Logomain

Hogyan tervezzünk városi lakásokat?

By Fintha Mátyás 2012. június 25. 16:47

szerk at hg dot hu

00_frontcover_.gallery

townhouses _ 01

Bernauer_st_6b_picture.gallery

townhouses _ 02

Bernauer_st_6b.gallery

townhouses _ 03

An_der_bucht_61-63_picture.gallery

townhouses _ 04

An_der_bucht_61-63.gallery

townhouses _ 05

Linien_st_40_picture.gallery

townhouses _ 06

Linien_st_40.gallery

townhouses _ 07

Pulverm%c3%bchlenweg_picture.gallery

townhouses _ 08

Pulverm%c3%bchlenweg.gallery

townhouses _ 09

Berlin volt főépítésze, Hans Stimmann 300 oldalon, kétszáz képpel mutat jó példát a német fővárosból. Könyvajánló.

Az, hogy a külvárosi lakótelepek és az alvóvárosok kora leáldozóban van, leginkább Berlinben érződik. A város újra nem csak munka-, hanem lakóhely is, azaz komplex élettér. Az ennek köszönhetően megindult reurbanizációs folyamat egyre több város arculatára nyomja rá bélyegét. A német főváros városfejlesztési osztályának munkatársa, majd később főépítésze (1999-2006), a már nyugdíjas Hans Stimmann olyan könyvet készített, melyben bebizonyítja, hogy a városi élet és az ahhoz szükséges lakóhely legéletképesebb formája a "városi lakás", és kézikönyv-szerűen ismerteti és bemutatja ennek berlini alaptípusait.

A különböző városok különböző adottságokkal rendelkeznek, így a változó tényezők függvényében is alakul azok helyzete társadalmi-, gazdasági-, etnikai-, infrastrukturális- (stb.) értelemben is. Így lehet, hogy még ma is kérdéses: urbánus, vagy inkább decentralizált környezetre lenne szüksége a Föld népének. Az elmúlt évszázadokban sokáig folyt vita a megfelelő városkialakításról és úgy látszik, a központosított városok eszméje kezd visszatérni a divatba. A helyzet nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, nem véletlen, hogy napjainkig sincs még egy olyan standard bevált és elfogadott tervezési metódus, ami egyértelműen kimondaná, mi helyes és mi nem.

BERNAUER STRASSE 6b (épületegyüttes)
-bruttó alapterület: 281 m2 - 2009 | Kai Hansen Architekten
Az épület belső és külső kialakítását tekintve is határozott megjelenését elsősorban szalag ablaksorainak köszönheti. Előregyártott betonelemekből készült, további természetes kő és fa anyag felhasználásával. Lakó és dolgozó helyiségei egy két gyermekes család számára nyújtanak optimális körülményeket. A nappali és a konyha összenyitott légtere két szintnyi belmagassággal rendelkezik, a természettel való kapcsolata saját kerten, tetőkerten át valósul meg. 

A DOM Publishers átlal kiadott sorozat olyan kézikönyveket tartalmaz, melyek mindamellett, hogy bemutatják korunk városépítészeti és építészeti jellegzetességeit, egyben építési és tervezési segédletként is szolgálnak. Bemutatják a végkifejlethez szükséges utat, politikai stratégiákat, a koncepciók történeti és elméleti háttereit. Ez a "Townhouses" című kötetre levetítve azt jelenti, hogy különböző tervező irodák, építőipari csoportok és vállalatok működését, az általuk tervezett/elkészített bérlakások felépítését, szerkezetét és morfológiáját vizsgálja. Az egyes esetek közti differenciákat olyan hangsúlyos építészeti elveken keresztül mutatja be, melyek mindennapi életünket is meghatározzák.

AN DER BUCHT 61/63 (sor/ikerház) 
- bruttó alapterület: 548 m2 - 2008 | KSV Krüger Schuberth Vandreike
Nem hagyományos értelemben vett sorház, inkább egy modern városi lakás interpretációja sorolható "villa-épületbe". Az egyszerű, fehér kubus kontúrja a záróélek, valamint az ablakkeretek fekete színével lett kiemelve. Első és legfelső szintje is teraszos kialakítású.

A gazdagon illusztrált könyv katalógusként mutatja be az egyes típus-lakóépületeket és hasonlítja össze azok olyan alapelemeit, mint a homlokzati struktúrák, az életterek kialakításának és elrendezésének elvei vagy az egyes funkciójú helyiségek - konyha, mosdó, stb. - lehetséges formái.

LINIEN STRASSE 40 (területfejlesztési beruházás) 
- bruttó alapterület: 2 884 m2 - 2010 | Bundschuh Architekten 
Szimultán statikus, egyben dinamikus megjelenése az urbánus életvitel dinamizmusának építészetre való leképezése. A 6 szintes épület elég magas költségvetésből készült, 12 apartmant rejt magában, melyek közül a legkisebb 67 m2, míg a legnagyobb majd 300 m2.

Hans Stimmann Berlin új épületeit négy fő típusegységbe sorolja: épületegyüttesek, sor- és ikerházak, területfejlesztési beruházások elemei, valamint városi villák. Az áttekintéséhez racionális, városi kontextusba helyezve ezeket, mintegy 50 példával dokumentálja az elmúlt 5 év új pojektjeit. Kül és beltéri fényképek mellett az érintett példaépületekről léptékhelyes alaprajzokat, metszeteket, homlokzatrajzokat nyújt. A könnyebb városi szövetben való elhelyezés érdekében légi fotókon is bemutatja azokat, valamint költségösszehasonlító elemzésekkel is szolgál.

PULVERMÜHLENWEG UND OLGA-TSCHECHOWA STRASSE (városi villa) 
- bruttó alapterület: 10 750 m2 - 2000 | Eckert Negwer Suselbeek Architekten
A negyed helyén annak idején porosz lőszerraktár volt, az első épületblokk Berlin vízivárosában. Vöröses-barna téglahomlokzata rendkívül jól illeszkedik környezetébe. 20 db, egyenként 16x16x16 m-es kubus közt nagyobb, közösségi célra szánt zöldfelületek találhatók.

A kiadó gondozásában az első, hasonló építési és tervezési útmutató még 2009-ben jelent meg. Azóta az egyszerűen használható kézikönyvekből álló sorozat, amelynek részei egyszerre felelnek meg szilárd kutatási és magas esztétikai követelményeknek, egyre csak terjeszkedik a világ könyvpiacán. Könyveik hasznos társak lehetnek építészek, kivitelezők és ügyfeleik számára egyaránt, így csak ajánlani tudjuk őket minden urbanisztika és építészet iránt érdeklődőnek.

Hans Stimmann: Construction and Design Manual - Townhouses / Handbuch ind Planungshilfe - Stadthäuser (megjelent angol és német nyelven is)

DOM Publishers, Berlin, 2011

A könyv ára 78 Euro, megrendelhető a Dom Publishers honlapján.

építészet, lakás, könyv, berlin, terv, Hans Stimmannn Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317