Logomain

Győri maximum

By Kovács Dániel 2012. július 3. 11:03

szerk at hg dot hu

Cikkep.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr

Mag2.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr magazin 2

B_3e7e6640.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

C_3e7e6550.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

D_3e7e4664.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

E_3e7e4654.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

F_3e7e4673.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

G_3e7e4592.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

H_3e7e4627.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

I_3e7e4569.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

J_3e7e4606.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

K_3e7e4679.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

L_3e7e4618.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

M_3e7e6620.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

N_3e7e6295.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

O_3e7e6416.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Gal.gallery

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr

01__evolucio__1200x900.gallery

A Mobilis alaprajzi sémájának evolúciója

02__nem_wankel__1200x900.gallery

Az alaprajz tehát nem a Wankel-motor formájából származik...

03__terek_skicc__1200x900.gallery

Korai skicc a Mobilis térformálásához

04__piktogram__1200x900.gallery

Piktogramok a Mobilis programjához

05__varosi_kontextus__1200x900.gallery

A Mobilis városi kontextusa: délre az egyetemi negyed, északra családi házas övezet

06__palyazati_makett.gallery

A pályázati anyaghoz készült Mobilis-makett

07__palyazati_latvany__1200x900.gallery

Pályázati látványterv a Mobilishoz

08__engtervi_latvany__1200x900.gallery

Az engedélyezési terv részeként készített Mobilis-látványterv: a forma nem változott sokat

09__terv01__helyszinrajz__1200x900.gallery

Mobilis, Győr - helyszínrajz

10__terv02__axonometria__1200x900.gallery

Mobilis, Győr - axonometria

11__terv03__parkoloszint__1200x900.gallery

Mobilis, Győr - a parkolószint alaprajza

12__terv04__foldszint__1200x900.gallery

Mobilis, Győr - a földszint alaprajza

13__terv05__emelet__1200x900.gallery

Mobilis, Győr - emeleti alaprajz

14__terv06__tetoszint__1200x900.gallery

Mobilis, Győr - a tetőszint alaprajza

15__terv07__metszet__1200x900.gallery

Mobilis, Győr - metszet

Gal.gallery

Mobilis: tervrajzok, látványtervek, makettfotók, piktogramok

Több szempontból is ritka és pozitív történet a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központé, különösen manapság. <br/>

Néhány hónapja új kiállítóteret adtak át Győrben. Ez manapság nem igazán számít nagy hírnek az országos sajtóban, pedig a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ több szempontból is érdekes kivétel. A benne látható kiállítás ugyan elsősorban a felsős diákoknak szól, az épület tervezésének és építésének története azonban a felnőttek számára tartogat tanulságokat. Olyasmit például, amit az egyik építész, Nagy Iván így fogalmaz meg: „Racionálisan nézve ez a maximum, amit el lehet érni Magyarországon; ha az ember alálő az ízlés szintjének, az számára rossz érzés, ha fölémegy, azt nem tudják értelmezni.” Az elérhető maximum, minimálban elmesélve: ez a Mobilis.

A győri történet 2007 szeptemberében kezdődött, amikor elindultak az alapvetően uniós forrásokra támaszkodó Agóra és Agóra Pólus-programok. Előbbi rendeltetése az 50 ezresnél nagyobb hazai városok meglévő közművelődési infrastruktúrájának felfrissítése, multifunkcionális közösségi központok létrehozása volt; utóbbi a kiemelt fejlesztési pólusokra koncentrált, és a meglévő egyetemekhez, főiskolákhoz, valamint a helyi gazdaság meghatározó szereplőihez kapcsolódva új, kiállítótérként, műhelyként, felsőoktatási és rendezvényközpontként is használható komplexumok felépítését tűzte ki célul. Az Agóra-városok közül kilenc, az Agóra Pólus-városok közül pedig öt kapott támogatást. Az ígéretesen induló történet aztán az oly ismerős káoszba fordult. Az Agóra-városok többsége máig küzd a megvalósítással. A pólusváros Székesfehérvár lemondott az elnyert támogatásról és kiszállt a programból. Debrecenben egészen 2012-ig csúszott a közbeszerzési eljárás kiírása, a tervek szerint 2013 végére készülhet el a Tudományok Palotája a Botanikus Kertben. Miskolcon idén május 31-én kellett volna megnyitnia az egyetem egykori fűtőművében az ország első Science Múzeumának, de legkorábban decemberre készülhet el. A szegedi komplexum ugyancsak késve, ősszel nyílhat meg.

Győr viszont éltanulónak bizonyult, hiszen a Mobilis egymilliárdos költséggel emelt épülete időre elkészült. Pedig nem az egyszerűbb végéről fogták meg a dolgot: a pólusvárosok közül csak Szegeden és itt írtak ki építészeti tervpályázatot az új látványosságra. Ezen hozta el az első díjat három huszonéves mesteriskolás hallgató, Görbicz Máté, Kund Iván Patrik és Szabó Dávid, valamint az Építész Stúdió „veterán” munkatársa, Nagy Iván közös munkája – ami nemcsak a kiírót, de magukat a győzteseket is alaposan meglepte.

A szokatlan kvartett annak köszönhető, hogy a fiatalok épp a posztgraduális képzést nyújtó Mesteriskola hallgatói voltak 2008 decemberében, a pályázat kiírásakor, Nagy Iván pedig az iskola mestere. A Mesteriskola alapvetően meghívásos pályázatok segítségével tartja fenn magát, ez azonban manapság egyre nehezebb, így alternatív lehetőségként az országos, nyílt építészeti tervpályázatok felé fordult. A győri kiállítási központra kiírt tervpályázaton ezért is indult hat Mesteriskolás csapat, igen jó végeredménnyel, hiszen a díjak közül hármat ők hoztak el – pedig bevallottan nem álmodoztak ilyen babérokról. Hasonló esetre volt már példa, a budapesti Széchenyi István téren álló egykori Spenótház áttervezésére kiírt pályázatnál. Ott a Mesteriskola hallgatói végül kiszorultak a munkából, itt viszont nem így történt. Az Építész Stúdió és Győr önkormányzatának támogatásával a három fiatal építész végig alakítója maradt a munkafolyamatnak. „Ez nem tanár-diák viszony: egyenrangú társszerzők lehettünk” – szögezi le Görbicz Máté a tervek felett, az Építész Stúdió Krisztina körúti műtermében ülve.

A csapat rendhagyó, ennek megfelelően a munkamegosztás is az volt – tudom meg az építészektől. A pályázatra készülve a fiataloknak jutott az álmodozás, a tapasztalt mester pedig igyekezett a földön tartani a társaságot. Konkrétabban: ő olvasta el a szabályozást először, amíg a többiek gépként működő, pneumatikus épületeket vizionáltak... Az alaprajzi rendszer ennélfogva hosszas gondolkodás eredménye; ezt egy piktogram-sorral érzékelteti a pályázati tervcsomag. A torz deltoid alakú, viszonylag kis telekre tervezett házban tágas, két emelet belmagasságú kiállítóteremnek kellett helyet találni. Az ívháromszögű alaprajz e két tényező szorításában alakult ki: a négyzetes nagycsarnok körül így lehetett a lehető legkényelmesebben elhelyezni a kívánt helyiségeket. Ez olyannyira bevált, hogy a pályázaton a legkisebb alapterületű tervvel, mégis a legjobb méretarányokkal hozták el az első díjat. A végleges, gombaszerű tömeg egyszerre statikus és dinamikus, kötött és szabad, így átmenetet is képez az egyetemi városrész sűrű beépítése és a közeli folyópart között.

Bár az ívelt forma első pillantásra rokonnak tűnik a Mercedes-Benz stuttgarti múzeumával, és ezt a tervezők természetesen ismerték is, valójában sokkal közelebbi párhuzam a pár lépésre álló győri Építész Műteremház. Bodrossy Attila és Czigány Tamás alkotása éppúgy a meglévő adottságok és elvárások figyelembevételével próbálja a legtöbbet kihozni a téri szituációból, mint a Mobilis. A funkcionális forma megtalálása meglehetősen leegyszerűsítette a tervezési folyamatot. „Semmi parasztvakítás: egy jó kiállítóteret akartunk tervezni” – zárja rövidre Nagy Iván.

Az építészeknek 2009 márciusát, az eredményhirdetést követően három hónapjuk volt az engedélyezési tervek elkészítésére, a kiviteli terveket pedig 2010 márciusában adták le. A pályázati anyagon nem kellett sokat változtatni. A lábakra helyezett épület bejárata a parkoló felett, a második szinten nyílik, és teljes homlokzatán fűrészfogas ablaksáv fut körbe. Ennek kontrasztja a felső szint zárt, fehérre vakolt szalagja. A közlekedőmagnak a lapostetőből kiemelkedő hasábja az épület funkcióját hirdető felület. Lényegében ennyi: semmi fakszni, semmi felesleges szócséplés. A belsőben ugyanez: tiszta és funkcionális alaprajz, a különböző terekben könnyű tájékozódni. A szervezőelem a kétszintes kiállítótér, amely közvetlenül az előcsarnokból megközelíthető. Belépve balra a büfé és a recepció, jobbra a bolt fogad. Utóbbi mögött találjuk az ideiglenes kiállítótermet és az ezzel akár egybenyitható, de ketté is osztható konferenciatermet. Hátrébb, a látogatók szférájából visszahúzódva helyezték el az irodákat és a személyzet kiszolgáló helyiségeit. Ugyanez a terület a felső szinten egységes, hatalmas, a lenti nagycsarnokba galériaként kinyíló kiállítótér, amelyhez három kisebb foglalkoztató és a vizesblokk csatlakozik. A tetőteraszt szabadtéri kiállítótérként alakították ki, ülőbútorokkal – ez egyszersmind szokatlan nézőpontból kínál rálátást Győr központjára.

A város gazdasági erejéhez képest arányosan határozták meg az épület programját, és sikerült alapvetően jó pályázatot is kiírni – sorolják az építészek a sikeres beruházás alapvetéseit. A kiviteli terv készítése közben mégis akadtak nehézségek, elsősorban azért, mert nem lehetett tudni, ki lesz az üzemeltető. Utólag talán viccesnek tűnhet, hogy nem volt kivel megbeszélni: milyen legyen a büfé – az épület működésében azonban az ilyen problémák aztán visszaköszönhetnek. A Mobilis kiállítását az építészek munkájától teljesen függetlenül készítették, a tervezetthez képest a kiállítótérbe jóval több tárgy került be, a két szintnyi belmagasság mégis kihasználatlan, akárcsak az üresen maradt tetőterasz. Kihagyott helyzet, amit később ugyan lehet pótolni – mégis kár érte. Hogy mégis egységes legyen a ház képe, az építészek felvállalták a belsőépítészeti tervezést is.

Talán nem árt még egyszer kiemelni: Győr felismerte, hogy pályázaton érdemes megkeresni a legjobb tervezőt, félretette a szokásos kifogásokat, és ezzel végeredményben támogatott egy független iskolát, a hazai építészképzés egyik vezető intézményét – valamint néhány tehetséges fiatalt a pályaindításban. A folyamatba ott került bökkenő, hogy nem segítette az intézmény létrejöttét és az építészek munkáját a kezdetektől hatékony projektmenedzser. Így bizony kimaradt néhány ziccer. A végeredmény azonban így is magáért beszél, a tervezőknek sincs hiányérzetük. Ha nem olyan lenne a gazdasági helyzet, amilyen, talán a Krisztina körúti műterem sem ürülne ki beszélgetésünk végeztével. A négy építész azonban ma már egymástól függetlenül dolgozik, ki-ki ahol munkát talált. Közös történetük egyelőre véget ért – de legalább boldog véget.

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr
Építész tervezők: Görbicz Máté, Kund Iván Patrik, Nagy Iván, Szabó Dávid
Generáltervező: Építész Stúdió Kft.
Épületszerkezetek: Adeco Kft. - Becker Gábor, Kuntner Ferenc
Tartószerkezetek: BEND-STAT Kft. - Nagy András, Marót Balázs
Épületgépészet: Mangel Épületgépész Iroda - Mangel Zoárd, Kerék Attila
Épületvillamosság: Provill Kft. - Ivanics Zoltán, Nyári Ottó
Forgalomtechnika, külső közművek: Viadukt Kft. - Ifj. Kovács Tamás, Tóth Gyula
Környezetrendezés: LAND-A Kft. - Torma Sarolta
Tűzvédelem: Pellio Kft. - Szűcs László
Környezetvédelem, akusztika: Józsa és Társai Kft. - Józsa Gusztáv
Rehabilitációs környezettervező: Kormányos Anna
Fotók: Bujnovszky Tamás

építészet, magyar építészet, magyarország, kulturális épület, győr, nagy iván, kortárs építészet, görbicz máté, kund iván patrik, szabó dávid, mobilis Icon_print

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr magazin 2

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr. Fotó © Bujnovszky Tamás

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr

A Mobilis alaprajzi sémájának evolúciója

Az alaprajz tehát nem a Wankel-motor formájából származik...

Korai skicc a Mobilis térformálásához

Piktogramok a Mobilis programjához

A Mobilis városi kontextusa: délre az egyetemi negyed, északra családi házas övezet

A pályázati anyaghoz készült Mobilis-makett

Pályázati látványterv a Mobilishoz

Az engedélyezési terv részeként készített Mobilis-látványterv: a forma nem változott sokat

Mobilis, Győr - helyszínrajz

Mobilis, Győr - axonometria

Mobilis, Győr - a parkolószint alaprajza

Mobilis, Győr - a földszint alaprajza

Mobilis, Győr - emeleti alaprajz

Mobilis, Győr - a tetőszint alaprajza

Mobilis, Győr - metszet

Mobilis: tervrajzok, látványtervek, makettfotók, piktogramok

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317