Logomain

Sokmilliárdos kártérítés fenyegeti az új berlini reptér építészeit

By Kovács Dániel 2012. július 31. 10:29

szerk at hg dot hu

Legalább 80 millió euróra, azaz 22 milliárd forintra rúg a tervezési hibákból eredő kár Berlin új repterénél – állapította meg a működtető cég frissen lezárult vizsgálata. A Gerkan, Marg und Partner, valamint a frankfurti JSK építészirodák tervei alapján épült, Európa legmodernebbjének szánt légikikötő megnyitását újra elhalasztották, egészen 2013. március 17-ig.

Legalább 80 millió euróra, azaz 22 milliárd forintra rúg a tervezési hibákból eredő kár Berlin új repterénél – állapította meg a működtető cég frissen lezárult vizsgálata. A Gerkan, Marg und Partner, valamint a frankfurti JSK építészirodák tervei alapján épült, Európa legmodernebbjének szánt légikikötő megnyitását újra elhalasztották, egészen 2013. március 17-ig.

Berlin.gallery

A becslések szerint eddig hárommilliárd euróba került repteret, amely hivatalosan a város korábbi polgármestere, egyben Nobel-békedíjas kancellár Willy Brandt nevét viseli majd, eredetileg 2011. októberében, majd ezt eltolva, idén június elején nyitották volna meg. Néhány héttel korábban a második megnyitót is elhalasztották, miután kiderült: az épület tűzvédelmi rendszere nem működik rendesen. A most lefolytatott vizsgálatokból kiderült, hogy az épület biztonsági rendszere „feleslegesen összetett” „látványberuházás” és ráadásul nehezen kezelhető. A működtető által a potsdami területi bíróságra eljuttatott, több mint ezer oldalas jelentés alapján még a reptér legelsőként, 2010 júniusában elkészült szekciója sem felel meg az uniós biztonsági előírásoknak, és a hibás ott és a mostani esetben is az épület műszaki terveit készítő iroda – írta meg múlt héten a Spiegel.

A vizsgálat eredménye azért is meglepő, mert a tervezésben vezető szerepet betöltő két iroda egyike sem ma kezdte. A legismertebb német műhelyek közé tartozó, nemzetközileg is elismert Gerkan, Marg und Partner referenciái között például a kínai Tianjin hatalmas főpályaudvara, a hamburgi reptér 1-es és 2-es terminálja, valamint a stuttgarti légikikötő három terminálja is szerepel. A JSK ugyancsak nem kispályás: csak Németországban Frankfurtban, Düsseldorfban, Münchenben, Münsterben és Ramsteinben működtek közre repterek tervezésében. A két iroda egyelőre nem foglalt állást az ügyben, tekintettel a folyamatban levő jogi eljárásra.

A Berlin Brandenburg Reptér elvileg a 2008-ban bezárt Tempelhof, a 2013-ban bezáró Tegel, valamint a helyszínként szolgáló Berlin Schönefeld feladatait fogja átvenni. Építésére a meglévő légikikötők túlterheltsége miatt volt szükség; a helyzetre jellemző, hogy a 9,5 milliós forgalomra tervezett Tegelen 2011-ben 15 millió utas fordult meg. A 2004-ben kiválasztott schönefeldi helyszínen két évre rá indult meg az építkezés; a tervek szerint a kezdeti évi harmincmilliós utaskapacitás akár ötvenmillióra is növelhető további építkezésekkel. A jelenlegi schönefeldi terminálok helyére a kormányzat céljait szolgáló csarnokok kerülnek. A repteret negyedóránként induló vonatok kötik majd össze Berlin központi pályaudvarával, amelyek 30 perc alatt teszik meg az utat; ez legkorábban 2020-ban, a Drezdába vezető új vasútvonal elkészültével 20 percre csökkenhet.

németország, berlin, reptér, német építészet, gerkan marg und partner, jsk Icon_print

Berlin-Brandeburg Reptér: a nyitásra váró terminál 2012 májusában

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317