Logomain

Mikor jártak Drezdában magyar áruházba?

By Kovács Dániel 2012. július 6. 10:39

szerk at hg dot hu

Prager_stra_c3_9fe_dresden_ddr-zustand2.gallery

A drezdai Prager Straße fényképe, balra a Rundkinóval, jobbra a Centrum hatalmas tömbjével, 1980-ból

Karstadt-warenhaus-dresden.gallery

A drezdai Centrum, már Karstadt korában, 1990 után

95378616_c70a1d7115_z.gallery

A drezdai Centrum Warenhaus homlokzata a sarok felől nézve

Bundesarchiv_bild_183-m0921-0310_2c_berlin_2c_alexanderplatz_2c_hotel__22stadt_berlin_22_2c__22centrum_22-warenhaus.gallery

A berlini Centrum mára elbontott homlokzatának részlete

Bundesarchiv_b_145_bild-f088970-0025_2c_magdeburg_2c_centrum-karstadt-kaufhaus.gallery

Az egykori Centrum Áruház Magdeburgban, 1991-ben

Dresden-wasserspiel-centrumsgalerie.gallery

A drezdai Centrum-Galerie homlokzata a régi áruház burkolati elemeivel

Szekesfehervar-fehervar-aruhaz-_10.gallery

A székesfehérvári Fehérvár Áruház

Baja_jo.gallery

A bajai Bácska Áruház

1978 és 2007 között. A város egykori szimbólumát, a Centrum Warenhaus kristályszerű épületét ugyanis Budapesten tervezték.

„Az NDK-modern klasszikus példája” – így méltatják több helyütt Drezda legfontosabb bevásárlóutcájának ékét, a Centrum áruházat. Az igaz, hogy kelet-német nagybevásárlások egykori célpontjának ezüstösen csillogó homlokzatát több millióan csodálták meg 35 éves létezése alatt, a fenti idézet azonban kicsit hamis. Az áruházat ugyanis az utolsó fémszegecsig Budapesten, az Általános Épülettervező Vállalatban (ÁÉTV) tervezték, a magyar építészirodák (kis túlzással) világhódításának egyik kulcsműveként.

A drezdai Prager Straße fényképe, balra a Rundkinóval, jobbra a Centrum hatalmas tömbjével, 1980-ból. Forrás: Gabriele Delhey, Wikipédia

A szász uralkodók barokk fővárosa, Drezda szinte teljesen elpusztult 1945 februárjában, a szövetségesek kétnapos bombázása alatt. A szovjet érdekövezetbe kerülő, majd a Német Demokratikus Köztársaság fontos ipari központjává fejlesztett várost az ötvenes-hatvanas években csak részben építették újjá eredeti formájában – egyrészt anyagi okokból, másrészt a szász múlttal való szakítás jegyében. Az 1850-es évek elején kialakított Prager Straße, a város bevásárlóutcája teljesen elpusztult, így modern épületekkel alakították ki újra, sétálóövezetként. Ez lett a szocialista Drezda új központja, három szállodával, a város új jelképévé váló kör alakú moziépülettel, a Rundkinóval, és persze az NDK kereskedelmének egyik kirakatintézményével: a Centrum Warenhaus tömbjével.

Ennek tervezésére a megbízást a budapesti ÁÉTV kapta. Természetesen ez nem érte meglepetésként az ÁÉTV mérnökeit: az első állami tervezővállalatok között alapított, 1949 óta működő iroda a hetvenes évek elejétől dolgozott külföldre is. Csehszlovákiában rövid idő alatt három áruház épült fel a terveik alapján, Ágcsernyőn, Máriatölgyesen és Pozsonyban. A 36 100 négyzetméteres drezdai áruház azonban léptékbeli ugrást jelentett, hiszen a hazai méretrekordot az 1976-ban átadott, húszezer négyzetméteres budai Skála tartotta, amelyet ráadásul nem is az ÁÉTV, hanem a műfajban otthonosabban mozgó SZÖVTERV munkatársai terveztek.

A drezdai Centrum, már Karstadt korában, 1990 után. Fotó: Wikipédia

A drezdai munka vezetésével az irodán belül Simon Ferencet és Kun Attilát bízták meg (a források jelentős része Kunt nem említi, a Magyar Építőművészet 1980/6. számában megjelent épületbemutatás viszont igen). Kun Attila (1924-1983) szállodák és sportlétesítmények neves tervezőjeként ekkor már Ybl-díjas volt; a nála nyolc évvel fiatalabb Simon lakóépületeket, üdülőket, irodaházat tervezett korábban – az áruház mindkettejük számára újdonságnak számított. Munkájukat Fokvári István segítette; hogy pontosan milyen minőségben, nem tudjuk, de azt igen, hogy Fokvári korábban a moszkvai KGST-palotába tervezett bútoraival aratott elismerést, így alighanem itt is a belsőépítészeti tervezésben működhetett közre. Annak is inkább a kezdeti fázisában, mivel a végleges kialakítás három német építész: Heinz Zimmermann, Harry Hirschfeld és Heinz Drache nevéhez fűződik.

A drezdai Centrum Warenhaus homlokzata a sarok felől nézve. Fotó: henteaser, flickr.com

Az 1978-ban átadott áruház azt a második világháború után kialakult típust követte, amely az üveg kirakatokkal megnyitott földszint feletti épülethomlokzatot zárt, egységes felületként képzi ki – ennek egyik első és máig leghíresebb példája a rotterdami De Bijenkorf, Breuer Marcell 1956-os épülete. A drezdai Centrum homlokzata speciális alumíniumburkolatot kapott a budapesti Fémmunkás Vállalat kivitelezésében, amelynek sokszögű fémmoduljai a nap járásának megfelelően más és más színben szikráztak, sajátos plasztikai-optikai illúziót teremtve. A homlokzatot rombusz alakban elhelyezett, koporsó alakú, kék üveggel ellátott nyílások élénkítették (mögöttük azonban nem volt valódi, az áruház belső terébe nyíló ablak). Az igazság kedvéért azt is hozzá kell tennünk, hogy az alumíniumhomlokzat az újonnan épülő Centrumoknál már egyfajta védjegynek számított: ilyen került a drezdainál korábbi schwedti, a cottbusi, a lipcsei, a magdeburgi és a berlini Alexanderplatzon felépült házakra is. A futurisztikus külső ezzel együtt gyorsan népszerűvé tette a legújabb Centrumot, ami a Rundkino és a Kulturpalast mellett felsorakozott az „új Drezda” kötelező látnivalói közé.

A berlini Centrum mára elbontott homlokzatának részlete. Fotó: Bundesarchiv, via Wikipédia

Az egykori Centrum Áruház Magdeburgban, 1991-ben. Fotó: Bundesarchiv, via Wikipédia

Az áruház a német újjáegyesítést követő években a Karstadt tulajdonában működött tovább. A kétezres évekre azonban, mint azt számos hazai példa is mutatja, a hagyományos nagyáruházak felett eljárt az idő. A drezdai Centrumot bontásra ítélték, ez azonban heves tiltakozást váltott ki. Az interneten a mai napig elérhető azok névsora, akik az épületet Drezda fontos mementójaként megőrzésre méltónak találták volna. Ennek ellenére lebontották és Peter Kulka tervei alapján bevásárlóközpontot emeltek a helyére, amely 2009 őszén nyitotta meg kapuit. A mostanság a potsdami Stadtschloss rekonstrukcióján dolgozó Kulka érdeme, hogy a jó állapotban lévő alumíniumburkolat jelentős részét „átcsempészték” az új Centrum-Galerie homlokzatára, megőrizve valamicskét az eredeti épület hangulatából.

A drezdai Centrum-Galerie homlokzata a régi áruház burkolati elemeivel. Kép: Wikipédia

A magyar tervezők, elsősorban Simon Ferenc karrierjében fontos mérföldkövet jelentett a komoly külföldi beruházás. Simon gyors egymásutánban még két áruházat tervezett: a dunaújvárosi Szövetkezeti Áruház és a székesfehérvári Fehérvár Áruház is 1979-re készült el. Utóbbi homlokzatán visszatér az alumíniumburkolat, itt is a Fémmunkás Vállalat munkájaként. A magyar vásárlók számára azonban ez máshonnét is ismerős lehetett: a drezdai Centrumnál néhány évvel korábban épült például a bajai Bácska Áruház a SZÖVTERV tervezésében, amely homlokzatán árnyékolóként és dekorációként már hasonló fémszerkezetet használ.

A székesfehérvári Fehérvár Áruház. Fotó: egykor.hu

A bajai Bácska Áruház. Fotó: hg.hu

Igen! Ez a cikk is a modern kori magyar építészet elfelejtett épületeivel foglalkozó sorozatunk tagja, Makovecz Imre  szentendrei étterme, az Ildikó téri református templom, a békés-tarhosi zeneiskola, a pestújhelyi kórház személyzeti épülete, a dunaújvárosi rendelőintézet és Kévés György mátyáshegyi nyaralója után. Olvasóink eddigi ötleteket köszönjük, és várjuk a továbbiakat kommentben, vagy a szerk(kukac)hg.hu címre.  

építészet, magyar építészet, németország, drezda, modern építészet, magyar modern, áétv, simon ferenc, kun attila, fokvári iván Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317