Logomain

Hello Wood a Szigeten is!

By Kovács Dániel 2012. augusztus 9. 10:50

szerk at hg dot hu

7732922192_22a7567b6f_b.gallery

Hello Wood a Szigeten: Tigris

7732922666_9ed1710ca6_b.gallery

Hello Wood a Szigeten: Tornádó

7732924270_4181dcf265_b.gallery

Hello Wood a Szigeten: Hintaló

7732925162_ea2fbf2c18_b.gallery

Hello Wood a Szigeten: Colosseum

7732926100_d5b7c77d7b_b.gallery

Hello Wood a Szigeten: Hello-mászóka

7739288190_f85a8a5f85_b.gallery

Hello Wood a Szigeten: Hintapark

7739288672_7ceb025263_b.gallery

Hello Wood a Szigeten: Tojás

7739288804_24ed37c514_b.gallery

Hello Wood a Szigeten: Tojás

A 20. jubileumi Szigeten a szervezők minden eddiginél tudatosabban alakították a fesztivál tereit, látványvilágát. Ebben partner a Hello Wood, amely 2011-ben mutatkozott be először a fesztiválon. A Szigetet megelőzően fejeződött be a Hello Wood 2012-es alkotótábora, ahol a 200 fős csapat egy hétig azon dolgozott, hogy kreativitását kis hevesi, nógrádi és borsodi közösségek hasznára fordítsa. A táborban készült alkotások egy része bemutatásra kerül a Szigeten. Mindeközben körülbelül 5 héten keresztül 80 Hello Wood önkéntes lázasan építkezett a Hajógyári Szigeten is, kifejezetten a fesztivál részére készült észbontó installációk létrehozásán.

A 20. jubileumi Szigeten a szervezők minden eddiginél tudatosabban alakították a fesztivál tereit, látványvilágát. Ebben partner a Hello Wood, amely 2011-ben mutatkozott be először a fesztiválon. A Szigetet megelőzően fejeződött be a Hello Wood 2012-es alkotótábora, ahol a 200 fős csapat egy hétig azon dolgozott, hogy kreativitását kis hevesi, nógrádi és borsodi közösségek hasznára fordítsa. A táborban készült alkotások egy része bemutatásra kerül a Szigeten. Mindeközben körülbelül 5 héten keresztül 80 Hello Wood önkéntes lázasan építkezett a Hajógyári Szigeten is, kifejezetten a fesztivál részére készült észbontó installációk létrehozásán.

A Colosseum egy olyan centrális fókusz-pontja a Szigetnek, amely minden oldalról nyitott, így minden irányból vonzza a látogatókat. Az építményt Pozsár Péter építész a fenntarthatóság jegyében tervezte több mint 700 raklapból és 4 m3 fából a fesztivál idejére. A rögzítési technikának köszönhetően a raklapok a Sziget után ismét eredeti funkciójuknak felelnek majd meg. Az 5 méter magas tér külső átmérője 20 méter, belső átmérője 18 méter. Becslések szerint az installáció súlya közel 20 tonna. 

A nem mindennapi látvány Szőke Gábor Miklós szobrászművész hatalmas állat-szobraival egészül ki. Mint ahogy azt a szobrászművészet rock-sztárjától megszokhattuk, ez a tér is saját Dante nevű dobermannja köré épített magán-mitológájának színterévé vált. Az épületet két oldalról Dante őrei vigyázzák, és már a bejutás is különleges élmény: Dantéban bízva hagyjuk magunkat felfalni és miután lenyelt minket bent vagyunk a Colosseumban. A helyszín egy másik őre a Szakácsi Tigris, amelyet a művész a Hello Wood alkotótáborban csapatával együtt a mélyszegénységben élő Szakácsi település részére készített. A Tigris ideiglenesen bemutatásra kerül a Szigeten, hogy hírét vigye a gyönyörű kis falunak. Szakácsi dombok között elhelyezkedő 183 lelkes település. A művész célja az volt, hogy olyan szobrot tervezzen, amely a közösség védelmét szolgálja és amely összehoz embereket.

A Colosseumban különleges fénymechanikai élménnyel készült a Demo Node és a Drót Egyesület. Az alkotók Moholy, Paik, Malina és Kepes nyomán elindulva kezdek el foglalkozni az analóg létrehozható látványok világával. A Colosseum-projekthez mini, kinetikus installációkat terveztek diavetítőkbe és írásvetítőkre.

A Sziget vizuális kultúráját gazdagítja a Huszár András és Mechle Balázs tervei alapján falécekből készült Tojás, amelyben szabadon meditálhatnak az OTP Bank Világzene Party Nagyszínpadhoz látogatók. A tojás 6 méter magas és 5 méter átmérőjű és körülbelül 15-20 személy tartózkodhat benne. A tojás megépítésének legizgalmasabb része az volt, hogy egy sablonra vékony, fél centiméteres, illetve egy centiméteres előre áztatott léceket hordtak fel, amelyek kiszáradva felvették a sablon formáját. A tojás inspirációját a Sziget 20. születésnapja adta, avagy a tervező szavaival élve: “Mi volt előbb? Tyúk? Tojás? Sziget?”

Pozsár Péter tervei alapján készült a Tornádó a Sziget összművészeti helyszínén, a KultúrZónában. Az installáció 4 m3 fából épült, körülbelül 8 méter magas és 9 méter átmérőjű. A 7 konzolos karon körülbelül 40 fúvóka van, amely a hőségben és bulizásban kimelegedett fesztiválozókat vízpárával hűsíti.

A Tornádó közelében épült fel Huszár András, Mechle Balázs és Nagy Nándor építészek alkotása a Lounge pihenőhely, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett hallgatók alkotásai egészítenek ki lampionokkal és szalag installációval. A szatén szalagos installáció alkotóinak, a Prehuman Syndicate csoport tagjainak, Mindák Gergelynek és N. Iván Katának célja az igényes művészet becsempészése a hétköznapi élet tereibe. A fás ligetben stilizált csermelyként különböző irányokból érkező színes szalagkötegek áramlanak a lombok között, egyszerre mozduló, áramló, lélegző mintázatként, természetközeli, letisztult formákkal. A szalagok jelképezik a különféle emberek, kultúrák párhuzamosan zajló, egyéni, mégis közös történetet alkotó, egy irányba mutató útját, az egymásra találást, az együtt áramlást, az egy közegként rezdülést. A Lounge kényelmes, kellemes tartózkodóhely a bor, fröccs és pálinka szerelmeseinek.

A Hello Wood alkotótáborban készült Úszóház installáció a Lázbérci víztározóról kerül át a Szigetre. A Nagy Nándor, Szabó Bulcsú és Huszár András vezetők és csapataik által épített alkotás eredeti funkciója a fürdőházak hagyományának megújítása, azonban szárazföldön is különleges térélményt biztosít a látogatóknak. A kívülről doboz, belülről organikusan változó fa alkotás 8 méter x 4 méter x 3 méteres.

A Hintapark az ország első ART játszótere, vidámparkja, ahol Szőke Gábor Miklós szobrász és Huszár András építész közös munkái értelmezik újra a klasszikus hinták, hintalovak világát. Ezen a helyszínen látható az ország hivatalosan is legnagyobb méretű, emberi erővel hintáztatható Hintalova, amely a bejegyzett rekord szerint 2696-an tudnak hintázni egy nap alatt.

A Huszár András tervei alapján készült Hintayon akár 70 ember is tud egyszerre hintázni 0-90 éves korig. A hintát két ember is mozgásba tudja hozni és úgy van kialakítva, hogy bármilyen magasra is repít, teljesen biztonságos.

Szintén a Szigetre költözött Katyi Ádám tipográfus és Ertsey Donát és Karcis Gábor újmédiás csoportvezetők tervei alapján, a Hello Wood alkotótáborban készült Hypnotype spirál anamorfózis, ami felismerhetetlenné torzított képeket jelent, amelyek csak egy különös nézőpontból válnak láthatóvá. Az elemeire bontott WOOD betűk szemből nézve válnak olvashatóvá. Az installációt az újmédia workshop speciális mapping vetítés showjának keretében mutatják be a Szigeten.

Szintén a Szigetre szállították a Hello Wood alkotótáborban Jancsó Áron és csapata által épített Hello-mászókát, ami - ahogy a neve is mutatja - egy birtokba vehető felirat, ülőhelyekkel az egyes elemeken.

A Hello Wood minden nap 12 órától kezdődően építészeti és tipográfiai workshopokra hívja a fesztiválozókat, akik a szakma nagyjaival szelidíthetik a fát és a betűket a Hello Wood zónában.

Az építményekhez és installációkhoz a Jaf Holz Ungarn Kft. biztosította a fa anyagot. DHL Supply Chain raklapokkal és szállítással segítette, hogy a Hello Wood installációi megvalósuljanak a Szigeten.

építészet, fa, program, epiteszet, hello wood 2012, sziget 2012 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317