekek, és pillanatok alatt felfedezik az utcabútorok használhatóságát. De nemcsak ez volt megható, hanem a rengeteg munka és energia, amit a helyiek befektettek a többnapos közös installálásnál, nélkülük nem sikerült volna.” 

Szintén a helyi körülményekre reflektált érzékeny szemmel Borbás Péter (MOME - DLA, Modizájn), Cseh András (MOME - DLA, SZE, CZITA Építészeti Iroda), Ványolós Endre (MOME - DLA Kolozsvári Műszaki Egyetem Építész Kar) építészek és csapatuk munkája Bódvalenkén, ahol sok házban nincs folyóvíz, ezért az asszonyok a falu közepén található kút betonmedencéjéhez járnak mosni. A helyi legenda szerint egy sárkány védelmezi a falut, amelynek tiszteletére külön Sárkányünnepet tartanak minden évben. E két dolgot összekötve az alkotók egy több funkciós sárkány-installációt készítettek, amely kontextusából kiemelve nehezen értelmezhető, de annyira hely-specifikus és hely-érzékeny, hogy abban a pillanatban, amint a helyére került a sárkány, minden része egységben kelt életre: laposabb része úgy öleli körbe a medencét, hogy ne kelljen a sárba taposva mosni, le lehet rá ülni, a háttaraja pedig teregetőként funkcionál.

A helyiek itt is részt vettek a Sárkányteregető felállításában, és szeptemberben az alkotókkal együtt festik majd le az alkotást. Pásztor Eszter, aki a freskófalu-projekt mellett, számos kezdeményezéssel segíti a helyi közösséget, a helyi viszonyokat jól ismeri, így üdvözölte az installációt, amelynél nehéz elismerőbben nyilatkozni: „Három éve álmodom arról, hogy a mosótónál legyen egy sárkány - és most lett! Éljen a Hello Wood, ez a fantasztikus csapat, amelynek tagjai messze túlszárnyalták az álmomat! Tudjátok, milyen isteni érzés az, amikor az ember álma megvalósul? Jól meg is ünnepeltük, bográcsolással, énekléssel, sok nevetéssel...”

Bátonyterenyére „Tölcséres felhő” készült Oliver Sales (BME Lakóépülettervezési Tanszékének tanára) és Pap Bence (Bécsi Iparművészeti Egyetem) építészek tervei alapján. Bátonyterenyén működik Berki Judit tanoda-hálózatának egyik állomása, ahol hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával foglalkoznak. A program keretében négy tanoda működik, a különböző tanodák színházi előadásokat hoznak létre, amelyeket egymásnak és a nagyközönségnek is bemutatnak és egy helyszínen előadják azokat. Ez a helyszín a bátonyterenyei tanoda udvara szokott lenni, amelynek azonban nem volt színpada, épített kerete, amely egy ilyen a közösségi-kulturális esemény befogadására alkalmas.

A tervezők és csapatuk „Tölcséres felhő” elnevezésű színpada arra a koncepcióra épül, hogy a színpad egy nehéz szerkezet, amit az építészek azzal oldottak fel, hogy egy felhőt építettek a színpad tetejére, ezzel is szimbolizálva a színpad felett zajló „lebegést”. Berki Judit első benyomása az építményről: „Megérkeztem, csak ámultam és bámultam. Nekünk lesz a legszebb színpadunk. Olyan színpad, mely mindig árnyékot is ad nekünk. Igazi különlegesség! Készülünk az első "beavatásra" Meghívjuk a tervezőt, a megvalósítókat, a sajtó képviselőit. Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehetünk a programnak!”

Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotása Szakácsiban más szemléletmóddal közelít a helyi emberek, a falujuk és az őket körülvevő környezet viszonyához. A Szakácsit őrző Tigrisről már volt szó, a helyiek beleegyezésével megjárta a Szigetet is, hogy vigye a festői környezetben lévő 183 lelkes falu hírét, ahol nagy örömmel fogadták a helyiek. Nemcsak a falu esztétikájához járult hozzá a Tigris, hanem mint közös ügy, többéves konfliktusok feloldását katalizálta. Siroki László az ottani TASZ Pont képviselője szerint is több ez puszta gesztusnál: „Nemcsak a Tigrist kaptuk tőletek, ha nem azt is, hogy a településen ezen a napon nem voltak ellentétek, kibékültek olyan emberek, akik eddig haragban voltak, közösen várták, majd ünnepelték ”Szakácsi Tigrisét". Talán ezzel elindulhat egy olyan szakmai team ami több ehhez hasonló projektet indíthat el. Szakácsiban még soha nem volt ehhez hasonló összefogás, a helyiek a helyi vezetőkkel közösen főztek, és készültek a nagy eseményre.” Reméljük még sok ilyen lesz.

A Hello Wood négy szociális építészeti workshopját a Nyílt Társadalmi Intézet (Open Society Foundations) Arts & Culture Programja támogatta.

Videók:
„Tölcséres felhő” építéséről
Tigris érkezéséről
Építészek a szegénység ellen

Csapattagok:
Beret: Bernhard Brigola, Hosszú Bözse, Paskó Norbert, Tóth Anikó, Gerulf Weber
Bódvalenke: Czakó Dóri, Dendel Niki, Ferth Timi, Zuzana Kerekretyova, Krompáczki Péter, Lipusz Roland, Anna Lugbauer, Nemecz Regina
Bátonyterenye: Christian Daschek, Flórián Dávid, Medveczky Dóri, Percz Gábor, Petrányi Luca, Tóth Alma, Weichinger Sári
Szakácsi: Farkas Ádám, Móricz Eszter, Nádasdy Tamás, Sárkány Krisztina, Török Zoltán

A Hello Wood hivatalos honlapja: www.hellowood.eu, Facebook oldal

Főszervezők: MOME line – design műhely, REFLEKT Stúdió, Társszervező: DEMO 

Tanácsadói testület: Gerendai Károly, Halasi Rita Mária, Leena Pasanen, Árvai-Nagy Krisztina, Martinkó József, Ráday Mihály, Ráday Dávid

Kiemelt támogatók: Open Society Foundation- Arts&Culture Program, Jaf Holz Ungarn Kft.

Támogatók: Bird and Bird, BISON, “Budapest Bank Budapestért” Alapítvány, Cypress, DHL Supply Chain, Élmények Völgye, Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt., Häfele, Holland Királyság Nagykövetsége, International Visegrád Fund, Kisvakond Szaküzlet, Lezák Zoltán Sütőüzeme, Makita, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Kulturális Alap, Pi-Pi Kft., Proud, Remmers, Schiedel, Sziget, Tecnocooling Kft., The Budapest Design Meetup

Média partnerek: Designeast, építészfórum, hg.hu, Index, Kultúrpart, Magyar Asztalos, Octogon, Spektrum Home, Trendguide

építészet, fa, mome, workshop, fesztivál, társadalmi felelősségvállalás, pozsár péter, mome line, hello wood, gulyás erzsébet, epiteszet, reflekt stúdió Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317