Logomain

Megszületett a madárvédő üveg

By Kovács Dániel 2012. augusztus 9. 16:30

szerk at hg dot hu

Madarak millióinak halálát okozzák évente a számukra láthatatlan üvegfelületek; ezt eddig címkézéssel próbálták orvosolni, ami viszont az összképet rontja el, ráadásul nem is igazán hatásos. A biomimikri eszközéhez nyúlva, konkrétan: a pókhálókat tanulmányozva most egy német üveggyár olyan síküveget állított elő, amely az ember számára ugyan láthatatlan módon, de mégi madárbarát.

Madarak millióinak halálát okozzák évente a számukra láthatatlan üvegfelületek; ezt eddig címkézéssel próbálták orvosolni, ami viszont az összképet rontja el, ráadásul nem is igazán hatásos. A biomimikri eszközéhez nyúlva, konkrétan: a pókhálókat tanulmányozva most egy német üveggyár olyan síküveget állított elő, amely az ember számára ugyan láthatatlan módon, de mégis madárbarát.

Ornilux.gallery

Az Arnold Glas szakemberei a keresztespókfélék hálóit tanulmányozva arra jutottak, hogy az visszaveri az UV-fényt – az ember számára nem, de a madarak számára látható módon. Így lehetséges, hogy a madarak sosem repülnek pókhálóba (mi viszont gyakran beléjük ütközünk). A cég ezután fejlesztette ki az Ornilux üveget, amelyben vékony, az UV-sugárzást visszaverő szálak húzódnak. Ezt a Max Planck Institute ornitológiai részlegével közösen, a Radolfzell Madárrezervátumban végzett kísérletek követték. A 108 „tesztrepülésből” 82 madár felismerte és elkerülte az üvegtáblát – azaz a termék 76%-kal képes csökkenteni az ütközések számát.

Az Ornilux fejlesztését 2006-ra fejezték be, és mára elérhető nemcsak Európában, de Észak-Amerikában is. Ezzel együtt lassan terjed: eddig elsősorban német nyelvterületen használták fel, olyan célokra, ahol a madárvédelem magától értetődő fontosságú, például a müncheni állatkertben. Az első észak-amerikai épület Ornilux-szal a bronx-i állatkertben 2008-ban készült el, Nagy-Britannia élenjárója pedig 2012 augusztusára. A kilátó, amelyet egy ötvenes évekbeli parti őrtorony felhasználásával emeltek, a lindisfarne-i nemzeti természeti rezervátum területén áll, és legfelső szintjét üvegezték be Ornilux-szal. Az ötlet a tornyot tervező Icosis építészirodától származott: mivel aggódtak a sok üvegfelület miatt, megpróbáltak megoldást találni a madarak védelmére – így találkoztak a német fejlesztéssel, amely egyébként 2010-ben a Red Dot designdíjat is elnyerte.

építészet, üveg, környezetvédelem, madárbarát építészet, epiteszet Icon_print

Az Ornilux mintázata és első nagy-britannia felhasználási helyszíne, a lindisfarne-i kilátó

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317