Logomain

Az olimpia kertészei

By Tóth Katalin 2012. augusztus 2. 13:25

szerk at hg dot hu

Kert16.gallery

Az olimpiai park növényei - az Ázsia-kert dísze, a fekete írisz

Kert10.gallery

Az olimpiai park növényei - búzavirág, kaliforniai pipacs és körömvirág a mezőn

Jameshitchmough_2259183b.gallery

Az olimpiai park egyik kertspecialistája, James Hitchmough

Aliliumlusitanicum_2259085b.gallery

Az olimpiai park növényei - Alilium Iusitanum - hegyi hagyma

Kert6.gallery

Virágzó rét az olimpiai parkban

Kert2.gallery

Az olimpiai park látképe

Kert5.gallery

Az olimpiai park látképe

Kert4.gallery

Az olimpiai park térképe

Kert1.gallery

Az olimpiai park az utóbbi 100 év során kialakított legnagyobb városi park Nagy-Britanniában

Kert7.gallery

A Nagy-Britannia kert az olimpiai csarnok előtt

Az olimpiai park kertjében a négy égtájra jellemző növények és vadvirágok nőnek.

Ha a britek kertet terveznek, azt nagyon komolyan veszik, ha pedig az Olimpiai Park kertjéről van szó, nem ismernek lehetetlent. A 2012-es olimpia kert-és növényspecialistái úgy ültették és gondozták a 100 hektáros park növényeit, hogy azok mind egyszerre, a megnyitó idejére boruljanak virágba, és a játékok két hete alatt végig színpompás hátteret biztosítsanak a parkban készült turista- és sajtófotóknak. A feladatuk azért volt nehezebb az átlagosnál, mert a park burjánzó kertjének nagy részét vadvirágokkal ültették be a lehető legtermészetesebb hatás érdekében.

Az olimpia és a fenntarthatóság elválaszthatatlan fogalmak, és bár az idei olimpia mégsem lett olyan zöld, mint remélték, a kertészek egészen jól teljesítették ezt a feladatot. A játékok után Queen Elizabeth Gardens néven tovább működő városi park - amely az ország legnagyobb újonnan épült közparkja az utóbbi évszázadban - kertje minimális ráfordítással gondozható és rendben tartható lesz majd.  

A kertet tervező szakemberek csoportja, tájépítészekből, kertészmérnökökből és növényspecialistákból áll, akik mind nagyon elismertek a maguk szakterületén. Nigel Dunnett és James Hitchmough a Sheffield Egyetem professzorai, Sarah Price pedig munkáival több díjat bezsebelhetett már. A főkertész Des Smith és a szakértői csapat több, mint másfél évig dolgozott azon, hogy a látogatók a kertet most teljes pompájában láthassák, és lehetőleg leessen az álluk a látványtól. 

A kertet a parkon átívelő Lee folyó völgyében alakították ki, a parton pedig új földnyelveket építettek. Az ültetés előtt teljesen kicserélték a felső rétegben összegyűlt törmelékes talajt egy jobb termőközegre; a zöldkomposzt és zúzott kő speciális keverékéből álló új talaj drága volt ugyan, de évekre elegendő tápanyagot ad a növényeknek. 

A Stratford állomástól a nagy olimpiai csarnokig vezető vonal mentén kiépített kert négy fő részre osztható, és egy idővonalat rajzol ki: azt a folyamatot mutatja be, ami a brit kertépítésben végbement a 16-19. század között. Az ország kertészei a világ minden tájáról importáltak növényfajokat, időrendben először Európából, majd Észak-Amerikából, a déli féltekéről és legvégül Ázsiából. Ebben a sorrendben haladhatunk végig a különböző tájakra jellemző növényekkel beültetett kerteken, ahogy központi csarnok felé közeledünk. Legvégül pedig a Nagy-Britannia kertbe érünk, amit szakemberek segítségével két kisorsolt londoni, egy felnőtt és egy gyerek tervezett.

Az északi részen a folyó medenceszerűen kiszélesedik: a kerttervezők egy lápos területet, íves partokat és kisebb tavacskákat alakítottak ki itt, amely szabályozza a folyó vízmennyiségének hirtelen változásait. A csarnokhoz felvezető burjánzó vadvirágos rét pedig azt sugallja, mintha az olimpiai park dombjai az idők kezdete óta ott lettek volna.

A britek komoly, évszázados hagyományokkal rendelkeznek a burjánzó, ám pontosan megtervezett és rendben tartott kertek terén. Ezek a színpompás, egzotikus növényfajokat bemutató kertek azonban nehezen fenntarthatóak, komoly odafigyelést és sok munkát igényelnek. Az olimpiai park kertje ezekre a hagyományokra alapoz, mindezt mégis a mai szempontok szerint értelmezi át: egy a kiszámíthatatlan gazdasági- és klímaváltozásra reagálni tudó kert készült el, organikus elrendezéssel, kevesebb ápolást igénylő fajtákkal.

A londoniak valószínűleg már jóval a megnyitó előtt unták az idei olimpiát, és legalább azért várják, hogy vége legyen, hogy birtokba vehessék a játékok után megmaradt létesítményeket. A park területén egy új egyetem megnyitását tervezik, ami ki tudja majd használni a modern sportlétesítményeket, az elbontott bódék és állványok helyén pedig újabb zöld területekkel egészül majd ki a százhektáros kert, ami a kelet-londoniak pihenőhelye lehet. A felhajtás elől elmenekült helyiek pedig biztosan tudnak majd élni az olimpia mindenféle hozadékával, ha visszatérnek a szabadságukról.

olimpia 2012, tájépítészet, olimpiai park, kertészet, kikapcsolódás Icon_print

Az olimpiai park növényei - az Ázsia-kert dísze, a fekete írisz

Az olimpiai park növényei - búzavirág, kaliforniai pipacs és körömvirág a mezőn

Az olimpiai park egyik kertspecialistája, James Hitchmough

Az olimpiai park növényei - Alilium Iusitanum - hegyi hagyma

Virágzó rét az olimpiai parkban

Az olimpiai park látképe

Az olimpiai park látképe

Az olimpiai park térképe

Az olimpiai park az utóbbi 100 év során kialakított legnagyobb városi park Nagy-Britanniában

A Nagy-Britannia kert az olimpiai csarnok előtt

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317