Logomain

838 méter, 90 nap alatt

By Kovács Dániel 2012. június 18. 15:54

szerk at hg dot hu

Mindössze kilencven nap alatt képes felépíteni a világ legmagasabb épületét – állítja egy kínai építőipari cég, a BSB.

Mindössze kilencven nap alatt képes felépíteni a világ legmagasabb épületét – állítja egy kínai építőipari cég, a BSB. Sőt, már a papírok is megvannak, mindössze a kormány jóváhagyására várnak Hunan tartomány fővárosában, Changshában, amely jó esetben már 2013 januárjában az új világrekorder otthona lehet. A jelenlegi csúcstartót, a Burj-Khalifát hat évig tartott felépíteni.

Skycity_mag.gallery

30 emeletes ház 15 nap alatt

 

A BSB néhány nappal ezelőtti bejelentését ugyan szemöldökráncolva fogadta az építőipar, de foglalkoztak vele a mérvadó hírportálok és ügynökségek. A cég ugyanis nem a levegőbe beszél: az általuk kidolgozott eljárással 2010-ben mindössze hat nap alatt felépítettek egy 15 emeletes épületet, 2011 decemberében pedig 15 nap alatt egy harmincemeleteset, mindkettőt a hétmilliós lakosságú Changshában – az utóbbiról készült time-lapse videó akkoriban meglehetősen nagy visszhangot váltott ki.

A 220 emeletes, 838 méteres Sky City építkezése 2012 novemberében indulna, és a következő év januárjára már állna is a torony. Ez a sebesség körülbelül napi három és fél emeletet jelent – és félreértés ne essék, a januári dátum nem szerkezetkész, hanem teljesen befejezett épületre vonatkozik. A BSB technológiájának lényege, hogy az épület infrastruktúrával is ellátott paneljeit előregyártják és a helyszínen csak össze kell illeszteni; a Sky City esetében az épület 95%-a lényegében kész lenne, még mielőtt megkezdik a tényleges építőmunkát. A 220 emelet összesen egymillió hasznos négyzetmétert tehet majd ki, az épületbe 104 felvonót építenének.

Egy kínai üzleti lap szerint a BSB technológiája nem csak szupergyors, de takarékos is. A tervek szerint a teljes beruházás négymilliárd renminbibe kerülne – ez 628 milliárd dollárt, átszámítva 145,127 milliárd forintot jelent. Ehhez képest a Burj Khalifa felépítése 1,5 milliárd dollárba került, a 632 méter magas Shanghai Tower pedig 2,2 milliárdba. A 121 emeletes Shanghai Tower alapkövét 2008-ban helyezték el, és csak 2014-re készül el teljesen, így előfordulhat, hogy trónjáról a Sky City még azelőtt letaszítja, mielőtt felülhetne rá. Ettől azonban a terveket készítő Gensler nem tart. Az iroda közönségkapcsolatokért felelős igazgatója a CNN-nek azt mondta: nagy nehéz elhinni, hogy egy több mint nyolcszáz méteres felhőkarcolót ennyi idő alatt felépítenének.

Az akkor még 666 méteresre tervezett toronyról 2010 októberében adta az első hírt a Xinhua kínai hírügynökség, így feltételezhető, hogy az előregyártás más jó ideje folyik. Ezzel kapcsolatban azonban a BSB nem közölt adatokat, sem arról, hogy a Sky City-be milyen funkciók kerülhetnének. Az épületről látványtervet sem adtak ki, de a kínai sajtó korábbi beszámolóiban közölt modellfotók alapján alakja, nyilvánvalóan az építési technológia miatt, hagyományos, a korai amerikai felhőkarcolók lépcsőző formálását idézi. A BSB azt állítja, a terveket egy dubai építész készítette.

Ha a cég számítása bejön, az robbanásszerű változásokat idézhet elő a felhőkarcoló-építésben. A BSB rövid távon meghatározó pozíciókat szeretne szerezni a világ építőiparában; ezt eddig Kínában és Indiában alapozta meg saját gyártóbázisokkal, de a Sky City sikere kétségtelenül ráirányítaná a nyugati világ figyelmét is.

építészet, kína, felhőkarcoló, terv, rekord, changsha, bsb Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317