Logomain

Épül Amerika legmagasabb lakótornya

By Kovács Dániel 2012. június 4. 11:48

szerk at hg dot hu

420,5 méterre nyúlik, ezzel New York második legmagasabb felhőkarcolója lesz tervezett 2016-os elkészülte után a 432 Park Avenue lakótorony. Csak az új One World Trade Center előzi majd meg, amely egyelőre szintén épül.

420,5 méterre nyúlik, ezzel New York második legmagasabb felhőkarcolója lesz tervezett 2016-os elkészülte után a 432 Park Avenue lakótorony. Csak az új One World Trade Center előzi majd meg, amely egyelőre szintén épül.

432_park_avenue20130604-19838-1ft3zln.gallery

A The Architects Newspaper összesítése szerint jelenleg 49, a szupermagas kategóriába eső, azaz a 300 méteres magasságot meghaladó felhőkarcoló áll a világon, ebből mindössze 12 szolgál kizárólag lakófunkciót. Ezek többsége Ázsiában áll, az Egyesült Államokba mindössze kettő jutott, azok is Chicagóba: a Hancock Center és a Trump International. New York azonban az elmúlt években felvette a versenyt: négy szupermagas lakótornyot is terveznek. A Jean Nouvel tervezte Torre Verde a MoMA szomszédságában ugyan kissé lendületét vesztette, akárcsak az FXFOWLE Girasole-tornya. Christian de Portzamparc One57 elnevezésű lakótornya azonban, amelynek panorámás legfelső lakása 27 milliárd forintba kerül majd, jól halad, és megkezdődött a mind közül legmagasabb, 240,5 méteres 432 Park Avenue alapozása is. A torony a tervek szerint 2013-ra éri el az utcaszintet, és 2015 közepére készülhet el. (A Frank Gehry tervezte 8 Spruce Street „csak” 265 méter magas.)

A 432 Park Avenue 89 emeletes épületében szálloda és 128 bérlakás kap helyet. Az építkezéshez az 1926-ban emelt, art deco Drake Hotel épületét kellett elbontani, amelyben egykor Jimi Hendrix is megszállt. A Central Parktól két sarokra álló hotel 2006-ban került a jelenlegi tulajdonoshoz 440 millió dollárért, és a következő évben tűnt el, átadva helyét New York egyik legértékesebb építési telkének. Az új épület megvalósítása a várakozások szerint egymilliárd dollárt emészt fel, viszont egyszerű formájának köszönhetően az építkezés gyorsan halad majd, akár hetente egy szinttel. 

Az építész az Uruguay-ban született, az Egyesült Államokban élő Rafael Viñoly, aki különleges tornyot tervezett. A 432 Park Avenue ugyanis az alapoknál és a tetőnél pontosan ugyanolyan átmérőjű, azaz befoglaló méretei nem csökkennek. Akárcsak a World Trade Center elpusztult ikertornyai esetében, de itt az oldalméretek jóval kisebbek, ezért a torony kecsesebbnek tűnik és értelemszerűen az alapterület is jóval kisebb. 

építészet, new york, torony, felhőkarcoló, usa, rafael vinoly, terv, rafael viñoly Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317