Logomain

Élhető várost keres? Irány Szolnok!

By OM 2012. május 29. 15:05

szerk at hg dot hu

A Tisza-parti város 143 települést utasított maga mögé a Legélhetőbb Magyar Városok versenyében.

Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye lett a  nyertes, de Kelet-Magyarország városai egyébként is jól teljesítettek: a CSR Hungary által végzett Legélhetőbb Magyar Városok felmérés ma nyilvánosságra hozott top10-es listáján mindössze négy dunántúli város található. „Nem a leggazdagabb város a legélhetőbb város” - foglalta össze a tanulságokat Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója. 

Szolnok_tiszavirag20130604-19838-zj3z3o.gallery

Az idén először összeállított felmérés része a négy éve elindított City Programnak, célja pedig többek között az, hogy a nyilvánosságra hozott rangsor ösztönzőleg hasson a városok vezetésére, segítse az átláthatóságot, és javítsa az üzleti szféra és a helyi közösségek közötti együttműködést. A sajtótájékoztatón azt is megtudhattuk: az értékelés készítőinek szándéka a pozitívumok hangsúlyozása volt. Éppen ezért az ígéretek szerint egy héten belül bárki által hozzáférhetővé válik a Tiszai hajósok tere felújítása kapcsán nemrég köztér-megújítási nívódíjat is elnyert Szolnokról készült teljes elemzés, remélhetőleg húzóerőt jelentve a többi településnek.

Egyéves munka áll a most nyilvánosságra hozott rangsor mögött. A vizsgálatokat a KSH adataira alapozva végezték, az adatok ellenőrzésével és összehasonlításával, emellett megkeresték az érintett városokat is – szám szerint 143-at, a 10 000 fősnél nagyobb lakosságszámú településeket górcső alá véve. Budapest mint világváros a mostani listán nem szerepel, de a későbbiekben egy külön felmérés tárgya lesz. Az egyes kategóriákban 0-100 közötti pontszámot kiosztva, majd az eredményeket súlyozva készítették el a végleges rangsort. A folyamatot független szakmai testület segítette, a listaelső város működését a TÜV Rheinland InterCert nemzetközi tanúsító cég ellenőrizte; a szervezet tanúsító okiratot is kiad az eredményről.

Nemzetközi szinten ma már több, a világ nagyvárosait értékelő rendszer létezik, például az osztrák Mercer Intézet közvélemény-kutatáson alapuló értékelése, a Siemens Smart City indexe, vagy az Economist ranglistája. „Nemzeti szintű, az adott ország egyes városait értékelő felmérésre már jóval kevesebb példát találhatunk. Idén márciusban ugyan készült egy ilyen felmérés Olaszország városairól, ez azonban inkább az öko-szempontokat emelte ki” - elemezte Takács Júlia. „Hogy miért érdemes egy ilyen felmérést Magyarországon elkészíteni? Végigutazva az országon rendkívül nagy eltéréseket tapasztalhatunk az egyes városok között. Míg bizonyos települések az elmúlt húsz évben óriási fejlődésen mentek keresztül, másokon mintha megállt volna az idő; hatalmasak az anomáliák. A felmérés első évében csak a top10-es listát hozzuk nyilvánosságra, reményeink szerint a pozitív példák ösztönzőleg hatnak majd a hazai településekre.”

Az, hogy egy város „zöld”, még nem jelenti azt, hogy fenntartható. Éppen ezért a mostani értékelésnél nemcsak az ökológiai, hanem a humán, társadalmi szempontokat is vizsgálták. Az utóbbi kategóriában olyan kérdéseket elemeztek, mint a populáció, oktatás-kultúra, egészség, szociális háló vagy regenerálódás, míg az előbbiben a természeti erőforrás-felhasználást vagy ökotudatosságot vizsgálták. A felmérés készítői három célcsoportot jelölnek meg, akik számára a leginkább érdekes lehet az eredmény. A városlakók annak alapján objektív képet kaphatnak arról, hogy milyen (fizikai, társadalmi, gazdasági) környezetben élnek, és megtapasztalhatják, mit jelent a valóságban a fenntarthatóság. A városok értékelése fontos az üzleti szféra számára is, hiszen elsőrendű kérdés, milyen környezetben működik egy cég vagy szervezet. Végül profitálhat az adatokból a városok vezetése is. „Eddig a városok vezetőinek munkáját nem nagyon lehetett mérni, a felmérés alapján azonban az eredmények számonkérhetőek lesznek; mindez pedig remélhetőleg munkára ösztönzi majd a polgármestereket is” - fejtette ki lapunknak Takács Júlia.

„Minden, amit elkezdenek mérni, pusztán a ténytől, hogy mérik, javul” - szögezte le Karászi Zoltán, a TÜV Rheinland InterCert igazgatója, aki összességében rendkívül izgalmas feladatnak nevezte a felmérést. Azt is kifejtette: az egyfajta önbevallásnak is tekinthető, hiszen a városok már az adatgyűjtés folyamán szembesülnek saját hiányosságaikkal. Komoly nehézséget okozott azonban, hogy egyes településnél nem vagy nehezen fértek hozzá a szükséges adatokhoz. 

Dr. Kállai Mária, Szolnok alpolgármestere a sajtótájékoztatón kifejtette: a 2006-ban elindított hosszú távú városfejlesztési stratégia jelölte ki a fejlesztés fő irányait, míg annak egyik mozgatórugója a tavaly bemutatott modellprogram volt. A politikus kiemelte a településen zajló Szolgáltató Város programot, illetve az olyan intézkedéseket, mint a T-City program (a Magyar Telekom és Szolnok 2009-ben indult közös, több éves fejlesztési és innovációs együttműködése) keretében bevezetett, különféle szolgáltatások (például menetjegy, bérletvásárlás) elérését lehetővé tévő városkártyát.

Takács Júlia szerint az önkormányzatok rendkívül nyitottan álltak hozzá a felméréshez, jól fogadták a kezdeményezést. A szakember kiemelte: az általuk összeállított kérdőív például felhívja a figyelmet arra, hogy mely területen tapasztalhatók hiányosságok. A City Program első elemeként közzétett rangsort roadshow is követi majd, amelynek első állomása valószínűleg Szolnok lesz, illetve képzési programot is indítanak.

A Legélhetőbb Magyar Városok listájának első 10 helyezettje:
1.Szolnok
2.Zalaegerszeg
3.Debrecen
4.Kecskemét
5.Szeged
6.Győr
7.Nyíregyháza
8.Békéscsaba
9.Kaposvár
10.Veszprém

A felügyelő szakmai testület tagjai:
Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója, a CSR Hungary Konferencia és Díj alapítója, a City Program elindítója
Hatvani Szabolcs, a Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának munkatársa
Kárászi Zoltán, a TÜV Rheinland InterCert Kft. ügyvezető igazgatója
Kovács Balázs, a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója
dr. Meggyesi Tamás, a BME Urbanisztika Tanszékének professzor emeritusa
Olgyay-Szabó Attila, a Short Term Capital Kft. ügyvezetője

szolnok, CSR Hungary, Takács Júlia, településfejlesztés, fenntartható város, magyar városok, legélhetőbb magyar városok, tüv rheinland, karászi zoltán Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317