Logomain

Új látványterveken a Várkert Bazár

By Kovács Dániel 2012. június 1. 22:31

szerk at hg dot hu

Kozeli_000120130604-19838-3fsatm.gallery

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához

Kozeli_000020130604-19838-3bh0qn.gallery

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához

Kozeli_000220130604-19838-66knnr.gallery

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához

Kozeli_000320130604-19838-jy8xvt.gallery

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához

Kozeli_000420130604-19838-4kh1k7.gallery

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához

Index120130604-19838-1hfm922.gallery

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához index 1

Index220130604-19838-11zzdc6.gallery

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához index 2

A 8,5 milliárdos, teljes egészében uniós forrásokból finanszírozott beruházás idén ősszel kezdődik és 2014-ben fejeződik be.

Látványterveket mutatott be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteken a felújítás előtt álló Várkert Bazárról. Az összesen 8,5 milliárd forint értékű, teljes egészében uniós forrásokból finanszírozott beruházás idén ősszel kezdődik és 2014-ben fejeződik be. A közbeszerzési pályázatot a KÖZTI nyerte, a tervek Potzner Ferenc vezetésével itt készülnek.

A KÖZTI nettó 298,4 millió forintért végzi a munkát, amely a felmérésből, a bontás és a kivitelezés terveinek, valamint a tendertervek elkészítéséből áll. Potznerék feladata lesz a tervezői művezetés is. A KÖZTI-ben készültek korábban a Sándor-palota rekonstrukciójának tervei; ezt a munkát az előző Orbán-kormány indította el, azzal a szándékkal, hogy a II. világháború előtti állapotnak megfelelően helyreállított palotába majdan a miniszterelnöki hivatal költözik. (Az akkor még állami tulajdonú KÖZTI készítette egyébként a budavári palota II. világháború utáni helyreállításának terveit is, ezt részletesen itt és itt mutattuk be.)

A Várgondnokság Nonprofit Kft. által a budai Várkert Bazár rekonstrukciójára és a kapcsolódó közösségi közlekedésfejlesztés komplex tervezésére kiírt nyílt közbeszerzésen egyébként hárman indultak, a nyertes KÖZTI mellett a Bánáti+Hartvig Építész Iroda (amelynek koncepcióját korábban mi is bemutattuk) és a Mányi Stúdió. A KÖZTI nem csak ezt nyerte el, de március 14-én a Budai Várnegyed 25 éves fejlesztését megcélzó stratégiai tervre kiírt közbeszerzési pályázatot is. Utóbbin mindössze két induló volt, a rendkívül rövid határidő ugyanis lényegében csak azoknak adott lehetőséget az indulásra, akik a 2010-ben kiírt és végül sikertelennek nyilvánított pályázaton is indultak – azaz a KÖZTI-nek és a Zoboki, Demeter és Társaik építészirodának. Ezzel kapcsolatban az Építész Stúdió az eljárást kritizáló vitairatot tett közzé.

A Várkert Bazárban a tervek szerint kiállítótér, galériák, látványműhely, előadóterem, étterem, kávéház és magyar termékeket kínáló üzletek kapnak helyet. A Fülkepavilon háta mögött helyezik el az új földalatti, nagy belmagasságú, 1470 négyzetméteres rendezvényteret és kiszolgálóegységet. (Bánátiék korábban hatezer négyzetméteres helyiséget terveztek ide.) Épül egy háromszintes, 298 férőhelyes mélygarázs. A Duna-parti szintet a Budai Várral mozgólépcső is összeköti majd.

A Fülkepavilontól nyílik majd a modern épületrész főbejárata, és a rendezvénytér előcsarnokának meghatározó eleme lesz a pavilon eddigi földdel borított, íves hátfala. A déli bérházban kap helyet az országot bemutató kiállítás, az irodák, illetve az emeleten egy étterem. Az északi testőrpalotába magyar designgalériát és kiállítóteret, kortárs látványműhelyeket és előadótermet terveztek. A déli bazársorban több egykori üzlethelyiség egybenyitásával kávéházat helyeznek el, az északi bazársorban üzletek lesznek. A terasz déli oldalán, a pergola alatt helyezkedik majd el az étterem terasza, az Öntőház udvarban pedig szabadtéri vendéglátóhelyek fából ácsolt pavilonokkal. A középső lépcsőrámpák alatt két új kiállítási tér is nyílik.

A Várbazár teraszán rekonstruálják a második világháború után lebontott mesterséges barlangot, és a Triton-szoborral díszített vízmedencét. Az Öntőház udvaron kertet alakítanak ki, ahol szabadtéri kulturális programok lehetnek. Tervezik a rakpart alatt felfedezett boltozatos ciszterna bemutatását is, melyet a Fülkepavilonból nyíló alagúton keresztül lehet megközelíteni. A dunai látványban több új elem is megjelenik, így mozgólépcső sávja és a palota teraszának megközelítését lehetővé tevő lift tornya. A közzétett látványtervek a rondella körüli terasz és a Várkertészet helyreállításával is számolnak.

A 2011 novemberében megjelent kormányhatározat alapján a Várkert Bazár felújításával 2014. március 30-ig, azaz még a következő választások előtt el kell készülni.

A Várkert Bazár történetét bemutató cikkünk itt olvasható, de foglalkoztunk a Várkert rakparttal és az Ifiparkkal is.

építészet, magazin, magyar építészet, budapest, magyarország, királyi palota, várkert bazár, közti, modern építészet Icon_print

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához index 1

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához index 2

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317