Logomain

Holland lendület Józsefvárosnak

By OM 2012. június 1. 10:38

szerk at hg dot hu

P6011632_50020130604-19838-ac2yip.gallery

Józsefváros és az Orczy-negyed

P6011633_50020130604-19838-ap8v69.gallery

Egyeztetés az Orczy-negyeddel kapcsolatos kutatásokról

P6011637_no_legend20130604-19838-100h4ew.gallery

Az Orczy-negyed beépítése

P6011636_no_legend20130604-19838-gt8yub.gallery

Az Orczy-negyed épületállományának minősége

P6011634_no_legend20130604-19838-1crb8u2.gallery

Zöldfelületek az Orczy-negyedben

Index20130604-19838-184rnlj.gallery

orczy-negyed index

Az Orczy-negyed eddig kimaradt a fejlesztésekből, kétéves munkával, holland segítséggel azonban elkészült a megújulás ütemterve.

A magyar határokat is túlszárnyalja Józsefváros híre, de sajnos, ma még gyakran negatív értelemben. Esetünkben azonban a hozzá kötődő problémák és a terület különleges adottságai egyenesen vonzerőt jelentettek a holland-magyar Roeleveld-Sikkes várostervező iroda építészeinek. A szakemberek a DISC (Dutch Initiative for Sustainable Cities, azaz Holland Kezdeményezés a Fenntartható Városokért) elnevezésű kezdeményezés keretében végeztek vizsgálódásokat Budapest e kihívásokkal teli városrészében, valamint vázoltak fel a rehabilitációra vonatkozó forgatókönyvet. Az eredményeket a tegnap tartott sajtótájékoztatón ismerhettük meg, ahol jelen volt Robert Milders, Hollandia budapesti nagykövete is.

Józsefváros térképe az Orczy-negyeddel. Kép: DISC

A holland szakemberek a városrész sokszínűségében fantáziát látva keresték meg együttműködési javaslattal az önkormányzatot. Az ennek következtében 2010-ben megindult nemzetközi együttgondolkodás a kerület egyik legproblematikusabb és a fejlesztésekből eddig kimaradt részét, az Orczy-negyedet vette górcső alá. A DISC, a kerület önkormányzata és a Rév8 Zrt. közös munkájának köszönhetően most első fontos állomásához érkezett az Orczy-negyed projekt: elkészült a nagyszabású felmérés, vizsgálat és fejlesztési javaslat.

Szinte már közhely, hogy a városfejlesztés nem állhat meg a műszaki részleteknél: épp olyan fontosak a szociális, társadalmi, gazdasági fejlődést célzó lépések, valamint az, hogy az elkészült létesítmények minden szempontból fenntarthatóak legyenek. „Néhány éve Temesvár fenntartható városfejlesztési projektjén dolgoztunk” – ismerteti a DISC létrejöttének körülményeit Dick Sikkes, az iroda igazgatója. „Ennek során vált világossá számunkra, hogy nem elegendő csak városfejlesztési ötletekkel előállni. Javaslatokat kell adnunk a gazdasági, turisztikai, üzemeltetési kérdésekre is. Ezért egészült ki a cégcsoportot további cégekkel, amelyek a városfejlesztéshez kapcsolódó lehető legszélesebb palettát képviselik.” A gazdasági, mérnöki, várostervező cégekből álló konzorcium a holland kormány támogatását is elnyerte programjához, amelyben Romániában négy város vesz részt, itthon pedig Budapest 8. kerülete után idén Miskolccal is elkezdődött a közös munka. A holland szakértők munkáját a holland kormány finanszírozta.

„Amikor egy építész dolgozni kezd, az első lépés, hogy beszélgessen az emberekkel” – állítja Dick Sikkes. Ennek jegyében egy estet szerveztek, amelyen igyekeztek felmérni a lakossági igényeket. Ezt két workshop követte; az elsőn, Budapesten bemutatkoztak a résztvevő cégek, míg a második, Hollandiában tartott workshopon hasonló jellegű fejlesztéseket tanulmányoztak a szakemberek.

Egyeztetés az Orczy-negyed vizsgálata kapcsán. Kép: DISC

Az elkészült tanulmány eredménye néha kifejezetten sokkoló: a felmérés szerint például az Orczy-negyedben található épületállomány közel 70%-a szorul felújításra vagy bontásra. A munka során számos elemző térkép készült, amelyeken világosan körvonalazódtak a problémák, de nyilvánvalóvá váltak az adottságok is. A negyed egyik legfőbb értéke az Orczy-kert, de azon kívül is sok a zöldfelület. A felmérés során minden egyes épületet lefotóztak és értékeltek, ennek alapján a házak műszaki állapotát bemutató térkép is készült, amelyből kiderül: az épületállomány nagy része rendkívül rossz műszaki állapotban van. A szakemberek számára is megdöbbentő volt a felmérés eredménye: összesen 434 000 négyzetméternyi ingatlant, azaz körülbelül 5-6000 lakást kellene megújítani, ami nyugat-európai viszonylatban is hatalmas volumenű feladat.

A vizsgálatok során nyilvánvalóvá vált, hogy a leginkább szegregált, legtöbb problémával sújtott területek azok, ahol a legtöbb önkormányzati tulajdonú ingatlan található. „Ennek oka, hogy az itt lakók nem érzik magukénak a környezetüket. Egyben azonban szerencsés is a negyedben az önkormányzati tulajdonú ingatlanok nagy aránya, mivel az jó alap a fejlesztésekhez” – fejti ki Sikkes.

A vizsgálatok alapján a fejlesztésre további javaslatokat is adtak a szakemberek. Azt tanácsolják, legyen prioritási lista, amelynek alapján világossá válik, mely akcióterületeken kell azonnal beavatkozni, hol kezdődjön a munka. Nem elegendő azonban, ha rendelkezésre áll egy egységes fejlesztési stratégia; fontos, hogy legyen egy professzionálisan szervezett csapat is, amely szisztematikusan levezényli a folyamatot.

Az Orczy-negyed beépítése. Halványszürkével a földszintes vagy egyemeletes épületek, sötétebbel a két-háromemeletesek, feketével a négy- vagy ennél többemeletesek. Kép: DISC

Az Orczy-negyed épületállományának minősége. Sárga: jó állapot, narancs: helyreállításra szorul, piros: bontandó. Kép: DISC

Zöldfelületek az Orczy-negyedben (a nyilak a már rehabilitált területek felől érkező pozitív hatásra utalnak). Kép: DISC

Idén egy másik kerületi fejlesztés, a Blaha Lujza tér és a Teleki tér között húzódó Népszínház utca újragondolásán is elkezdtek dolgozni a szakemberek. A sok kisiparos műhelynek köszönhetően egyfajta „mesterségek utcáját” vizionálnak, ahol a régi, eltűnőfélben lévő szakmák képviseltethetik magukat. Egy másik, Hollandiában rendkívül népszerű ötletet a Teleki téren képzelnek el: az ott gyerekfarmoknak nevezett állatsimogatókban a városi gyerekek háziállatokkal kerülhetnek testközelbe. Ez azonban nemcsak kellemes hangulati elem lehet; a hátrányos helyzetű gyerekek közül sokan máshol nem tapasztalhatják meg, mit jelent a törődés és a gondoskodás.

Bedőcs Bernadett, a DISC-tag Ecorys vezető tanácsadója a finanszírozási lehetőségeket ismertette, különös tekintettel a 2014 után várható uniós pályázati lehetőségekre. „Jelenleg folyik a városfejlesztésre vonatkozó jogszabályok egyeztetése” – fejtette ki a szakember. „A jövőben még nagyobb szerepet fog kapni az integrált megközelítés, és elvárás lesz a többféle finanszírozási eszköz kombinációja. A városspecifikus EU-projektek 11 tématerületre koncentrálnak majd, ilyen például a társadalmi befogadás – vagyis a szociális városrehabilitáció továbbra is fontos szempont lesz. Az Unió támogatni fogja a városspecifikus, innovatív akciókat, ezekre a pályázatokat közvetlenül uniós szinten hirdetik majd meg. A támogatásra a pilóta-projektek, a »jó gyakorlat« máshol is alkalmazható példái számíthatnak majd.” A szakember hangsúlyozta: fontos, hogy ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy mire van szükség, hanem maradjon elég idő a tervezésre, és ennek köszönhetően jó döntések szülessenek.

Alföldi György, a Rév8 Zrt. tanácsadója bemutatta a kerületben 2000-ben indult városrehabilitáció eredményeit, a Corvin Projektet, valamint a Magdolna- és Palotanegyed Programot, és leszögezte: a kerületnek a jövőben különösen koncentrálnia kell a lakáshelyzetre és a társadalmi együttéléssel kapcsolatos kérdésekre.

Az Orczy-negyed eddig kimaradt a 8. kerületben zajló városrehabilitációs folyamatokból, a Közszolgálati Egyetem fejlesztésével azonban a környék reflektorfénybe került. Ebben a formában azonban egészen biztos, hogy egyszerre nem fog megvalósulni a most bemutatott fejlesztési koncepció. „Ilyen léptékben nem lehet haladni, hiszen például a felújítandó épületállományt illetően is 10-20 milliárdos nagyságrendű projektről van szó, ez a kerület éves költségvetése. A következő öt évben azonban jelentős lépések valósulhatnak meg, és párhuzamosan tudnak egymás mellett haladni a fejlesztések” – mondta el lapunknak Egry Attila, a kerület alpolgármestere, aki azt is kifejtette: nagy lehetőséget lát a bemutatott koncepcióban, amely jó példa arra, hogyan nyújthat segítséget az Európai Unió országai közötti együttműködés. A holland szakértők mindenképpen szeretnék folytatni a közös munkát, különösen az elképzelések szélesebb körben való bemutatása terén, valamint a Népszínház utca megújításának kérdésében látnak arra lehetőséget.

városépítészet, roeleveld-sikkes architects, dick sikkes, holland építészet, 8. kerület, józsefváros, orczy negyed rehabilitációja Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317