Logomain

75 éves a Golden Gate Bridge

By Kovács Dániel 2012. május 27. 11:29

szerk at hg dot hu

Cikkep220130604-19838-234asr.gallery

A Golden Gate-híd a déli partról, a Fort Pointtal

Suicidemessageggb0125200620130604-19838-152b3zp.gallery

Az öngyilkosjelölteknek szánt üzenet a Golden Gate-híd pillérén

Golden_gate_bridge_pillar20130604-19838-twymba.gallery

A Golden Gate-híd déli pillére a gyalogjárdáról

Fort_point_aerial220130604-19838-17l8lax.gallery

Fort Point: az erőd a Golden Gate-híd lábánál az átadás után készült légifotón

Indax20130604-19838-11ke93r.gallery

golden gate-híd index

Cikkep20130604-19838-17xhol3.gallery

A Golden Gate-híd kábelének metszete, jobboldalt a fémköteg

Ez a világ legnépszerűbb öngyilkossági helyszíne, de állítólag a legtöbbet fotózott átkelő is a földkerekségen.

Átadásakor a világ leghosszabb függőhídja, alighanem a legtöbb, hídról elkövetett öngyilkosság színhelye, ma pedig a Frommers turisztikai kiadvány szerint a világ legtöbbet fotózott hídja. Ma 75 éve adták át a San Franciscó-i Golden Gate-hidat. Az évforduló előtt a hídhoz kötődő érdekes rekordok összegyűjtésével adózunk. 

A Golden Gate-híd a déli partról, a Fort Pointtal. Kép: David Ball, Wikipédia

A leginkább félreismert tervező

A híd tervezésének és építésének különös főszereplője a német családból származó, de már Amerikában született Joseph Strauss mérnök. Strauss 1892-ben a Bering-szorosba tervezett, 89 kilométeres híd tervével diplomázott, de utána szinte kizárólag felvonóhidak építésére nyílt lehetősége. A Golden Gate-szoros hídjával egy 1916-os újságcikk kapcsán kezdett el foglalkozni, és tízévnyi kilincseléssel elérte, hogy a hatóságok nem csak komolyan vették az ötletet, de őt nevezték ki vezető mérnöknek. Straussnak azonban nem volt tapasztalata az ilyen méretű munkákkal, így a híd szerkezetét a New York-i Manhattan-híd tervezője, Leon Moisseiff dolgozta ki, Charles Alton Ellis matematikus-főmérnökkel közösen. A tornyokat, a világítási rendszert és a részleteket Irving Morrow építész tervezte, és ő választotta ki a híd színét is. Strauss kiváló önmenedzselési képességének köszönhetően azonban az együttműködők a háttérbe szorultak, és a hidat lényegében évtizedekig kizárólag az ő nevéhez kötötték.

Kifejezetten Straussnak köszönhető viszont, hogy az építkezés megkímélte a híd déli lábánál, részben az úttest alatt fekvő, nem sokkal a polgárháború előtt befejezett Fort Point falait. Strauss az erődépítészet értékes emlékének tartotta a budai Citadellával nagyjából egyidős komplexumot, ezért áttervezte a hídszerkezetet, hogy megóvja azt a pusztulástól.

Fort Point: az erőd a Golden Gate-híd lábánál az átadás után készült légifotón. Forrás: Wikipédia

A legbiztonságosabb építési helyszín

Az, hogy a híd építése közben „mindössze” 11 építőmunkás vesztette életét, a harmincas években új biztonsági rekordnak számított; a korábbi adatok alapján ugyanis az építtetők körülbelül 35 halálesettel terveztek. A munkálatok során alkalmazott, újnak számító biztonsági eszköz a szerkezet alá kifeszített háló volt. Ez összesen 19 ember életét mentette meg, őket a „Félúton a pokolba” (Half Way to Hell) Klub tagjaiként szokás emlegetni. (A tagok pontos listája a mai napig nem ismert.) A Klub elsőként lezuhanó, de legtovább élő tagja a 2000-ben, 95 éves korában elhunyt Alfred „Al” Zampa volt, akinek a tiszteletére utóbb elneveztek egy másik kaliforniai függőhidat – igaz, ez csak 1056 méter hosszú. A híd legutolsó élő építőmunkása, Jack Balestreri 2012 áprilisában hunyt el.

A Golden-Gate híd kábelének metszete, jobboldalt a fémköteg. Kép © David Ball, Wikipédia

Az úttest súlya két hatalmas kábelen nyugszik, amelyek átfutnak a főtartókon és a híd két végénél betonba rögzítették őket. Mindkét kábel valójában 27 572 fémszálból álló köteg. A fémszálak teljes hossza eléri a 129 ezer kilométert, azaz háromszor körbe lehet velük tekerni a Földet, és még maradna is közel tízezer kilométer.

A leghosszabb függőhíd

A Golden Gate-híd megnyitója 1937-ben

 

A függőhidak hosszát általában a pillérek közötti szakasz hossza alapján mérik. A Golden Gate Bridge 1937-es átadásával átvette a világcsúcstartó szerepét: alátámasztás nélküli középső nyílása elérte az 1280 métert. Ezt a rekordot egészen 1964-ig tartotta, azóta jóval hátrébb csúszott: jelenleg a 9. leghosszabb függőhíd a világon. A híd több számadata is elképesztő. Teljes hossza eléri a 2737 métert, súlya pedig eredetileg 894 500 tonna volt, ez mára a könnyebb útburkoló anyagnak köszönhetően valamivel csökkent. A szerkezethez szükséges fémet New Jersey, Maryland és Pennsylvania gyáraiban állították elő, majd a Panama-csatornán keresztül hajózták be San Franciscóba.

A legnarancssárgább híd

A Golden Gate-híd déli pillére a gyalogjárdáról. Kép: Calibas, Wikipédia

Nevével ellentétben a híd nem aranyszínű, hiszen a Golden Gate a tengerszoros neve, amelyet átível. Jellegzetes színe a repülőgépiparban használt, figyelemfelkeltő ún. „international orange” egy mélyebb vöröses árnyalata. Mivel a San Franciscó-i öböl gyakran ködbe burkolózik, ez volt a legjobb eszköz, hogy a hidat feltűnővé tegyék az idetévedő repülőgépek számára. 75. születésnapján a híd előtt neves művészek adóznak önálló alkotásokkal; az ezeket bemutató, május 25-én a híd déli lábánál fekvő Fort Point erődben megnyitott kiállítás címe is International Orange. A híd színét CMYK-rendszerben egyébként a következő arányokkal állíthatjuk elő: C 0%, M 69%, Y 100%, K 6%.

A legnépszerűbb öngyilkossági helyszín

Hitchcock híres, 1958-as filmjében, a Szédülésben a főszereplő magánnyomozó megmenti a titokzatos Madeleine-t attól, hogy a Golden Gate-nél a vízbe vesse magát. A híd a világ legnépszerűbb öngyilkosság helyszíne; pontos számok nem ismertek, de legalább 1200-as vetettek itt véget életüknek, és átlagosan kéthetente újabb öngyilkossági kísérlet történik. Aki leveti magát a hídról, négy másodpercnyi zuhanás után 120 km/órás sebességgel csapódik a vízbe; ha ezt esetleg túléli, akkor kihűlés vagy fulladás okozza halálát. A leugrónak 2%-os esélye van a túlélésre; összesen 26 embert tartanak számon, aki túlélte a zuhanást, de volt közöttük, aki másodjára sikerrel járt.

Az öngyilkosjelölteknek szánt üzenet a Golden Gate-híd pillérén. Kép © David Corby (User:Miskatonic, uploader) 2006, via Wikipédia

2006-ban mutatták be a függetlenfilmes Eric Steel The Bridge című dokumentumfilmjét. Steel egy éven keresztül forgatott a hídnál, és összesen 23 öngyilkossági kísérletet rögzített kamerájával. Bár a forgatócsapat, amint ilyesmit észlelt, azonnal riasztotta az őrséget, egyik esetben sem sikerült megmenteni az ugrani szándékozókat. Steel felkereste több áldozat hozzátartozóit, és munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a híd igazgatói tanácsa 2008-ban egy műanyaggal borított fémháló felszereléséről döntött a hídszerkezet alá, megelőzendő az öngyilkossági kísérleteket. Az ehhez szükséges 40-50 millió dollár azonban egyelőre nem áll rendelkezésre.

The Bridge (2006) - a teljes film

 

A híd honlapján a gyakori kérdések között szerepel, hogy lehetséges-e az elhunytak hamvát a hídról a tengerbe szórni. Ezt azonban a kaliforniai büntető törvénykönyv szigorúan bünteti.

A legtöbbször elpusztított híd

Nem is Amerikában lennénk, ha létezésének röpke háromnegyed évszázada alatt a Golden Gate Bridge nem pusztult volna el tucatféle módon – legalábbis könyvekben és filmekben. Az It Came from Beneath the Sea című 1953-as filmben egy gigantikus polip nem talál magának jobb elfoglaltságot, mint hogy felkapaszkodik a híd egyik pillérére, szétszedi a tartószerkezetet és a főhős autóját, majd dolgát végezve elégedetten távozik. A hasonló babérokra törő Mega Shark vs. Giant Octopus című, 2009-es eposzban az egyik „címszereplő”, a gigantikus cápa egyszerűen kettéharapja az átkelőt, valószínűleg mérgében, mert csapdába akarják csalni. Az 1978-as Superman-filmben az ördögi Lex Luthor által keltett földrengés rongálja meg a hidat, Danielle Steel egy 2007-es regényében viszont egészen hétköznapi földrengés pusztítja el.

A Golden Gate-híd filmszerepei

 

A mag című 2003-as filmben a híd a föld atmoszférájának nyílásán áttörő napfénytől egyszerűen elolvad (különös módon a tengervíz alatt nem forr fel). Az X-Men 2006-os mozis feldolgozásában Magneto felszedi a hidat és átrakja San Francisco másik oldalára, a város és Alcatraz szigete közé.

A híd emlékezetes filmszerepeiről itt olvasható egy praktikus összefoglaló.

A legforgalmasabb hidak egyike

A híd hatsávos úttestjén évente átlagosan negyvenmillió jármű halad át. A megnyitótól 2011 áprilisáig összesen 1 929 896 448 díjfizető jármű kelt át a hídon. Egy-egy átkelés hat dollárba kerül, a híd átadásakor ez még csak ötven centre rúgott. Egészen 1970-ig a gyalogosoknak is fizetniük kellett.

A rossz időjárás miatt mindössze három alkalommal zárták le a hidat, 1951-ben, 1982-ben és 1983-ban. Emellett kétszer, Franklin D. Roosevelt amerikai és Charles de Gaulle francia elnök látogatása idején ugyancsak korlátozták a forgalmat rövid időre. Autómentes napot tartottak az ötvenedik születésnapon is, ezt azonban most nem ismétlik meg: május 27-én a születésnapi ünnepségek alatt egész nap a szokásos rendben zajlik az autóforgalom a hídon, kivéve egy félórás időszakot az esti tűzijáték alatt.

A legtöbbet fotózott híd

A Frommers turisztikai útikönyv szerint „a Golden Gate-híd kétségtelenül a világ legtöbbet fotózott hídja.” A legnépszerűbb fotómegosztó oldal, a Flickr adatai alátámasztják ezt a számot. Keresője a híd nevére 418 788 találatot dobott ki május 25-én, ezzel valóban vezető saját kategóriájában. Igaz, szorosan a nyomában ott a londoni Tower Bridge 398 906 fényképpel és a New York-i Brooklyn Bridge 393 379 fotóval. Az olyan régi motorosok, mint a firenzei Ponte Vecchio, vagy a velencei Rialto, tisztes eredményű, de esélytelen indulónak számítanak a maguk 72 082, illetve 119 725 fényképével.

építészet, usa, híd, san francisco, amerika, jubileum, golden gate-híd Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317