Logomain

Zsolnayval születhet újjá a szarejevói városháza

By Ongrádi Melinda 2012. augusztus 17. 11:38

szerk at hg dot hu

Szarajevo_varoshaza.gallery

A szarajevói városháza

Szarajevo_varoshaza_2.gallery

A szarajevói városháza

Zsolnay_csempe.gallery

Zsolnay csempe a szarajevói városháza felújításához

Zsolnay_csempe_2.gallery

Zsolnay csempe a szarajevói városháza felújításához

Az Oszták-Magyar Monarchia időszakában épült szarajevói városháza ismét régi pompájában ragyoghat az MVM OVIT Zrt. segítségével , miután 2012. augusztus 10-én Szarajevóban ünnepélyes keretek között átadták a homlokzat felújításához szükséges díszítőelemeket.

Az Osztrák-Magyar Monarchia időszakában épült szarajevói városháza ismét régi pompájában ragyoghat az MVM OVIT Zrt. segítségével , miután 2012. augusztus 10-én Szarajevóban ünnepélyes keretek között átadták a homlokzat felújításához szükséges díszítőelemeket.

Az adományozás előzményeként 2012. április 18-án Szarajevóban Pandur József, Szarajevó magyar nagykövete és Félegyházi Csaba EU-attasé jelenlétében, Gopcsa Péter az MVM OVIT Zrt. vezérigazgatója találkozott a szarajevói polgármesterrel. A megbeszélésen Professzor Alija Behmen, Szarajevó polgármestere kiemelte az Osztrák-Magyar Monarchia időszakában épült városháza közös történelmi jelentőségét. A továbbiakban részletesen beszámolt a háborúban elszenvedett károkhoz nyújtott eddigi magyar kormányzati és budapesti támogatásokról, és kérte, amennyiben az MVM Csoportnak van lehetősége, támogassa az épület homlokzatának helyreállítását. A pszeudo-mór stílusban épült látványos épület homlokzatát építésekor (1892-94) Zsolnay elemekkel díszetették, melyek közül 10 elem pótlására van szükség.

A látogatást követően az a döntés született, hogy közös történelmi örökségünk megóvása, valamint a Bosznia-hercegovinai piacépítési célok érdekében az MVM OVIT Zrt. támogatja a szarejevói városháza megszépülését a sérült elemek legyártatásával.

Az arabeszk mintázatú falicsempéket az MVM OVIT Zrt. képviseletében 2012. augusztus 10-én Kazinczy Jenő adta át Alija Behmen polgármester részére, segítve ezzel a történelmi jelentőségű épület hagyományok szerinti helyreállítását.

Forrás: sajtóközlemény

zsolnay, műemlék-felújítás, szarajevó, bosznia-hercegovina, épületkerámia, városháza felújítása, mvm ovit zrt., osztrák-magyar monarchia építészete, pszeudo-mór stílus Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317