Logomain

Bálint gazda legifjabb palántái

By Kovács Dániel 2012. május 7. 12:14

szerk at hg dot hu

Lisa_wolfgang20130604-19838-1qrcoze.gallery

Lisa Reck Burneo és Wolfgang Palme, a City Farm Schönbrunn alapítói a kertben, gyerekekkel

City_farm20130604-19838-a5pif5.gallery

City Farm Schönbrunn, Bécs

Hajok20130604-19838-1veb0k5.gallery

Hajó alakú ágyások a City Farm Schönbrunnban

Becs120130604-19838-53yrhg.gallery

Erzsébet királynő egykori kerti pihenője és istállója

Becs220130604-19838-1wdki.gallery

Május elején még csak sóska van, de a gyerekek azt is szeretik

A schönbrunni kastélypark eldugott szegletében 8-10 évesek ismerkednek a városi zöldségkertészkedés örömeivel.

A híres schönbrunni kastélypark egyik eldugott sarkában, Erzsébet királyné egykori istállója és Ferenc József vadászerdeje helyén ma kertészeti iskola működik. De másfél éve ide járnak azok a bécsi gyerekek is, akik közelebbről megismerkednének a növények világával: a legkülönfélébb zöldségek ízével, szagával, formájával, az erdő és a kert titkaival. A speciális közösségi kert, a City Farm Scönbrunn minisztériumi támogatással indult, és mostanra saját lábra állva nemrég elnyerte a SozialMarie 5000 eurós díját is.

Lisa és Wolfgang, a City Farm Schönbrunn alapítói gyerekekkel. Kép (c) City Farm Schönbrunn

A bécsi alapítású, de közép-európai SozialMarie neve már ismerősen csenghet: tavaly a nagykanizsai szociális építőtábort ismerték el a 15 ezer eurós támogatással járó első helyezéssel. A Wanda Moser-Heindl által, saját örökségéből alapított díj évente tizenkét közép- és kelet-európai projektet segít ezer euróval, a fődíjasoknak pedig ötezer, tízezer és 15 ezer eurós támogatást nyújt. Idén május elsején hirdették ki a támogatott programokat, amelyek között ismét több magyarországi szerepelt (róluk itt lehet bővebben olvasni). A fődíjat egy bécsi gyermekhospice-program, a másodikat egy vorarlbergi szülők közti „beszélgetőkör” kapta. A hg.hu ott volt a díjátadón, és másnap megnéztük a harmadik díjas City Farm Schönbrunnt is.

A gyerekeknek szóló interaktív kert ötlete Lisa Reck Burneo agyából pattant ki, miután New York-ban megismerkedett a Brooklyn Botanic Garden területén 1914 óta működő gyermekkerttel, amely közel száz éve működik közösségi veteményesként – kifejezetten kiskorúakat megcélozva. Az eltelt időben persze a célok igen megváltoztak: míg a kert eleinte a mindennapi megélhetésben is komoly segítséget nyújthatott, mára az elsődleges cél az, hogy a gyerekek megismerhessék a növények világát és a fenntartható városi élet feltételeit. Miért ne lehetne egy ilyen programot létrehozni Bécsben is – gondolta Lisa, és erre ideális partnerre talált a schönbrunni Lehr- und Forschungszentrum Gartenbau vezető oktatója, Wolfgang Palme személyében.

A kísérleti program másfél évvel ezelőtt indult, a Lebensministerium támogatásával – ezt már Wolfgang meséli, aki a magyar újságírókat azon az úton vezeti végig, amerre a gyerekek is járnak nap mint nap. Abban a turnusban 400 gyerek vett részt, nagy sikerrel, 2011 végén azonban a minisztérium bejelentette, hogy nem tudják tovább finanszírozni a City Farmot. Lisa és Wolfgang rövid töprengés után úgy döntöttek: saját kezükbe veszik az ügyet és 2012 tavaszán újraindítják a programot. Létrehozták a City Farm Schönbrunn nonprofit egyesületet és a Bécsi Mezőgazdasági Kamara támogatásával márciustól belevágtak a szervezésbe. Remek visszhanggal: az első „szemeszter” napok alatt betelt, de a SozialMarie támogatása így is nagyon sokat jelent a kezdeti lépésekhez.

A City Farm Scönbrunn „csúcsidőben”, egy foglalkozás alatt. Kép (c) City Farm Schönbrunn

A Lehr- und Forschungszentrum Gartenbau az ötvenes évek óta működik a scönbrunni kastélypark sarkában, a híres állatkert mellett, hatalmas területet tartva fenn kertépítész-diákjai számára. Ellentétben a szomszédos parkkal, ez nem publikus – így a gyerekkert jó apropónak tűnt arra is, hogy az értékes területet megmutassák a külvilágnak. Sétánk első állomása a workshop-terem; ezt egy nemrég megüresedett kollégiumban alakították ki, és elsősorban esős időben használják. Ezt követően a park egy lekerített szakaszán vágunk át, érintetlennek tűnő tölgyerdőn ballagva keresztül. Ez egykor Ferenc József vadászerdeje volt – magyarázza Wolfgang; a császár kisétált a kastélyból, megállt a neki vágott nyiladék elején, a hajtók pedig eléterelték a vadakat… Most nyolc-tízéves gyerekek csodálkoznak rá itt a vadon növő medvehagymára, tapogatja meg a fák kérgét és tanul meg egyszerre figyelni a lába elé és az arcába csapódó ágakra. Jelentős részük még sosem járt előtte erdőben.

Május elején még csak sóska van a kertben, de a gyerekek azt is szeretik. Kép: hg.hu

Az erdő mögött terül el az iskola gyakorlókertje, benne Erzsébet királyné egykori istállójával, amelyet néhány évvel ezelőtt újítottak fel. Wolfgang most többek között szakácsoknak szervez itt tanfolyamokat, ahol megismerkedhetnek a kertben termő egzotikus fűszernövényekkel és zöldségekkel, de olykor jönnek a tájjal és a növényekkel randevúzni vágyó építészek is. A City Farm résztvevőit két parcella várja. A bejárathoz közelebb eső rész hajó alakú ágyásaiban különféle zöldségek teremnek. Némelyiket az íze, némelyiket a szaga miatt tartják, de van olyan is, amit kifejezetten a kéznek szánnak. Az igazi kihívás, hogy a gyerekeknek el kell mondaniuk, mit éreznek; így nem csak az érzékeik, de a szókincsük is fejlődik. Hátrébb egy díszfákból kialakított liget a „meséskert”: a fák félhomályában az erdő lakóihoz kapcsolódó történeteket hallgathatnak meg a gyerekek. Emögött terül ez a parcella, ahova a rendszeresen, két hetenként visszajáró gyerekcsoportokat viszik, akiknek saját kertrészük van, és egy teljes szezont végigkövetnek. Ennek az újonnan szerzett, 400 négyzetméteres területnek a nagy részén Wolfgang a jövőben olyan zöldségkertet szeretne kialakítani, amelyben többek közt télen is használható haszonnövények mutatnák meg a biodiverzitás fontosságát.

Erzsébet királyné egykori istállója. Kép: hg.hu

A City Farm egyszerre modellprogram és oktatóközpont – magyarázza Wolfgang a parcella szélén állva. Alapítóként azt reméli: a programmal itt megismerkedő pedagógusok képesek lesznek elterjeszteni a közösségi diákkerteket Ausztria-szerte, vagy akár a határokon túl is. Ez momentán még a sógoroknál sem egyszerű: az általános iskolai oktatás kereteibe igen nehéz beilleszteni még a kéthetenkénti közös kertészkedést is. De ha nagyon akarják, sikerül: egy tanítónő tavaly annyira megszerette a programot, hogy idén több osztállyal is rendszeresen visszajár.

A hajó alakú ágyások használatban. Kép (c) City Farm Schönbrunn

És hogy mennyire nehéz fenntartani egy tízfős gyerekcsoport figyelmét két és fél órán át a kertben? A lényeg, hogy mindenki folyamatosan foglalkozzon valamivel, állandóan be kell vonni őket a közös tevékenységekbe. Ehhez persze nagy segítség a kert és a fantázia; a hátsó parcella szomszédságában elterülő gyümölcsös fái között például sokszor alkalmi szlalompályát alakítanak ki. A határt a kertet használó kollégák és diákok tűrőképessége jelenti csupán, de eddig szerencsére nem voltak nagyobb konfliktusok.

A programban jelenleg csak ketten dolgoznak; Wolfgang oktatói tevékenysége mellett, Lisa viszont márciustól főállásban foglalkozik a City Gardennel. Ennyien persze nem bírnák, így négy egyetemi hallgatót is foglalkoztatnak a heti tíz tízfős gyermekcsoporthoz. Akárcsak nekik, az iskolának is fizetnek a használt területért és helyiségekért, nem túl nagy összeget, de ez másképp nem is lenne korrekt – szögezi le Wolfgang. A foglalkozás nem ingyenes, de a két és félórás tevékenységért a 3-5 eurós díj jelképesnek tekinthető, ráadásul az étkezést és a kapott anyagokat is magába foglalja. A gyerekeket ráadásul sosem engedik haza üres kézzel; mindig visznek egy cserépnyi zöldséget. A jelenleginél több diákot a terület nem bírna el, így a növekedés nem szerepel a tervek között; Wolfgang inkább azt reméli, mások is követik a jó példát. Mondjuk Magyarországról.

Ausztria, bécs, kert, közösségi kert, urban gardening, city farm schönbrunn, sozialmarie Icon_print

Lisa Reck Burneo és Wolfgang Palme, a City Farm Schönbrunn alapítói a kertben, gyerekekkel

City Farm Schönbrunn, Bécs

Hajó alakú ágyások a City Farm Schönbrunnban

Erzsébet királynő egykori kerti pihenője és istállója

Május elején még csak sóska van, de a gyerekek azt is szeretik

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317