Logomain

Kizöldített kockaház Ráckevén

By OM 2012. május 25. 09:59

szerk at hg dot hu

Kazinczy_tab20130604-19838-1x2v3bk.gallery

Családi ház felújításának engedélyezési terve

Kazinczy_omszki20130604-19838-1wblev6.gallery

Kávézó terve az Omszki tóra

Ilyen_lett_120130604-19838-1tdqr73.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

Ilyen_lett_220130604-19838-1hcj2xq.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

Rackeve20130604-19838-wddh5.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

Rackeve_220130604-19838-kg3o1f.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

Rackeve_320130604-19838-1y67fg1.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

Rackeve_420130604-19838-hnx42l.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

Fenyjatek20130604-19838-4fioa1.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

Homlokzat_120130604-19838-sa7pgu.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

Homlokzat_220130604-19838-7rvdzq.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

Pergola20130604-19838-1ko3uxm.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

Ilyen_volt_120130604-19838-15ub9ay.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete - ilyen volt

Ilyen_volt_2_220130604-19838-1oqzalf.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete - ilyen volt

Ilyen_volt_220130604-19838-oh6tz3.gallery

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete - ilyen volt

Családsegítő napkollektorral - zöld közintézmény lett egy sátortetős, tornácos házból. A felújítás energetikai nagydíjat érdemelt.

Valószínűleg sokat elmond a jövő trendjeiről, hogy egy, az építőiparban egészen kis léptékű munka nyerte el a Magyar Energia Hivatal idén alapított Építészeti-Épületenergetikai Nagydíját. Kis léptékű projekt, egy régi épület felújítása a ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete, ám az elkészült ház annál több kérdést felvet. A beruházás példája az építészeti újrahasznosításnak, amelynek során a mai kor követelményeinek megfelelően kapott egy második esélyt a ház, amely, ha nem is műemlék, hordoz magában értékeket. A kivitelezés során azonban (pénzhiányra való hivatkozással) számos részlet a tervező megkérdezése nélkül módosult, aminek köszönhetően talán éppen legkarakteresebb jegyeit vesztette el az épület.

Persze eleve kérdéses, hogyan súlyozzon a tervező a megtartandó értékek és a mai követelmények között, és egyáltalán mennyire szabad beavatkozni egy adott stílusban, korban épült ház rendszerébe. Az eset jó példája az építészek sebezhetőségének és munkájuk megítélésének is. A tervező Kazinczy Gyöngyvérrel beszélgettünk a ráckevei projektről, fenntarthatóságról és a passzívházakról.

A környezettudatos szellemű ráckevei építkezés során ügyeltek a bontott anyagok újrahasznosítására (részben az épületben, részben egy rászoruló család házában). Az épület jó tájolása segített abban, hogy a funkciókat a klímazónás tájolás szempontjaihoz igazítsa a tervező, ami elősegíti például a passzív napenergia-hasznosítást. A télikertet árnyékolni kellett, erre egy pergolát alakítottak ki, amelyre lombhullató növények kerültek. A felújítás során például a PS habnál „környezetbarátabb” kőzetgyapot szigetelést választották, a kondenzációs kazánt napkollektoros rendszer egészíti ki, az esővizet pedig vécéöblítésre és öntözésre használják. Mindezeknek köszönhetően a ház energiafogyasztása 383,5 kWh/m2 év értékről 90,8 kWh/m2 év értékre csökkent. 

hg.hu: Szerinted miért éppen ez, az egyébként családi ház léptékű terv nyerte el az első díjat?
Kazinczy Gyöngyvér: Pont nem a lépték a lényeg... A terv nagyon jól klappolt a kiírási szempontrendszerrel. Nagyon fontos, hogy egy épület környezetbarát is legyen, ne csak energiatakarékos, mert a fenntarthatóság nem áll meg annál. Ebbe pedig az energetikai szempontokon felül beletartoznak a környezetbarát anyagok, szelíd módszerek is. Végre volt egy olyan pályázati kiírás, amely nem csak az energiatudatosságot vették figyelembe, hanem azt is, hogy milyen anyagokkal szigetelik a házat, újrahasznosítottunk-e valamit, alkalmaztunk-e esővíz-hasznosítást, a használat során szelektív hulladékgyűjtés megvalósul-e. Nálunk ezeket nem veszik figyelembe, ellentétben például a LEED, BREEAM rendszerrel.

hg.hu: A ráckevei példa egy régi épület felújítása; főleg egy ilyen jellegű ház esetében mennyire éri meg felújítani?
Kazinczy Gyöngyvér: Nem értek egyet azzal a szemlélettel, hogy jobban megéri újat építeni, mint felújítani; utóbbi biztosan kevesebb energiabefektetéssel jár.

hg.hu: Elég meglepő, hogy egy közintézménynél ennyire haladó szellemben kezdenek bele egy felújításba.
Kazinczy Gyöngyvér: Mindez a családsegítő vezetőjének volt köszönhető, aki eleve ilyen szellemiségű volt. Ő talált egy ennek megfelelő pályázatot, és ügyes volt a pályázatíró is, szóval jó csapat dolgozott együtt. A pályázat összeállítására összesen két hét volt, de nagyon flottul ment minden, mindenki nagyon odatette magát.

hg.hu: Mi volt az indoka annak, hogy végül is nem teljesen a tervek szerint valósult meg a felújítás?
Kazinczy Gyöngyvér: A pénzhiány. Ezért le kellett faragni az eredeti elképzelésekből. Az utcai homlokzatra terveztem egy fabetétet, amely pedig visszahozta volna a ház eresze alá telepedett fecskefészkeket, amelyek a felújítással sajnos eltűntek. Az eredetileg tervezett faablakok helyett végül műanyag nyílászáról kerültek be, álosztásokkal, és elmaradt a fa nyíláskeretezés is – helyette barnára festették ezt a részt, ami így nem lett esztétikus, odaillő. A legnagyobb gond az, hogy velem egyáltalán nem egyeztettek. Ha ugyanis így tesznek, időben átterveztem volna a részleteket. Egyébként volt kiviteli terv, tehát elvben jogilag sem lett volna lehetséges a változtatás. Amit nagyon sajnálok, az eredeti üvegfal a déli oldalon lévő tornácon, amelynek ablakszemei (eredetileg is) gyönyörű színekben játszottak. Ráadásul a gyerekek miatt ennek a hangulata kifejezetten passzolt volna a funkcióhoz. A tervben az üvegezés rekonstruálta volna ezt a részt, de ehelyett is álosztásokkal készült sima műanyag nyílászárókat alakítottak ki... 

hg.hu: Mi szerint súlyozzon szerinted a tervező, amikor arról dönt egy felújítandó épület mely elemét tartja meg, melyet nem? Ebben az esetben nem lett volna-e lehetőség nagyobb arányban megtartani eredeti elemeket?
Kazinczy Gyöngyvér: Az építész mérnöki tapasztalata, belátása alapján el tudja dönteni, hogy mi az, amit érdemes, gazdaságos megtartani, mi az amit nem. Nincs erre tuti recept. Ha túl vékony a szárny, amelybe nem lehet belehelyezni a kettős vagy akár hármas üvegezést, akkor nincs mese, cserélni kell. Ez történt ebben az esetben is. Ugyanez a helyzet a rossz műszaki állapotú nyílászárókkal is, például amikor már túlságosan vetemedett. Főleg a műemlékvédelem alatt álló házaknál kell rá ügyelni, hogy minél több elem megmaradjon.

hg.hu: Mikor kezdtél el a környezettudatos tervezéssel foglalkozni?
Kazinczy Gyöngyvér: Már gimnazista koromban is foglalkoztatott az egészség kérdése, sokat olvastam erről – ebbe pedig beletartozik az egészséges építészet is. A Műegyetem Építészmérnöki karán is ebben a szellemben terveztem. Már az első kis „sufnimat” is környezetbarát anyagokból, a környezet- és energiatudatos elvek szerint terveztem meg. Sajnos akkoriban még azok a tanárok is, akik ma már teljesen azonosulnak ezzel a szemlélettel, akkoriban abszolút cinikusan álltak a dologhoz, például megkérdőjelezték, hogy minek kell egy épületre napkollektor, vagy olyan vastag szigetelés. Ez eléggé jellemző volt például a Középülettervezési Tanszéken; a Lakóépülettervezési tanszék már inkább nyitottabban állt a kérdéshez. Nekem ez a felfogás már akkor is teljesen természetes volt. Egyetem után a Hárskúti Megújuló Energia Központban dolgoztam, ahol rengeteget tanultam, három éve pedig megnyitottam a saját építészirodámat. Jellemző, hogy a megrendelőim kifejezetten az erre a felfogásra nyitott emberek közül kerülnek ki.

hg.hu: Nálunk mennyire erős a fenntartható építészet tábora?
Kazinczy Gyöngyvér: Leginkább azt mondhatnánk, „vagyogat”. A párom indította Magyarország első Zöldboltját, így mi egyfajta zöld burokban vagyunk benne. Manapság persze a csapból is ez folyik, az építészek látják, hogy kezd trendi lenni a fenntarthatóság, sokan kiírják a honlapjukra, hogy vállalnak passzívház-tervezést... Persze az, hogy egy betonkockára zöld burkot húzunk, még nem zöld építészet.

hg.hu: Mennyivel igényel több odafigyelést ebben a szellemben építkezni?
Kazinczy Gyöngyvér: Az esztétika nem kerül pénzbe. Az alaprajzi elrendezéssel, tájolással, sőt már a jó telekválasztással is nagyon sokat lehet spórolni az energiafelhasználás terén. Az anyagválasztással szintén, a 10 vagy 20 cm hőszigetelés pedig nem jelent a megtakarítással arányos pluszköltséget.

hg.hu: Mit gondolsz a passzívházakról?
Kazinczy Gyöngyvér: Nem vagyok passzívházpárti, szerintem ezek nem tudnak annyit, amennyivel több energiába kerül a megépítésük. A környezetbarát anyagokból felépülő, megújuló energiát, és szelíd technológiákat alkalmazó alacsony energiás házak, amelyeket én tervezek, szerintem közelebb állnak a célhoz, egy valóban fenntartható világ eléréséhez. Fontos, hogy a fenntartható (azaz energiatakarékos és környezettudatos) épületek egyben gazdaságosak is legyenek – ha csak egy-két tehetősebb építtető engedheti meg magának azokat, akkor az egésznek nincs értelme.

magyar építészet, fenntartható építészet, környezettudatos építészet, kazinczy gyöngyvér, új épület, ráckevei nappali ellátás és gyermekjóléti-családsegítő szolgálat épülete, magyar energia hivatal épületenergetikai nagydíja Icon_print

Családi ház felújításának engedélyezési terve

Kávézó terve az Omszki tóra

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete - ilyen volt

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete - ilyen volt

A ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épülete - ilyen volt

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317