Logomain

London két Eiffel-tornya

By Kovács Dániel 2012. augusztus 2. 13:58

szerk at hg dot hu

Gyoztes.gallery

A Watkin's Tower pályázatán győztes terv

1.gallery

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

2.gallery

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

3.gallery

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

4.gallery

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

5.gallery

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

6.gallery

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

Watkins_folly.gallery

Ennyi épült meg végül a Watkin's Towerből

20_mediagallery_download.gallery

Az elkészült Arcelormittal Orbit képe

Végül lett Londonnak is saját Eiffel-tornya. Merthogy 1896-ra félig lett egy, de mára az emlékét is elfelejtették.

Végül lett Londonnak is saját Eiffel-tornya, igaz, kicsit pirosabb és kicsit kisebb: az Arcelormittal Orbit. Pedig az 1890-es években már majdnem sikerült összehozni egyet, de a Watkin’s Tower balszerencsés történetére alig emlékszik valaki.

A Watkin's Tower pályázatán győztes terv

Az 1889-re elkészült Eiffel-torony, amelyet eredetileg az azévi párizsi világkiállítás főbejáratának szántak, csak a párizsiakat bőszítette fel – Londonban például őszinte csodálatot és némi irigykedést váltott ki. A francia-angol vetélkedés több százéves szellemében Sir Edward Watkin parlamenti képviselő már a következő évben megkezdte az előkészületeket egy, a párizsinál kicsit magasabb londoni torony építésére. Tervezőnek ki mást: Gustave Eiffelt kérte volna fel, az azonban a következő indokkal utasította el: ha elvállalná a tervezést, a franciák „nem tartanák többé olyan jó franciának, mint amilyennek reméli magát”.

Watkinsnak így nem maradt más választása, mint a nyílt pályázat. Az 1890-ben meghirdetett versengésre az Eiffel-torony által inspirált, olykor egészen meghökkentő formájú tervek serege érkezett: akadt, amelyik a Big Ben fémből szerkesztett verziójára, mások inkább egy mai rakétakilövő állomásra emlékeztettek. Egy elborult javaslat a gízai Nagy Piramis kicsinyített verzióját építette volna meg Londonban, teraszokkal, amelyeken (afféle közösségi kertként) zöldségeket lehet termeszteni.

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

Tervek a Watkin's Tower pályázatáról

Az indulók közül végül a Stewart, MacLaren and Dunn építésziroda tervét választották ki, egy karcsú, nyolc lábon álló tornyot, amely a maga 358 méterével nem kevesebb mint 45,8 métert vert volna rá a francia riválisra. Két platformján a tervek szerint éttermek, zenés szórakozóhelyek, kiállítási helyiségek és egy törökfürdő is helyet kapott volna.

1892-ben megindult az építkezés is, a Watkins által tervezett szórakozópark közepén. A The Metropolitan Tower Construction Company azonban módosított a terveken: nyolc láb helyett csak négy lábat építettek. Ez végzetes hibának bizonyult. 1896-ra, a szórakoztatópark tervezett megnyitásának idejére csak az első platform magasságáig, 47 méterig nyitottak, és hamar kiderült, hogy a torony szerkezete instabil, épp a lábak szerkezetének csökkentése miatt. Közben ráadásul Blackpoolban elkészült, ugyancsak Párizs hatására, egy 158 méteres fémszerkezetű kilátótorony – azaz az újdonság ereje is elveszett. A befektetőtársaság nem tudott mit kezdeni a helyzettel: a következő években anyagi forrásaik megcsappantak, végül 1899-ben bekövetkezett a csőd. Az építkezést leállították, és Watkin 1901-es halálával végleg elveszett a remény a valahai befejezésre. A helyszínt lezárták, a torony megépült részét 1904-1907 között robbantásos bontással eltüntették. A helyszínen pedig 1923-ban felépült a Wembley Stadium, amely aztán 1948-ban olimpiai színtér lett.

Ennyi épült meg végül a Watkin's Towerből

Épp ez, az olimpia köti össze London idén májusban átadott új „Eiffel-tornyát” a régivel. Ezúttal nem a tervező, hanem a gyártó az igazán fontos szereplő a történetben. Az Arcelormittal Orbit a dúsgazdag indiai származású acélmágnás, Lakshmi Mittal felajánlásából épülhetett meg, és cégének nevét viseli. 115 méteres magassága ugyan eltörpül az Eiffel-toronyé mellett, de különleges szerkezete, az ugyancsak indiai származású Anish Kapoor munkája, felveszi a versenyt a párizsi kolléga innovativitásával. A tervezőt egyébként ez alkalommal is pályázaton választották ki, igaz, az korántsem volt annyira átlátható, mint 1890-ben.

Az elkészült Arcelormittal Orbit képe. Kép: Arcelormittal Orbit

Akárcsak annak idején az Eiffel-torony, az ArcelorMittal Orbit ugyancsak számos kritikával kell szembenézzen. Sokan támadják az efféle vállalati szerepvállalást, mondván: az állam lényegében segítséget nyújtott az ArcelorMittalnak egy hatalmas és maradandó reklámhoz. Mások a torony művészeti értékét kérdőjelezik meg, elvégre köztéri műalkotásról van szó, illetve vitatják az olimpia utáni fenntarthatóságát. Utóbbi valóban megkérdőjelezhető. A torony óránként hétszáz látogatót tud fogadni; az olimpia idején ez biztosan zsúfoltsághoz és sorokhoz vezet, utána viszont egyáltalán nem biztos, hogy lesz ilyen szintű érdeklődés.

építészet, olimpia 2012, london, eiffel-torony, brit építészet, arcelormittal orbit, epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317