Logomain

Calatrava a hibás!

By Kovács Dániel 2012. május 10. 10:17

szerk at hg dot hu

Legalábbis így gondolják Valencia konzervatív vezetésének ellenzéki pártjai, amelyek szerint részben a tartomány híres szülöttének gigaprojektjei miatt került Valencia igen nehéz anyagi helyzetbe. Az Esquerra Unida párt szerint a ma már Zürichben élő Calatrava az elmúlt évtizedekben nagyjából százmillió eurót kapott a valenciai kormánytól, részben olyan projektekre, amelyekből nem lett semmi.

Legalábbis így gondolja Valencia konzervatív kormányának ellenzéke, amely szerint részben a tartomány híres szülöttének gigaprojektjei miatt került Valencia igen nehéz anyagi helyzetbe. Az Esquerra Unida párt szerint a ma már Zürichben élő Santiago Calatrava évek alatt nagyjából százmillió eurót kapott a valenciai kormánytól, részben olyan projektekre, amelyekből nem lett semmi.

Ciutat20130604-19838-1pc8opy.gallery

Az évtizedig tartó spanyol gazdasági robbanás során szerte az országban középületek és infrastrukturális fejlesztések sora készült, amelyek most a válság miatt felesleges koloncként nehezedik a tartományi kormányzatok és rajtuk keresztül az adófizetők nyakára. Nemrég hasonló viták bontakoztak ki Santiago de Compostelában Peter Eisenman hatalmas és csak részben elkészült kulturális központja kapcsán – szinte csak idő kérdése volt, hogy a spanyol politika megtalálja magának a rendkívül látványos és általában igen drága épületeiről híres Calatravát.

Az Esquerra Unida szerint az építésziroda olyan szerződést kötött a kormányzattal, amely a végleges beruházási költség meghatározott százalékát szabta ki tiszteletdíjul; ez akár a többszörösére is rúghat a szokásos díjazásnak, tekintve, hogy a Calatravához fűződő építkezések jellemzője, hogy a kezdeti büdzsé a többszörösére duzzad. A párt azt állítja: alkalma nyílt belenézni a számlákba és kiderült, hogy Valencia emblematikus Calatrava-komplexuma, a Művészetek Városának megépítése több mint egymilliárd eurót emésztett fel, ráadásul a mai napig komoly működési problémák jellemzik. A Művészetek Városa egyébként politikai elfogultságtól mentes szakkomentátorok bírálatát is kivívta azzal, hogy hatalmas fenntartási költségei állandó bizonytalanságba sodorják a tartományi költségvetést.

Calatrava nem reagált közvetlenül a valenciai vádakra, de a mostanában növekvő, az építészek és saját munkássága iránt irányuló kritikus vádak kapcsán korábban több helyütt is kifejezte felháborodását.

építészet, santiago calatrava, spanyolország, politika, valencia, spanyol építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317