Logomain

Lesz Makovecz-templom Budapesten

By Kovács Dániel 2012. május 25. 11:03

szerk at hg dot hu

120130604-19838-3rkyp9.gallery

Látványterv a rákoskerti ökumenikus templomhoz

220130604-19838-1cuwxyr.gallery

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve, a Makona munkája

320130604-19838-1o59oxc.gallery

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve, a Makona munkája

420130604-19838-l7zcuo.gallery

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve, a Makona munkája

Index220130604-19838-1j8a9pk.gallery

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve index1

Index320130604-19838-1emqqbi.gallery

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve index2

Index20130604-19838-14wruff.gallery

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve index3

Sőt, Hungarikum-utca és bölcsőde is. A építész utolsó megbízásait a következő években váltanák valóra.

Igaz, csak a halála után, de felépülhet a tavaly szeptemberben elhunyt Makovecz Imre első temploma a fővárosban. Rákoskerti hívek kis csapata évekkel ezelőtt kérte fel egy ökumenikus imaház tervezésére a magyar organikus építészet legfontosabb alkotóját, és idén április 27-én beadták az engedélyezési terveket. Elhunyt építésztől némileg szokatlan módon Makovecznek a következő években több olyan épülete is megvalósulhat a fővárosban, aminek a helyén még kapavágást sem tettek: Óbudán bölcsődét és óvodabővítést, a Citadellán üzletsort építenének az általa elkezdett tervek alapján.

Korai látványterv a rákoskerti Makovecz-templomról (Kép: Rákoskerti Templom Alapítvány)

A XVII. kerületben fekvő Rákoskert nyugodt, csendes, családi házas övezet, az Örs vezér tértől vagy negyven percet kell buszozni idáig. A helyi művelődési házban majd egy évtizede minden hónap második péntekén összegyűlnek a Rákoskerti Templom Alapítvány kuratóriumi és pártoló tagjai, Janikné Megyery Rita vezetésével. A sokéves munkának hamarosan látszata is lehet, hiszen tervei szerint öt éven belül felépülhet Budapest első, Makovecz Imre tervezte temploma az erre kiszemelt telken.

A Rózsaszál utca és a Tiszaörs utca kereszteződésénél található a telek a környék legmagasabban fekvő része, és a helyi hagyomány szerint eredetileg is templomot terveztek ide – csak nem készült el. Ma egy távvezeték oszlop áll csak a területen és egy játszótér; az előbbi elkerül majd innen, ha megépül a templom. Rákoskertet a harmincas években parcellázták fel, akkor kezdett el beépülni nyaralókkal, majd családi házakkal. Ma nyolc-kilencezer ember él itt. A katolikus hívők Rákoscsabára járnak át templomba, de oda tömegközlekedéssel nehézkes eljutni. Ezért merült fel 2003-ban, hogy sajátot építenek; létre is jött az Alapítvány, két református és három római katolikus taggal. A katolikus egyház azonban nem fogadta lelkesen a kezdeményezést; az Esztergomból érkezett válaszlevélben az áll: „a templomépítés ügye a Főegyházmegye részéről jelenleg nem aktuális.” Maradtak tehát a reformátusok, akik fel is vállalták az építkezés lebonyolítását, azzal a kikötéssel, hogy az épület ökumenikus lesz. 

Egy gond rögtön akadt: a terület nem minősült építési teleknek, az alapítványnak négy évébe került, hogy átminősíttessék. Ezután jött az építész kérdése. Olyat szerettek volna, „aki ért hozzá” – szögezi le Janikné Megyery Rita, így esett a választás Makovecz Imrére. A templom terveit azonban többször is át kellett dolgozni, hogy az építtető felekezetek számára elfogadható legyen. Részben az építész szimbolikája ütközött ellenállásba, részben az az ötlet, hogy a bejárat előtt kerek udvart képezzen ki, a falban urnatemetővel (a cikkünkben szereplő látványterven ez még így látható). Ezt váltotta fel végül a hajó alá tervezett 290 négyzetméteres altemplom; a remények szerint az ide tervezett urnatemetőből származó bevételek segítenek majd az épület megvalósításában is. Makovecz eljött a 2009-es alapkőletételre, és beszélt a helyi római és görög katolikus, református és evangélikus egyházak képviselőivel – konkrét anyagi ígéret az építkezéshez azonban továbbra is csak a református egyház részéről van.

A templom főhomlokzata az engedélyezési terven (Kép: Rákoskerti Templom Alapítvány)

Az alapkőletétel óta eltelt két év ráment a tervek csiszolgatására. A 800 négyzetméteres épület három részből áll majd: a főbejárat a szárnyakkal díszített, 42 méter magas torony alatt nyílik, ehhez csatlakozik a félgömb alakú, felülvilágítóval ellátott hajó. A tömeget hátul a gondnoklakás szilvamag alaprajzú tömbje egészíti ki. A tervek alapján, amelyeket az építész halálát követően a Makona két munkatársa, Cservenyák Eszter Ilka és Gerencsér Judit fejezett be, a rákoskerti templom leginkább a százhalombattaihoz hasonlít majd, bár a szárnymotívum Siófokon, az evangélikus imaházon is feltűnik. Dacára annak, hogy a kiszemelt terület csak pár száz méterre található a főváros és Pest megye határától, az Alapítvány abban reménykedik, hogy Makovecz építészetének rajongói idetalálnak, mondván: a Ferihegyi repülőtér csak húsz percnyi autóútra fekszik. Amikor a paksi templomot nézték meg, akkor is találkoztak egy spanyol turistacsoporttal – emlegeti fel Janikné Megyery Rita.

A templom hátsó homlokzata az engedélyezési terven (Kép: Rákoskerti Templom Alapítvány) 

Oldalhomlokzat az engedélyezési terven (Kép: Rákoskerti Templom Alapítvány) 

Az építkezés a remények szerint már idén nyáron megkezdődhet, és a pénzgyűjtés ütemének megfelelően, néhány éven belül fejeződhet be. A kerület támogatását mindenesetre bírja az alapítvány, hiszen Rákosmente főépítésze az a Bolberitz Henrik, akinek katolikus pap testvére búcsúztatta Makoveczet a Farkasréti temetőben.

A Kárpát-medencében tucatnál is több szakrális épületet tervező Makovecz Imrének temploma valóban nem áll Budapesten, de a közhiedelem, miszerint egyetlen háza sem lenne a „bűnös városban”, téves. Egyik legfontosabb, nemzetközileg is számon tartott korai munkája a farkasréti temető ravatalozója 1975-ből. Áll egy általa tervezett irodaház a Szentkirályi utcában, valamint a keze nyomát viseli több II. kerületi lakóépület: a Törökvész utcai Gubcsi-ház (1983-86), egy Kondorkert utcai ikervilla (1985-89) és a Templom utcai Richter-ház (1983-85). Hozzá köthető két köztéri emlékmű is: a kommunizmus áldozatainak emlékére 1996-ban (egyébként engedély nélkül állított) kompozíció a Vár alatt, valamint az ország legmagasabb zászlótartója az óbudai Duna-parton. Utóbbi még a III. kerületi polgármester Tarlós István megbízására készült, akinek főpolgármesteri választása után nem sokkal Makovecz Budapest díszpolgára lett.

A XVII. kerület korántsem az egyetlen helyszín, ahol a fővárosban újabb Makovecz-házakat terveznek. Óbudán óvodabővítés és bölcsőde tervezésével bízták meg az építész irodáját 2011-ben. Szécsi Zsolt Gyula főépítész lapunknak elmondta: a Makovecz Imre által elkezdett terveket munkatársa, Kravár Ágnes fejezte be, és a Makona a szerződésnek megfelelően leszállította. Február elején be is nyújtották a támogatási pályázatot, amiről május végén, június elején várható döntés. Ha minden jól megy, a négy csoportfoglalkoztatót tartalmazó bölcsőde és a kilenccsoportos óvoda két éven belül épülhet fel.

Nemrég kelt híre, hogy a Citadellán is Makovecz tervei szerint épülhet új üzletsor, „Hungarikum-utca”, elsőként a mintaépületnek szánt „Trianon Házzal”. Magyar Istvánné, a Citadella éttermét üzemeltető Gastro-Top Kft. ügyvezetője lapunknak nem kívánt bővebben beszélni a részletekről, de a Magyar Hírlapnak korábban elmondta: az erődítmény belsejébe tervezett vásárlóutca már ősztől épülhetne, de egyelőre engedélyekre várnak, a Citadellának ugyanis nincs érvényes szabályozási terve, aminek elkészítése a főváros álláspontja szerint a kerület dolga lenne.

Makovecz legnagyobb, hosszú évekig tökéletesített budapesti terve a Felső-Krisztinavárosi „Szentek és Kárhozottak Temploma”. A mai Apor Vilmos téren még a II. világháború előtt kezdték meg egy nagyobb templom építését, az azonban sosem készült el. Makovecz katedrális méretű, összetett szimbolikájú épületének terve arra a 2004-es pályázatra készült, amelyet tanítványa és egykori alkotótársa, Nagy Ervin országos főépítész még XII. kerületi főépítészként írt ki az időközben a plébánia tulajdonába visszakerült területre. Bár Nagy ma is támogatná a terv megvalósulását, annak elsődleges és komoly akadálya az anyagiak hiánya, de a katolikus egyháznak szüksége sincs igazán a kiszemelt területen egy ekkora épületre – szögezi le a Heti Válasz márciusi cikke, Erdő Péter bíboros „véleményét jól ismerő” forrásokra hivatkozva. A Makovecz-féle budapesti tervek közül tehát ennek van a legkisebb esélye a megvalósulásra, igaz, a többi esetében is felmerül a kérdés, hogy a tervező elhunyta után emelt épület mennyiben tekinthető autentikusnak.

építészet, magyar építészet, budapest, templom, magyarország, terv, makovecz imre, óbuda, hegyvidék, rákosmente, makona Icon_print

Látványterv a rákoskerti ökumenikus templomhoz

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve, a Makona munkája

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve, a Makona munkája

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve, a Makona munkája

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve index1

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve index2

A rákoskerti ökumenikus templom engedélyezési terve index3

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317