Logomain

Miből lesz a zöldépítész?

By totkat 2012. május 19. 11:00

szerk at hg dot hu

Nanjing-eco-housing-1-537x40320130604-19838-ys0wq2.gallery

High-tech öko-lakókomplexum Kínában - BDP - kép: press

D_mm_markus_merz_architekt_2-500x34720130604-19838-z17erf.gallery

Passzívház Németországban - Markus Merz 2006 - fotó: Sascha Kletzsch

Passivhaus_3-500x24220130604-19838-1c2ws2w.gallery

Passzívház Németországban - Markus Merz 2006 - fotó: Sascha Kletzsch

Karmeliterhof_graz_love_archtecture_and_urbanism_foto_hagen_kicsi20130604-19838-xe45wj.gallery

Klímahomlokzat Grazban - Karmelitenhof - LOVE architecture and urbanism - fotó: press

Index20130604-19838-1jy595p.gallery

Merz passzívház - index

Vajon meg tud-e felelni a jövő magyar építésze az EU-s elvárásoknak? Körbenéztünk az egyetemeken.

Várhatóan nemsokára nálunk is elfogadják az új uniós épületenergetikai diretktíva alapján készült szabályozást, miszerint 2020-tól csak közel nulla károsanyag-kibocsátású lakóépületeket lehet megépíteni, ez a középületekre pedig már 2018-tól vonatkozik. Ez a határidő nagyon rövidnek tűnhet, pedig már így is éveket késett. Magyarország szén-dioxid kibocsátásának mintegy 50%-a az épületektől és az építőipartól származtatható, ezért a spórolást itt érdemes kezdeni. De vajon fel van-e készülve a magyar építésztársadalom és az építészoktatás a megváltozott feladatkör ellátására?

High-tech homlokzat, élő falak: egy jó példa Kínából - BDP - kép: BDP

Magyarországon hét egyetem műszaki- és építészkarain folyik ma építészoktatás, melyek között találunk művészi és mérnöki szakokat is. Építőművész diplomát ma Pécsett, Sopronban és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen lehet szerezni, építészmérnöknek pedig szintén Pécsett, Debrecenben, Győrben és Budapesten két egyetemen tanulhat az ember. Ezek közül nagyságában és az egy évfolyamra felvett hallgatók számában egyaránt a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kara az első, ahol évente mintegy 250 diák kezdi el a tanulmányait. A vezető szerepnek megfelelően Magyarország legnagyobb egyetemének karától, azaz tőlük várnánk a kezdeményezést, és a példamutatást az energiahatékony építészeti tervezésre való oktatás terén. Mégis úgy tűnik, a megváltozott követelményekre a kisebb egyetemek gyorsabban tudtak reagálni: Pécsett már elindult az Energiadesign Tanszék, ifj. Kistelegdi István vezetésével, Debrecenben pedig Farsang Attila passzívház-csomópontokat rajzoltat a diákokkal az épületszerkezettan órán.

Farsang Attila - a Magyar Passzívház Szövetség elnökségi tagja - nem látja borúsan a szakma felkészültségét ma Magyarországon. Véleménye szerint akinek van affinitása és kellően érdeklődő, számos helyről tájékozódhat: kiadványok, konferenciák szólnak a témáról, és akár egy passzívház-tanfolyamot is elvégezhet az, aki meg akarja szerezni a minősítést. A Magyar Passzívház szövetség által rendezett konferenciára az első alkalommal, 2008-ban több, mint ezer szakmabeli regisztrált. Ez is azt mutatja, hogy az érdeklődés időben kialakult, a felkészülést időben elkezdték. Farsang a debreceni egyetemen egy választható tantárgyat oktat a passzívházak tervezéséről, de a kötelező tárgyak közé is sikerült becsempészni a témát: az Épületszerkezettan 7. kifejezetten az energiatudatos építés technológiáival foglalkozik. Farsang azt is elmondta: szerinte a probléma nem a felkészültség és a rendelkezésre álló információ hiányában keresendő. Addig, amíg a megrendelői oldal nincs felkészülve a minimális többletköltségre - mely a passzívházak esetén például maximum 20-30 százalék, de akár nulla is lehet - és az innovatív megoldások alkalmazására, addig megmaradnak az akadályok a környezettudatos építés területén. "Az építtetővel és a majdani használóval kell megértetni most, hogy az energiatudatos épületek létrejötte a társadalom közös érdeke." - szögezi le a szakember.

A passzívház is lehet minimál: Markus Merz háza Németországban - fotók: Sascha Kletzsch

Az energiatudatos tervezés oktatása az egyetemeken szakmai összefogást igényel az egyes tanszékektől. A témát ugyanis nem lehet csupán egy aspektusból vizsgálni. Dr. Reith András - a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) elnöke - elmondta: "A környezettudatosságra nevelést időben el kell kezdeni, és globálisan kell kezelni a témát: a társadalmi fenntarthatóság ugyanolyan fontos, mint az épületek fenntarthatósága, sőt, a kettő csak együtt létezhet." A kutatás fontosságáról is beszélt; szerinte ez az ország kutató egyetemeinek egyik fontos feladata, csakúgy, mint ennek a felhalmozott tudásnak az elérhetővé tétele. Ifj. Dr. Kistelegdi István - a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának Energiadesign Tanszékének alapítója és megbízott vezetője - hasonló véleményen van: szerinte a kutatás-oktatás-aktív szakmai élet hármasának együtt kell meglennie minden egyetemen. Az oktató nem elég hiteles a szakmai élet terén elért sikerek nélkül, a kutatási eredmények pedig épp ezeket a sikereket tudják elősegíteni.

Dr. Reith András és ifj. Dr. Kistelegdi István a müncheni Technische Universität építészkarának ClimaDesign tanszékén szereztek posztgraduális MSc fokozatot. A jelenleg Gerhard Hausladen gépészprofesszor vezetésével működő müncheni tanszék kitűnő példája annak a szakmai összefogásnak, ami a környezettudatos építés oktatásának hatékonyabbá tételét tűzte ki célul. A hallgatók a tanszék által tartott előadásokon, gyakorlatokon elsősorban a szemlélettel ismerkedhetnek meg, akit pedig mélyebben érdekel a téma, további tárgyakat hallgathat, akár aktívan részt vehet a tanszék munkájában, vagy konzultálhat a tervezési projektjével kapcsolatban. A cél az, hogy a hallgatók megismerkedjenek az energiatudatos építés alapelveivel, amiket aztán innovatívan alkalmazva, a saját rendszerükként építhetnek be a házterveikbe.

Reith András tanulmányai mellett vendégkutatóként részt vett - a ClimaDesign atyjának titulált - Thomas Herzog építészprofesszor által szerkesztett, homlokzati megoldásokat bemutató szakkönyv (Fassaden Atlas, Detail Kiadó) írásában is. Ugyanitt tanult és dolgozott Gerhard Hausladen gépészprofesszor mellett Kistelegdi István is, aki idén vendégoktatóként két napos modultárgyat oktatott a müncheni egyetem diákjainak energiadesign témában. Kistelegdi úgy látja, egy új szakma van születőben napjainkban: az építész-energiadesigneré, aki a klímadesignerhez hasonlóan az épületburok vizsgálatával foglalkozik, ám nem csupán az épületgépészeti eszközök, de az épületszerkezetek szempontjából is vizsgálja azt. Magyarországon ők ketten foglalkoznak a klímadesignnal behatóbban, és mostantól a pécsi egyetemen együtt is oktatnak.

A Karmelitenhof klímahomlokzata Grazban - LOVE architecture and urbanism - kép: Hagen

Sokat beszélnek napjainkban a passzívházról, ami azért is van, mert ez az épületszabvány maximálisan megfelel az új energetikai szabályoknak. Ez azonban csak egy működő rendszer a sok közül. Az igazi előrelépés az energiatudatos tervezésre való átállásban akkor lesz, amikor egy olyan tervezői szemlélet alakul ki, amely a rendelkezésre álló energiatudatos építészeti, épületszerkezeti és épületgépészeti eszközöket készségszinten tudja majd alkalmazni, és a koncepcióterv megszületésétől kezdve az épületbe integrálni. Az igazi fenntarthatóság a környezethez való alkalmazkodásban keresendő, és egy környezettudatos építész egyedi rendszerek megalkotására is képes. Ezért az oktatásban a szemlélet kialakítása lenne a legfontosabb, amit nem csupán tanfolyamokon, továbbképzéseken és konferenciákon kell oktatni, hanem attól a pillanattól kezdve, amikor a hallgató beteszi a lábát az egyetem kapuján.

Becker Gábor, a BME Építészmérnöki Karának dékánja kérésére a fenti írást az alábbiakkal egészítjük ki:

"A Debereceni Egyetem az épületszerkezettan oktatását, az összes épületszerkezettan tárgyat hivatalosan bejelentve, előzetes hozzájárulásunkkal a mi tanszékünk teljes tantervének lemásolásával, lényegében összes segédanyagának, előadásának (sajnos olykor a szerzői jogot sem figyelembe vevő) átvételével oktatja. Ez pontosan ellenőrizhető a honlapjainkon is. Ha megnézik az Épületszerkezettan 7 tárgyunk anyagát, akkor ott - minő véletlen: a környezettudatos építés eszközeiről szóló teljes félévet találják, aminek keretében a hallgatók az energia- és környezettudatos építés és épületfelújítás eszközeiről és módszereiről tanulnak. Ez az a tárgy, amiről Farsang Attila nyilatkozott.

Tárgyaik az átvétel óta eltelt két év múltán nyilván részben megváltozhattak, eltolódhattak a hangsúlyok, de attól a lényeg változatlan: a büszkén emlegetett Épületszerkezettan 7 tárgy eredendően és máig nyomon követhetően a mi azonos nevű, 2006-ban megalkotott tárgyunk átvételével született. Ennek tükrében a cikkből kiolvasható megállapítás, mely szerint a "A vezető szerepnek megfelelően Magyarország legnagyobb egyetemének karától, azaz tőlük várnánk a kezdeményezést, és a példamutatást az energiahatékony építészeti tervezésre való oktatás terén. Mégis úgy tűnik, a megváltozott követelményekre a kisebb egyetemek gyorsabban tudtak reagálni" ebben a formában álláspontom szerint nem állja meg a helyét.

Karunkon a témakörben számos tantárgy van, amelyek nagy része sok éve sikeresen, nagy érdeklődés mellett fut. Csak felsorolásszerűen:

- Környezetbarát építés szerkezetei 1.-2. (1994 óta folyamatosan megújuló tananyaggal)

- Ökologikus építészet (szintén a kilencvenes évek közepe óta)

- Szoláris épületek tervezése és szerkezetei (a kilencvenes évek második fele óta)

- Energiatudatos tervezés módszerei és szerkezetei (mint előbb)

- Lakóépületek energiatudatos épületgépészeti rendszerei

- Megújuló energiák az épületgépészetben

- Hévíz hasznosítás, az épületek hő- és vízellátása

- Természetes világítás (a nyolcvanas évek vége óta)"

debrecen, oktatás, pécs, passzívház, reith andrás, energiatudatos építés, farsang attila, kistelegdi istván, energiadesign, climadesign Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317