Logomain

Megnyitott a világ leghosszabb ferdekábeles hídja

By Kovács Dániel 2012. július 3. 10:55

szerk at hg dot hu

Orosz híradások szerint tegnap, azaz július 2-án átadták a világ leghosszabb ferdekábeles hídja Vlagyivosztok mellett. Az átkelő pilonjai közötti távolság 1104 méter, ezzel átvette a világelsőséget a 2008-ban átadott, 1088 méteres kínai Sutong-hídtól. A beruházás tervét egyébként Oroszországhoz képest heves bírálatok fogadták, elsősorban a politikai ellenzék részéről; a becslések szerint egymilliárd amerikai dollárnak megfelelő összegbe kerülő, világrekorder átkelő ugyanis egy olyan szigetre vezet, amelynek állandó lakossága kevesebb ötezer főnél. <br/>

Orosz híradások szerint tegnap, azaz július 2-án átadták a világ leghosszabb ferdekábeles hídja Vlagyivosztok mellett. Az átkelő pilonjai közötti távolság 1104 méter, ezzel átvette a világelsőséget a 2008-ban átadott, 1088 méteres kínai Sutong-hídtól. A beruházás tervét egyébként Oroszországhoz képest heves bírálatok fogadták, elsősorban a politikai ellenzék részéről; a 33,9 milliárd rubelbe, azaz mintegy 236 milliárd forintba kerülő, világrekorder átkelő ugyanis egy olyan szigetre vezet, amelynek állandó lakossága kevesebb ötezer főnél.

Ras2.gallery

Vitalij Raszkalov fotója az építés alatt álló hídon készült barátjáról. Fotó: Vitalij Raszkalov

A hidat a Vlagyivosztok környéki úthálózat fejlesztéséért felelős állami szervezet megbízására az SK Most nevű orosz cég tervezte, és az 586 ezres város félszigetét köti össze a Keleti Boszporusz túlpartján fekvő Russzkij-szigettel. A város szomszédsága ellenére a sziget a közelmúltig igen elhagyatott helynek számított; 1992-ben országos botránnyá dagadt, hogy az itt állomásozó katonák közül négyen éhenhaltak, mert feletteseik hónapokon keresztül egyszerűen megfeledkeztek róluk. A Guardian 2007-ben adta hírül, hogy Vlagyimir Putyin elnök a sziget turisztikai célú fejlesztését tervezi, erősítendő Oroszország pozíciót a régióban a gyorsan terjeszkedő kínai gazdaságéval szemben. A következő év szeptemberében az új elnök, Dimitrij Medvegyev el is rendelte az állandó közúti összeköttetés megvalósítását. A beruházás közvetlen aktualitását az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés 2012-es konferenciája adja, amelynek idén a Russzkij-sziget ad otthont.

Vitalij Raszkalov fotója az építés alatt álló hídról. Fotó: Vitalij Raszkalov 

A híd két 320 méter magas, A alakú pilonjáról összesen 168 kábel tartja az úttestet; a legrövidebb 135,8, a leghosszabb közel 580 méteres. Az úttest 70 méterre emelkedik a vízszint fölé, a híd teljes hossza pedig meghaladja az 1885 métert. A nagyközönség előtt augusztus elsején megnyíló híd hivatalos nevét egyelőre nem tudni. 

Az összehasonlítás kedvéért: Magyarország leghosszabb ferdekábeles hídja, a 2008-ben átadott Megyeri híd két pilonja közötti távolság 591 méter, ezzel a világranglistán körülbelül a 19. A lehetséges jövőbeni rekorder egyébként az olasz szárazföldet és Szicília szigetét összekötő, régóta tervezett híd, ahol a pilonok távolsága elérné a 3300 méter, azaz épp a háromszorosa lenne a jelenlegi világrekordnak.

építészet, oroszország, híd, orosz építészet, rekord Icon_print

Vitalij Raszkalov fotója a Russzkij-szigetre vezető hídról, az építés alatt

Vitalij Raszkalov fotója a Russzkij-szigetre vezető hídon barátjáról

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317