Logomain

2012 legjobb felhőkarcolói

By Kovács Dániel 2012. június 14. 13:13

szerk at hg dot hu

A_palazzolombardia_ext-aerialview_c_fernandoguerra.gallery

Palazzo Lombardia, Milánó, Olaszország

Index.gallery

Palazzo Lombardia, Milánó, Olaszország index

A_al-bahar-new_longshot.gallery

Al Bahar Tornyok, Abu-Dhabi, Egyesült Arab Emírségek

A_absolute_towers_-_mad_-_c-tomarban.gallery

Absolute Towers, Mississauga, Kanada

A_bligh-aerial.gallery

1 Bligh Street, Sydney, Ausztrália

A_dohatower_ext-overall.gallery

Doha Tower, Doha, Katar

2012-ben újra kiválasztotta az év legjobb felhőkarcolóit a műfaj legismertebb nemzetközi szervezete, a chicagói CTBUH.

2012-ben újra kiválasztotta az év legjobb felhőkarcolóit a műfaj legismertebb nemzetközi szervezete, a chicagói Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). A győztesek az optimista hangvételű jelentés szerint a toronytervezés új hullámát képviselik, ráadásul első alkalommal szerepel Olaszország és Ausztrália a díjatottak helyszínei között. Idén innovációs különdíjat is osztottak, itt azonban nem lett nagy meglepetés: Abu-Dhabinak ment.

Al Bahar Tornyok, Abu-Dhabi, Egyesült Arab Emírségek. Fotó © Aedas

A hagyományoknak megfelelően idén is a világ négy régiójában osztottak díjakat, és ősszel kiderül majd, a regionális győztesek közül melyik az év legjobbja. Bár a tavalyi évvel ellentétben a CTBUH idén nem dicsekedhetett azzal, hogy minden eddiginél több nevezés érkezett, sőt, a díjazottak között az előző évekkel összehasonlítva kevés a már komolyabb sajtóvisszhangot keltett nagyágyú, azért a 2012-es lista is tanulságos. A CTBUH egyébként is hajlamos okosan figyelmen kívül hagyni a szenzációhajhász médiát; jellemző, hogy 2010-ben bár regionális győzelmet arathatott a világrekorder Burj Khalifa, a legjobbak legjobbjának nem ezt, hanem egy úttörő módon cor-ten acéllal burkolt, tizedakkora leeds-i tornyot választottak.

Az idén először kiosztott innovációs díjat az Aedas tervei alapján emelt Al Bahar kapta, amely Abu-Dhabiban áll. A 145 méter magas, 29 emeletes ikertornyok homlokzata folyamatosan reagál a nap mozgására, akár 50%-kal csökkentve a beeső napfényt. A kiosztott életműdíjak egyikét a világhírű német-amerikai építész, Helmut Jahn kapta, a másikat pedig Charles Thornton és Ricardo Tomasetti párosa, akik többek közt a Taipei 101, a Petronas-tornyok vagy a New York-i World Financial Center szerkezetének tervezésében működtek közre.

Az amerikai kontinens legjobb magasépülete
Absolute Towers, Mississauga, Kanada

Fotó © Tom Arban

Még 2006-ban írtunk először a megjegyezhetetlen nevű Mississaugába tervezett felhőkarcolókról és fiatal pekingi tervezőjükről, Ma Yansongról. Az építkezés annyira elhúzódott, hogy közben az akkori ígéretből, Yansongból és az általa vezetett MAD architects-ből világsztárok lettek, sőt, közben a kínai építészet térhódításának másik jeleként egy ma is Kínában praktizáló építész kapta a Pritzker-díjat. És nehezen, de az „Abszolút Tornyok” is elkészültek, az átadás 2012 augusztusában lesz. Az 50 és 56 emeletes, 158 és 179,5 méter magas felhőkarcolók minden szintjét teraszok ölelik körbe, és az épületek a földszinttől 209 fokot fordulnak el a tetőig – nagyon hasonlóan Santiago Calatrava malmői Turning Torsójához. 

Íves, női idomokra emlékeztető formájuk miatt az épületek már látványterv-korukban a Marilyn Monroe-torony becenevet kapták a helyiektől, és a megvalósult komplexum sem okoz csalódást: kerekded, csábító formáival teljesen új irányt jelez a felhőkarcolók szögletes világában.

Ázsia és Ausztrálázsia legjobb magasépülete
1 Bligh Street, Sydney, Ausztrália

Fotó © ingenhoven architects + Architectus / H. G. Esch, Hennef

Az ausztrál nagyváros üzleti negyedében álló telek sok fejtörést okozott a tervezőnek, a düsseldorfi Ingenhoven Architects-nek és a helyi Architectusnak. A különféle hátrányokat végül egy átlósan elhelyezett, ovális alaprajzú toronnyal sikerült leküzdeni, amelynek 28 szintje 135 méter magasra nyúlik. Az épület szíve Ausztrália legmagasabb, természetes szellőzésű átriuma, a földszinttől egészen a tetőig. A kétrétegű homlokzat az irodák számára is lehetővé teszi a természetes szellőzést, a hűtést és fűtést pedig földgázüzemű készülékék és napenergia kombinációjával oldják meg. Az itt dolgozóknak mindenhol elérhető közelségben van egy szellős és napfényes közösségi tér, és az ő kényelmüket szolgálja a tetőkert is.

Európa legjobb magasépülete
Palazzo Lombardia, Milánó, Olaszország

Fotó © Fernando Guerra

40 szint, 161 méter. Ha magasságával nem is lóg ki a díjazottak közül, a CTBUH történelmének első olaszországi győztese azzal mindenképp példamutató, hogy kormányzati megrendelésre készült: Lombardia regionális irodáinak ad helyet. A Pei Cobb Freed & Partners a közösségi használatra fókuszálva átjárókkal és nyitott terekkel megbontott épületet tervezett, amely összekapcsolódik a közeli Pirelli-toronnyal is. A központi teret ívelt üvegfödémmel borították, amely a híres milánói fedett bevásárlóutcát, a Galleriát juttathatja eszünkbe. A „kötelező” fenntarthatósági elemeknek többek közt zöldtetővel és klímahomlokzattal tettek eleget a tervezők.

A Közel-Kelet és Afrika legjobb magasépülete
Doha Tower, Doha, Katar

Fotó © Atelier Jean Nouvel

Nem csoda, ha a barcelonai Torre Agbar jut eszünkbe róla: a tervező Jean Nouvel bevallottan az ott kidolgozott koncepciót fejlesztette tovább katari épületénél. A tornyot vasbetonból készült diagrid-szerkezet merevíti, a szokásostól eltérően a központi mag teljesen hiányzik. A homlokzatot többrétegű árnyékolófelület borítja, a motívumokat, mintákat a tradicionális helyi építészetből kölcsönözték a tervezők. A 238 méter magas, 46 emeletes épület tulajdonosa egyébként az a Szaúd bin Muhammad Al-Thani, aki a katari uralkodócsalád tagjaként 1997-2005 között kulturális miniszterként dolgozott, elindítva többek között az I. M. Pei tervei szerint elkészült dohai Iszlám Művészetek Múzeumának építkezését.

felhőkarcoló, milánó, jean nouvel, díj, doha, mad, ma yansong, sydney, aedas, pei cobb freed & partners, 2011, ctbuh, milano, ingenhoven architects, abu-dhabi, mád, mississauga Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317