Logomain

2,5 millió magyar küzd a sárga csekkekkel

By Kovács Dániel 2012. július 5. 10:18

szerk at hg dot hu

2011-ben minden negyedik magyar olyan háztartásban élt, amely elmaradt valamilyen lakásköltségének megfizetésével. Az átfogó lakáspolitikai stratégiát továbbra is hiányoló Habitat for Humanity Magyarország elkészítette első éves jelentését a hazai lakhatási szegénységről, melyet ezentúl évente megismétel. Összefoglaló infografikával a lapozás után!

2011-ben minden negyedik magyar olyan háztartásban élt, amely elmaradt valamilyen lakásköltségének megfizetésével. Az átfogó lakáspolitikai stratégiát továbbra is hiányoló Habitat for Humanity Magyarország elkészítette első éves jelentését a hazai lakhatási szegénységről, melyet ezentúl évente megismétel. Összefoglaló infografikával a lapozás után!

Habitat_pici.gallery

A Habitat for Humanity 2011-es éves jelentése szerint a legtöbb intézkedés a jelzáloghitelesek gondjaira irányult, miközben a legszegényebbeknek nem ez a fő problémája. A legtöbb embert 2011-ben a közműfizetési elmaradások problémája érintette. A TÁRKI adatai szerint 2011-ben a lakosok 25%-a, 2,5 millió ember olyan háztartásban élt, amely elmaradt valamilyen lakhatási befizetésével. Ezzel összefüggésben jelenik meg az energiaszegénység is, Eurostat adatok alapján minden 10. magyarral előfordult már, hogy anyagi okokból nem tudott megfelelően fűteni.

2011-ben minden 4 ember egészségtelen körülmények között élt. 233 ezer lakásban nincs a vezetékes víz, körülbelül 660 ezer embernek nincs vízöblítéses WC-je, 1,2 millió lakás nincs rákötve a csatornahálózatra. Speciális problémát jelent szegénység területi koncentrációja, becslések szerint Magyarországon körülbelül 300 ezer ember él elszegényedett városi vagy falusi telepeken.

A problémát egy jól működő szociális bérlakás-állomány enyhítené, miközben az önkormányzati bérlakások száma 2011-ben 2.500 lakással csökkent. Ráadásul a meglévő lakások jelentős része nem kínál megfelelő lakáskörülményeket, negyedük alacsony komfortfokozatú. Az önkormányzati bérlakások száma 2011-ben mintegy 120 ezer volt, ami a teljes lakásállomány kevesebb, mint a 3 százaléka, miközben 300 ezer háztartás számára a szociális bérlakás jelentené a megoldást.

Ennek ellenére 2011-ben sem született átfogó lakáspolitikai stratégiai dokumentum. Az Új Széchenyi Terv Otthonteremtési Programja a gazdaságélénkítés szempontjára koncentrál, míg a megfizethetőséggel, a legelesettebb csoportok lakáshoz jutásával, a szociális bérlakás-szektor kezelésének kérdésével nem foglalkozik.

Tavaly a lakhatással kapcsolatos szakpolitikai intézkedések közül a legnagyobb hangsúlyt a jelzáloghiteleseket segítő intézkedések kapták, miközben a lakhatási szempontból szegénynek tekintett háztartások nagy része nem is érintett a jelzáloghitelezésben. Így tehát a lakásügyre fordított szűkös állami források jelentős része nem is érte el a leginkább rászoruló társadalmi csoportokat.

A jelentés teljes szövege elérhető a Habitat oldalán.

magyarország, habitat for humanity, lakhatási szegénység Icon_print

Részlet a Habitat for Humanity 2011-es éves jelentésének infografikájából

Infografika a Habitat for Humanity 2011-es éves jelentéséhez

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317