Logomain

620 méteres tornyot építenek Szöulban

By Kovács Dániel 2012. május 29. 11:43

szerk at hg dot hu

A Yongsan Nemzetközi Kereskedelmi Negyed központi eleme lesz a Renzo Piano irodája által tervezett Landmark Building. Ha most készülne el, a világ második legmagasabb felhőkarcolója lenne – de egyelőre csak a terveket mutatták be.

A Yongsan Nemzetközi Kereskedelmi Negyed központi eleme lesz Szöulban a Renzo Piano irodája által tervezett Landmark Building. Ha most készülne el, a világ második legmagasabb felhőkarcolója lenne – de egyelőre csak a terveket mutatták be.

19837_2_120502youngsan620130604-19838-swu1cl.gallery

A Yongsan Nemzetközi Kereskedelmi Negyedet Daniel Libeskind rendezési terve alapján, mintegy 3,4 millió négyzetméteren a Dreamhub Poject Investment Co. fejleszti, egész Dél-Korea legnagyobb ingatlanberuházásaként. A városrész központjába húsz „ikonikus” magasházat terveznek. Többnek már be is mutatták a látványterveit, az MVRDV bocsánatkérésre is kényszerült azért a koncepcióért, amely sokakban a felrobbanó New York-i ikertornyok látványát idézte fel, mondván: bennük ilyesmi fel sem merült. A negyed területén tervez Bjarke Ingels, a REX, a Burj Khalifát megálmodó Adrian Smith + Gordon Gill építésziroda, a chicagói Murhpy/Jahn Architects, valamint maga Daniel Libeskind is.

A negyed központi épületének látványterveire idáig kellett válni. A tervező a világ egyik legismertebb és a fenntartható építészetben élenjáró irodája, a Renzo Piano Building Workshop, amelynek legismertebb hasonló munkái a New York Times székháza és az épülő londoni Szilánk, Európa legmagasabb toronyháza. A Landmark Tower azonban jócskán túltesz mindkettőn, hiszen 76 méteres átmérővel induló, a csúcsra mindössze 22 méterre keskenyedő teste 620 méterre nyúlik.

A torony tartószerkezete rendhagyó, leginkább a DNS-hez hasonlít, az épülettestet merevítő fémcsövek ugyanis kettős hélixként spirálisan összecsavarodnak. Ez a tervezők szerint megfelelő védelmet nyújt az erős szelek és a lehetséges földmozgások ellen is. A kívülről is látható szerkezet emellett jellegzetes képet kölcsönöz a toronynak.

Yongsan, amelynek neve „Sárkányhegyet” jelent, Szöul mértani középpontjában helyezkedik el, és a legutóbbi évekig hagyományosan lakóövezetnek számított. A közeljövőben megvalósuló üzleti-kereskedelmi negyed mellett épül itt egy bevásárlóközpont, lakóházak, de helyet kapnak kulturális intézmények és a Han-folyó mentén egy új városi közpark is.

építészet, felhőkarcoló, renzo piano, szöul, dél-korea, terv, landmark building Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317