Logomain

Így néz ki egy neobarokk parkolóház

By Kovács Dániel 2012. június 8. 11:47

szerk at hg dot hu

Skopje120130604-19838-12l2rsx.gallery

Parkolóház terve Szkopje belvárosába

Skopje320130604-19838-8bk5ci.gallery

Parkolóház terve Szkopje belvárosába

Skopje220130604-19838-13s9934.gallery

Parkolóház terve Szkopje belvárosába

Skopje420130604-19838-g7nwmr.gallery

Parkolóház terve Szkopje belvárosába

Sőt, ha minden jól megy, nem marad papíron. Nemrég beszámoltunk a Szkopje belvárosában zajló Macedonia Timeless Capital Skopje 2014 projektről, amely neostílusú építményekkel, szobrokkal és diadalívekkel pakolja tele a macedón fővárost. A több európai országban értetlenkedéssel vegyes irtózattal szemlélt beruházás legújabb mérföldköve ez a parkolóház.

Sőt, ha minden jól megy, nem marad papíron. Nemrég beszámoltunk a Szkopje belvárosában zajló Skopje 2014 projektről, amely neostílusú építményekkel, szobrokkal és diadalívekkel pakolja tele a macedón fővárost. A több európai országban értetlenkedéssel vegyes irtózattal szemlélt beruházás legújabb mérföldköve ez a parkolóház.

Bár a beruházó neobarokként definiálja az épület stílusát, az a Magyarországon is jól ismert, főleg a két világháború között divatos tisztességes neobarokknál jóval közelebb áll az újkapitalista villák procc világához. A képzavart fokozza, hogy a sarkokon nyilván szellőzési céllal megjelenő, áttört felület viszont egy meghatározó kortárs trendhez, a dekoratívan perforált fémlemezes épületburkolatokhoz igazodik. A szkopjei parkolóház tehát sikerrel ötvöz tradíciót és modernitást, mondhatnánk némi éllel.

A beruházó Nikofon a 765 négyzetméteres parkolóház mellett az épület területének 15%-án kereskedelni egységeket is elhelyezhet, ezek nyilván az utcaszinthet közel eső területek lesznek. Az épület stílusát egyébként állami szervek választották ki. A macedón fővárosban több középületet is átalakítanak, a hatvanas-hetvenes években készült késő modern, függönyfalas homlokzatokat kőből és vasbetonból épített, klasszicizáló kulisszákra cserélve le. A különféle internetes fórumok alapján a Macedonia Timeless Capital Skopje 2014 projekt helyi visszhangja alapvetően pozitív.

építészet, kortárs építészet, szkopje, macedónia, skopje 2014 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317