Logomain

Formát öltött az új budapesti stadion

By OM 2012. július 10. 12:20

szerk at hg dot hu

Nemzeti_labdarugo_cikk.gallery

Az új nemzeti labdarúgó stadion látványterve

Nemzeti_sagra.gallery

Az új nemzeti labdarúgó-stadion látványterve a IV. helyezett pályamunkán (Sagra Építész Kft., Creatio Kft., Építészlabor Bt.)

Pusk_s_tablo01.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

Pusk_s_tablo02_03.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

4380_istvanmezo_otletpalyazat_18_cam_00_.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

4380_istvanmezo_otletpalyazat_18_cam_01_.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

4380_istvanmezo_otletpalyazat_18_cam_02_.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

4380_istvanmezo_otletpalyazat_18_cam_03_.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

4380_istvanmezo_otletpalyazat_18_cam_04_.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

4380_istvanmezo_otletpalyazat_18_cam_05_.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

4380_istvanmezo_otletpalyazat_18_cam_08_mell%c3%a9k_02.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

4380_istvanmezo_otletpalyazat_18_cam_09_mell%c3%a9k_01_.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

Pusk_s_tablo04.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

Nyito.gallery

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve_nyitó

K_rnyezetalak_t_si_javaslat_bal_copy.gallery

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

V_rosszerkezeti_kapcsolatok.gallery

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

L_tv_nytervek1.gallery

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

L_tv_nytervek2.gallery

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

L_tv_nytervek3.gallery

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

L_tv_nytervek4.gallery

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

Nyito.gallery

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve_nyitó

Nyilvánosak a környéket rendező ötletpályázat tervei, ősszel indulhat az építészeti tervpályázat.

Míg korábban az a benyomásunk támadhatott, hogy egy új stadion létrejötte során a nagyközönség és a tervezői szakma is csak holmi titokzatos folyamatok időszakosan, szinte véletlenszerűen felszínre bukkanó eredményeit ismerheti meg, továbbá e folyamatok részeként egy időben még a Puskás Ferenc Stadion lebontása is szóba került, úgy tűnik, most szerencsésebb irányt vett a dolgok menete. Lezárult az a városépítészeti ötletpályázat, amelynek célja a volt Népstadion környezetének rendezése, egy újraálmodott Budapesti Olimpiai Központ (BOK) terveinek felvázolása és a 2016-re felépíteni szándékozott új nemzeti labdarúgó stadion ideális helyének megtalálása volt.

A tervek szerint ez csak az folyamat első lépése volt, a létesítmények konkrétabb megfogalmazására az ősszel kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat ad lehetőséget. A mostani megmérettetésen, amelyre 23 pályamű érkezett, nem hirdettek első helyezettet, ugyanakkor három pályázatot díjaztak, míg 7 munka megvételt nyert. Az indoklás szerint egyik koncepció sem adott a terület egészére komplex, kifogástalan megoldást, ugyanakkor „a javaslatok jól használhatók” - vélte Nagy Ervin országos főépítész, a bírálóbizottság elnöke, aki a mostani ötletpályázatot barátságos felkészítő mérkőzésnek nevezte a magyar építészek számára, amely segít majd az építészeti tervpályázat során legyőzni a külföldi vetélytársakat. A téma jelentőségét tekintve a beérkezett munkák száma nem túl nagy, a szakemberek szerint ez többek között a feladat összetett voltának is köszönhető. A témával kapcsolatban megkerestük a II. és III. helyezett munkát készítő építészeket is.

A kiírás szerint a hivatalosan „Istvánmező rehabilitációs ötletpályázat” során a Keleti pályaudvar, Stefánia út, Dózsa György út és a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló közötti területet kellett újrafazonírozni, városépítészeti és közlekedési szempontból is átgondolni, több új létesítményt is elhelyezve azon. Az új épületeket, mint amilyen a tervezett új nemzeti labdarúgó stadion is, egyelőre csak „méretük és alaki sajátosságaik” alapján kellett megjeleníteni. A munkák általános tanulsága volt, hogy a tervezők a Dromosz-szoborcsoport helyére, vagy attól a Kerepesi út felé elhúzva helyeznék el az új stadiont, míg az ahhoz kapcsolódó új parkoló legvalószínűbb helye a Verseny utca-Kerepesi út közötti terület lenne.

A II., azaz ez esetben legjobb helyezést a Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. (Hambek Zoltán, Pomsár András, Városy Péter, Zikkert Zoltán) érte el. A tervezők úgy vélik: régóta adósok vagyunk azzal, hogy igényes sportközponttá fejlesszük a BOK területét. A szakemberek jónak vélték a pályázati kiírást, a koncepciónak pedig fontos részét képezte a meglévő városszerkezeti kapcsolatok (főleg a közlekedés) kihasználása, a sportpark a ma is meglévő élénk sportéletének megőrzése és kiteljesítése, a lakossági használat lehetőségeinek kiterjesztése és az új építészeti, városképi minőség létrehozása. Az általuk benyújtott javaslat szerint a terület lényegében közterületként, városi sport- és pihenőparkként nyílna meg a lakosságnak. A Puskás Stadion körül szerveződött terület keleti felére kerülne a nemzeti labdarúgó-aréna, míg a további kisebb sportlétesítményeket a nyugati részre szerveznék. A köztes terület, illetve a Millenáris környéke a lakosságnak jelentene sportolási és szabadidős lehetőségeket.

A III. helyezést elnyert tervet jegyző Mérték Építészeti Stúdió Kft., Paulinyi-Reith Műterem (Dr. Reith András, Burián Gergő, Heltai Xavér, Nyírő Zsolt) koncepciójában szintén a lakosság sportolási-szabadidős igényeit kielégítő létesítmények jelennek meg. Az új, 65 000 férőhelyes labdarúgó stadion ideális helyét a déli területen lévő vasúti mosók és szerviz vágányok felszámolásával képzeli el a terv. „Ezzel nemcsak, hogy megtartjuk a műemléki szempontokból oly különleges Dromosz térrendszerét, de új felértékelődő területeket is nyerhetünk a barnamezős MÁV-területek integrálásával” - olvasható a műleírásban. „Az új labdarúgó stadion helyzete benapozási szempontból, áramlástechnológiailag, tér-, és térfalképzés tekintetében is a legjobb megoldásra vezetett. Ezen felül a Dózsa György út Asztalos Sándor utca felé történő átirányításával a jelenlegi helyzetnél kedvezőbb forgalomtechnikai állapot érhető el.”

A város viszonylag kis szegletébe zsúfolt stadion-halmaz láttán felmerül a kérdés: nem túlzott-e ez a mértékű sportlétesítmény-koncentráció, két ilyen jelentőségű stadion egymás mellé zsúfolása? „Ez a kérdés megalapozott, mint tervezők sokat vitatkoztunk erről” - véli a Pomsár és Társai tervezőcsapatának tagja, Városy Péter építész. „ A végkövetkeztetésünk az, hogy két szempontból ideális a helyszín: Egyrészt barnamezős beruházás épül, amely rehabilitálja, revitalizálja a jelenleg lepusztult, viszont rettentően értékes területet. A zöldmezőssel szemben a barnamezős megoldások sokkal értékesebbek, korszerűbbek. Az Istvánmező mint Budapest, sőt az ország egyik sportcentruma egy ilyen vezérprojekt nélkül nem tudna megújulni. Másrészt a megközelítés a közösségi közlekedésre tud – és arra is kényszerül – alapozni, ami megint csak egy előnyös szempont. Szintén aggasztó kérdés a létesítmények kihasználhatósága, erre – szűken a nemzeti arénára gondolva – mi nem tudunk válaszolni. Ellenben a teljes területre vonatkozóan elmondhatjuk, hogy a tervezett sok funkció, a sokféle használó mindennapi élettel tölti majd meg azt, ha kiépülnek a további létesítmények is.” 

Az elképzelések mindkét bemutatott terv esetében kiemelik az örökségvédelmi szempontok fontosságát, az olyan értékek megtartását, mint a Dromosz-szoborcsoport vagy a Puskás Stadion karakteres formája.

„A tervpályázat során már nem csak ötleteket, ajánlásokat, megfontolásra érdemes felvetéseket várunk majd a mérnököktől, hanem konkrét terveket” – fejtette ki Vígh László kormánybiztos, a bírálóbizottság társelnöke.  "Bár elsőre kissé bonyolultnak tűnhet a két körös pályáztatás, de az építész szakma javasolta ezt a megoldást, amit mi teljesítetünk. A legfontosabb cél ugyanis, hogy a lehető legalaposabban előkészítsük a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukcióját, és benne az új nemzeti stadion építését. A most megjelent ötletek részletes feldolgozása nagyjából két hónapot vesz igénybe, így kora ősszel indulhat az építészeti tervpályázat. Ebben a kiírásban például már az is szerepel majd, hogy milyen tájolása legyen az új stadionnak, milyen funkciók legyenek benne és az UEFA milyen előírásainak feleljen meg.”

A díjazott és megvételben részesült pályaművek:
II.helyezett: Pomsár és Társai Építész Iroda kft. (Hambek Zoltán, Pomsár András, Városy Péter, Zikkert Zoltán)
4 500 000 Ft.
III. helyezett:  Mérték Építész Stúdió Kft. (Dr. Reith András)
3 500 000 Ft.
IV.helyezett: Sagra Építész Kft. (Sajtos Gábor), Creatio Kft. (Német Lajos) Építészlabor Bt.
3 000 000 Ft
Kiemelt megvételben részesített pályaművek egyenlő arányban, az alábbi megvételi összegben részesültek: 1 500 000 Ft.
a., 4D Építész Stúdió Kft. (Kószó József)
b., MCXVI Építészműterem Kft. (Alföldi György, Herczeg László, Baranyi Csaba Kata, Pintér Tamás János)
c., Nart Építész Műterem Kft. (Kovács Csaba, Ferik Tünde, Ásztai Bálint)
d., B3 Építész Stúdió Kft. (Bozsó Csongor, Szerényi Győző)
Megvételben részesített pályaművek egyenlő arányban, az alábbi megvételi összegben részesült: 1 000 000 Ft.
a., M-Teampannon (Madzin Attila) - Város-Teampannon (Koszorú Lajos)   
b., RB-Stúdió Építésziroda (Balázs Attila)
c., Napur Architect (Ferencz Marcel)

magyar építészet, mérték építészeti stúdió, terv, népstadion, puskás stadion, új nemzeti labdarúgó stadion, istvánmező rehabilitáció városépítészeti ötletpályázat, budapesti olimpiai központ, pomsár és társai építész iroda kft. Icon_print

Az új nemzeti labdarúgó stadion látványterve

Az új nemzeti labdarúgó-stadion látványterve a IV. helyezett pályamunkán (Sagra Építész Kft., Creatio Kft., Építészlabor Bt.)

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve

A Mérték Építész Stúdió III. helyezett terve_nyitó

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezett terve_nyitó

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317