Logomain

Kalandozások egy Bauhaus moziban

By OM 2012. augusztus 15. 15:08

szerk at hg dot hu

Atrium_kulso.gallery

Az Átrium-ház a Margit körúton

Atrium_eloter_1.gallery

Az Átrium mozi előcsarnoka

Atrium_eloter_2.gallery

Az Átrium mozi előcsarnoka

Atrium_ruhatar.gallery

Ruhatár az Átrium mozi előcsarnokában

Atrium_moziterem.gallery

Az Átrium moziterme

Atrium_karzat.gallery

Karzat Átrium mozi

Atrium_vetito_2.gallery

Az Átrium mozi vetítőgépei

Atrium_vitrin.gallery

Vitrin az előcsarnok karzatán Átrium mozi

Atrium_tetoterasz.gallery

Tetőterasz

Kulturális befogadóhelyként éledhet újjá a Kozma Lajos tervezte műemlék filmszínház, az Átrium.

Évtizedes dohszag árad ki a szélesre tárt ajtókon, egyébként azonban az előcsarnokban szétnézve olyan érzésünk támad, mintha csak tegnap hagyták volna ott sebtében a Kozma Lajos tervezte budai mozit. 2001-ben, a 32. Magyar Filmszemle után zárt be hosszú időre a két budapesti műemlék mozi egyike, az Átrium mozi (párja az Uránia), amely most a tulajdonosváltást követően feltámadhat hamvaiból.

Az új fejezet egy nyilvános nagytakarítással kezdődött, amelyen minden érdeklődőt és segíteni vágyót szívesen láttak. Tegnap délután az elsők között térképezhettük fel az újra kinyitott, felújítás előtt álló mozit, kalauzunk Kudron Anna, a Merlin Színház művészeti munkatársa volt.

A mozit a korábbi tulajdonos Budapest Filmtől a Merlin Színházhoz köthető Angol Nyelvű Színház Kft. vásárolta meg. Ősszel a Merlin Színház költözik majd az Átrium Film-Színház néven újranyitó létesítménybe, amely a tervek szerint a szó jó értelmében befogadó hellyé szeretne válni. „Saját színházi produkciói mellett színvonalas befutott és még az előtt álló társulatok sikeres produkcióit fogadja majd a 300 férőhelyes termében, az újonnan kialakított 11 x 14 m-es színpadon, ahol a színházi előadások mellett a film, a kortárs tánc és cirkusz, a kamarazene, a jazz, hétvégén pedig gyerekprogramok is helyet kapnak” - olvashatjuk a Merlin honlapján.

Az előcsarnok és nézőtér ugyan első ránézésre nem mutat különösebben lepusztult képet, nem ez a helyzet azonban a kisebb-nagyobb benyílókban, kiszolgáló helyiségekben, amelyek állapota sokszor egyenesen romos. A földszint feletti galériaszintről nyílik a mozi karzata, és innen indul egy keskeny lépcső a vetítőbe – az orsók mellett szétnyitott elsősegélyláda, a kis üvegablakokon lelátni a nézőtérre. A vetítőből pedig igazi titkos kertbe juthatunk: a bérházak által körülvett belső tetőkert láttán meglódulhat a fantáziánk. Ennek a résznek a hasznosítását azonban első körben nem tervezik.

A mozi a Margit körúti Átrium-házban található, amely 1935-36-ban épült Kozma Lajos tervei alapján. Az épület 1970-ben kapott védettséget, ez azonban sajnos nem elegendő sorsának rendezésére. 1980-as években ugyan történt egy felújítás, de az eredeti részletek helyreállításához lenne még bőven munka. Szerencsére számos eredeti részlet megmaradt a belső térben: megcsodálhatjuk például a lépcső alatti narancssárga csempeburkolatot, az oszlopok mozaikburkolatát, a karzat falba süllyesztett vitrinjeit vagy a nézőtér feletti kupola sajátosan elrendezett szellőzőnyílásait, az úgynevezett Tejutat. Az Átrium egyike volt azon első budapesti moziknak, amelyeket eredetileg is erre a funkcióra építettek, és nem átalakítással jött létre – ez tovább növeli értékét és még egy indok a megőrzésre.

A siker titka jó eséllyel a többfunkciós jellegben rejlik majd, és ez lehet a kulcsa a multiplex mozikkal való versenyképességnek is. A tervek szerint az előcsarnokban kialakított kávézó délelőtt is nyitva áll majd a nagyközönség előtt. „Kíváncsian várjuk, hogy erre mennyire lesznek vevők a budaiak” - avat be minket Kudron Anna. „Rengeteg kisebb helyiség található a moziban, amelyek egy része egyébként borzasztó állapotban van; ugyanakkor nincsenek klasszikus színházi terek, mint például öltöző, így marad a befogadó színház funkció. Mivel az épület műemlék, nem lesznek nagyobb volumenű átalakítások, ugyanakkor idővel a bővítés is szóba jöhet; mindenképp több éves folyamatban gondolkozunk.”

A most elvégzett munkálatok nagyságrendje „néhány 10 milliós” lesz, a nyitást októberre tervezik, az engedélyeket jórészt megkapta a beruházó. A kávézóval kiegészített előcsarnokból nyíló jelenlegi moziterem részben átalakul: a vetítővászon helyére mobil színpad kerül a szükséges világítástechnikával. Az emeleti galériaszintre irodákat terveznek, a karzatra valószínűleg pótszékek kerülnek majd. 

„A színházak terén is folyamatban van az átrendeződés, ma leginkább az apátia hangulata jellemző ezen a téren. A befogadó színházak körüli bizonytalanság egészen biztosan nem tesz jót az alkotó munkának” - elemzi Kudron Anna. „Reméljük, ennek fényében még inkább átjön majd a nyitás pozitív üzenete.”

A fotókat Gulyás Attila készítette.

budapest, kozma lajos, merlin színház, átrium mozi, műemlék mozi, átrium mozi újranyitása, angol nyelvű színház kft. Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317