Logomain

Bucky Fuller és az élő ház

By Ongrádi Melinda 2012. június 15. 11:32

szerk at hg dot hu

Energy_lab_1.gallery

Energy Lab, Hawaii

Energy_lab_2.gallery

Energy Lab, Hawaii

Energy_lab_3.gallery

Energy Lab, Hawaii

Energy_lab_4.gallery

Energy Lab, Hawaii

Energy_lab_5.gallery

Energy Lab, Hawaii

Energy_lab_index.gallery

Energy Lab index

Teljesen önnfenntartó és semmi terhet nem jelent a környezetre: a Living Building minősítő rendszer házai a 22. századból jöttek.

A szigorúnál is szigorúbb épületminősítő rendszer, az amerikai alapítású Living Building titulusát csak olyan épület nyerheti el, amely nemhogy energiatakarékos, hanem szigorúan önfenntartó, és sem az energiafelhasználás, sem a kibocsátás terén szinte semmilyen terhet nem jelent környezetére. Nem meglepő, hogy egyelőre csak kevés épület nyerte el a világon a minősítést; viszont nagy lendületet adhat a kezdeményezésnek, hogy idén az nyerte el a Buckminster Fuller tiszteletére alapított designdíjat.

Buckminster Fullernek, a 20. század egyik legeredetibb mérnök-építész-matematikus-feltalálójának a legfontosabb célja volt „a lehető legrövidebb idő alatt, spontán együttműködésekkel egy olyan világ megalkotása, amely 100%-ban kiszolgálja az emberiséget, miközben egyáltalán nem károsítja az ökoszisztémát, vagy bárki érdekeit.” Az amerikai polihisztor ennek jegyében olyan, korukat megelőző ötleteket dolgozott ki, mint a geodézikus kupola, a Dymaxion ház, autó vagy térkép, vagy a globális elektromos hálózat.

A feltaláló tiszteletére alapított Buckminster Fuller Intézet célja évente meghirdetett designdíjával, hogy megtalálja azokat a hasonlóan formabontó ötleteket, amelyekkel orvosolni lehet az emberiség legégetőbb problémáit. A két idei finalista a halászat fenntartható gyakorlatáért küzdő The Future of Fish kezdeményezés, illetve a napjainkban létező egyik legszigorúbb zöld épületminősítő rendszert kidolgozó, a 100%-ban önfenntartó és környezetkímélő épületek elterjesztését célzó The Living Building Challenge volt – végül utóbbi nyerte el a 100 000 dollár pénzdíjjal járó fődíjat. A kiemelt projektek között szerepelt továbbá a bioüzemanyagok elterjesztését szorgalmazó ugandai Eco-Fuel Africa Limited, valamint a természetes, decentralizált vízgazdálkodást kutató portugál The Water Retention Landscape of Tamera.

A Living Building Challenge (LBC) célja, hogy minden eddiginél szigorúbb követelményrendszert állítson fel, amelynek köszönhetően zéró kibocsátású, a környezetet egyáltalán nem terhelő épületek születnek. A következőkben ismertetett értékelési szempontokat elnézve, aki egy „Élő Épületté” minősített épületben szeretne lakni, az semmilyen téren nem köthet kompromisszumokat. Jóval többről van azonban szó, mint egy új épületminősítő rendszer: az LBC egyben egy filozófiai rendszer, tanácsadó-oktató szervezet, valamint a tervezőket és az építés egyéb szereplőit támogató hálózat. Ahhoz, hogy egy épület elnyerje a Living Building, azaz nemes egyszerűséggel „Élő Épület” címet, az egy éven keresztül tartó vizsgálódás során meg kell felelnie a következő öt követelménynek:

1.A helyszínen elő kell állítania, ráadásul megújuló forrásból teljes energiaszükségletét. 2. A helyszínen kell begyűjtenie a felhasznált, és kezelnie a teljes általa elhasznált vízmennyiséget. 3. Csak garantáltan nem mérgező és fenntartható forrásból származó építőanyagot használhatnak fel az építéséhez. 4. Olyan telekre kell építeni, amelyet már korábban is használtak, vagyis az építkezés nem jelenthet a természet kárára való terjeszkedést. 5. Külseje legyen tetszetős és inspiráló, a lakók és mindenki más számára is.

Az értékelésnél vizsgálnak továbbá hét különböző szempontot, ezek: helyszín, víz, energia, egészség, építőanyagok, egyensúly és szépség – a kategóriákat további alcsoportokra osztják, így összesen húszféle szempontból értékelnek egy házat. A minősítő rendszer megalkotásával meglehetősen egyértelmű céljai vannak az ötletgazdáknak: minden eddiginél szigorúbb értékelést szeretnének bevezetni, „áthidalva a rést a gyakorlat és az ideális megoldások között”. Az értékelést egyaránt lehet alkalmazni egy kisebb családi ház, egy park, egyetemi kampusz vagy bármilyen más, ember alkotta létesítmény esetén.

Az egyik minősített épület a Hawaii szigetén épült Energy Lab (Hawaii Preparatory Academy), a megújuló energiák tanulmányozására létrejött oktatási létesítmény. Az épületben folyó tevékenység célja a megújuló energiák használatának megismertetése a következő generációval, így a ház meglehetősen ideális alanya volt annak, hogy „Élő Épületként” alakítsák ki. Egy német, alternatív energiákat hasznosító szervezet szponzorálta az építkezést, és az ő kezdeményezésükre készült el a jövőbemutató kialakítás, a Flansburgh Architects tervezésével. A nap, szél és vízenergia felhasználásával kialakított létesítmény 2010 elejére készült el, és a Living Building minősítés mellett LEED Platina besorolást is kapott.

Az Energy Lab kiválóan szemlélteti a hét értékelési kategória elvárásait. „Szürkemezős” övezetben épült, azaz a kampusz korábbi biohulladék-gyűjtő területén. Gyűjtik és egy tárolják is az esővizet – egy szűrőrendszernek köszönhetően ebből olyan tisztaságú vizet állítanak elő, amely hatósági engedélyt is kapott arra, hogy ivóvízként fogyasszák. A begyűjtött esővíz táplálja a különböző, természetesen víztakarékosan kialakított berendezéseket is. A szennyvizet szikkasztómezős módszerrel kezelik. Három, különálló rendszerben kialakított napelem-sorozat termeli az elektromos áramot, amelyek csatlakoznak a közműhálózathoz is.

A hagyományos légkondicionáló helyett sugárzó hűtést alkalmaztak, ahol a tetőpanelekben keringtetett víz éjszaka lehűl, majd napközben azt használják a levegő hűtésére. Az épületet teljes egészében természetes úton szellőztetik, szükség esetén ventilátorokkal segítve a levegő keringését. Építésekor nem használtak káros anyagokat kibocsátó építőanyagokat, és különösen ügyeltek a komfortos belső klíma megteremtésére. Az építőanyagok kiválasztása során költségtakarékossági okokból általában az olcsóbb, tömeggyártással készült termékeket választották; tekintettel kellett lenni az anyagok károsanyag-tartalmára, illetve a szállítási távolságra is, ami okozott némi fejtörést a tervezőknek.

A közvélemény-kutatás szerint az itt tanuló hallgatók több mint 90%-a szépnek találja az épületet, és szeret az itt tartott órákra járni. Vezetett túrákat is tartanak a házban, ahol az épületfelügyeleti rendszer közérthető kezelőfelülete segít megérteni az épület működését.

fenntartható építészet, épületminősítés, buckminster fuller challenge, buckminster fuller institute, designdíj, living building challenge Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317