Logomain

Az ember, aki megtervezte New York zöld szívét

By Ongrádi Melinda 2012. április 26. 13:21

szerk at hg dot hu

Central_park_120130604-19838-1fniabf.gallery

A Central Park és Manhattan

Central_park_220130604-19838-efqn4e.gallery

A Central Park térképe 1875-ből

Central_park_320130604-19838-r7wocr.gallery

A Central Park délnyugati csücske

Emerald_necklace20130604-19838-17eks6p.gallery

Emerald Necklace, Boston

Wards_pond20130604-19838-1kdfrgf.gallery

Ward's Pond, Olmsted Park, Boston

Belle_isle_park20130604-19838-1xaor9j.gallery

A Belle Isle Park Detroitban, nem sokkal megnyitása után

Olmsted_cikkindito20130604-19838-1xwsb9.gallery

Frederick Law Olmsted és a Central Park

E napon született a Central Park, Capitolium vagy a Niagara Reservation tervezője, Frederick Law Olmsted.

Az emberiség mindig is a maga képére szerette volna formálni a természetet, meglepő módon a tájépítészet mint külön szakma mégis viszonylag rövid múltra tekint vissza. A sokak által a tájépítészet atyjának tartott Frederick Law Olmsted éppen a mai napon 190 éve, 1822. április 26-án született a Connecticut állambeli Hartfordban. 

Nevéhez olyan nagyszabású munkák fűződnek, mint a New York-i Central Park vagy Yosemite Nemzeti Park létrehozása, de ő tervezte a washingtoni Capitolium parkját is; emellett elméleti munkássága és a politikai, társadalmi életben való szerepvállalása is jelentős. Ugyanakkor – hasonlóan sok más szakma nagy alakjához – soha nem végzett ilyen irányú tanulmányokat, és első tervezési munkáját, a Central Parkot 36 évesen kapta meg. Az általa tervezett zöldterületek a tágas rétekkel, fás ligetekkel és mesterséges tavakkal a természet illúzióját csempészik a városokba. Kortársa, David Burnham építész szerint olyan művész volt, aki tavakkal és erdős lankákkal alkotott festményeket. 

Olmsted tehetős kereskedőcsaládba született. Apja széles érdeklődési körébe beletartozott a természet is, csakúgy, mint mostohaanyjáéba (édesanyja meghalt, amikor Olmsted négyéves volt). Tanulmányait a Yale College-ban szerette volna elkezdeni, ebben azonban megakadályozza egy baleset: szömörcemérgezést szenvedett, amelynek következtében látása meggyengült. Így iskola helyett változatos munkákban próbálta ki magát: dolgozott tengerészként, kereskedőként és újságíróként. 1848-ban pedig letelepedett egy Staten Island-i farmon, majd feleségül vette bátyjának özvegyét.
Tájtervezői munkáját valószínűleg az újságírásnak köszönhette – 1850-ben ugyanis Angliába utazott, az ottani közparkokról való cikksorozatot megírandó. A kertek nagy hatással voltak rá, különösen a Joseph Paxton tervezte Birkenhead Park vagy a Derby Arboretum.

A New York-i Central Park kialakításának kérdése régóta napirenden volt, Andrew Jackson Downing (a tájtervezés atyja cím másik aspiránsa és a The Horticulturist magazin főszerkesztője, Olmsted mentora) korábban már javaslatot tett annak létrehozására. Downing balesetben meghalt, így Olmsted Calvin Vaux építésszel együtt nevezett be a park tervezésére kiírt pályázatra, amelyet 1858-ban Greensward Plan névre keresztelt tervükkel meg is nyertek.

New York lakossága a 19. század elején néhány évtized alatt megnégyszereződött, ugyanakkor kevés volt a városi zöldterület. A park létesítésének szószólói a párizsi Bois de Boulogne vagy a londoni Hyde Park mintájára képzelték el a társasági élet divatos szabadtéri színterét. Az 59. és 106. utca között kijelölt terület sorsát a Central Park bizottság vette kézbe, ennek köszönhetően zajlott le a tervpályázat. Olmsted szerint a park létesítése országos jelentőségű tett volt: úgy vélte, ez Amerika első valódi közparkja, így ízig-vérig demokratikus vívmány. Abban a korban valóban annak számított: Olmsted ugyanis azt vallotta, hogy minden egyes polgárnak joga van a nyilvános, bárki által szabadon használható zöldterületekhez, ami nem feltétlenül egyezett meg az akkoriban elterjedt általános vélekedéssel. A park kialakítását többek között a korabeli temetők békés hangulata is inspirálta. Újításnak számított a gyalogosok, a lóháton, illetve járműveken közlekedők által használt útvonalak szétválasztása, míg az átmenő forgalom útvonalát teljesen lesüllyesztették. Vaux nem kevesebb, mint 36 hidat tervezett a parkba. 

A kivitelezés megkezdése előtt ki kellett költöztetni a területen lakókat, akik több városrészt is benépesítettek. A munkálatok nem zajlottak zökkenőmentesen: Olmsted rendszeresen vitákba keveredett a politikai érdekekkel áthatott parképítő bizottsággal, így le is váltották a munkák vezetéséről. A mű mégis elkészült, és 1873-ban hivatalosan is megnyitották a 3,41 négyzetkilométeres parkot, amelynek építéséhez 14 000 köbméter termőtalajt szállítottak a helyszínre és négymillió fát és bokrot ültettek el. A  mesterséges tavak mellett pedig például egy szabadon legelésző birkanyáj is várta a látogatókat.

Olmsted és Vaux később is folytatta sikeres együttműködését: Olmsted, Vaux and Company néven közös céget alapítottak. 1865-73. között a brooklyni Prospect Parkon dolgoztak, további munkáik közé tartozik a chicagói Riverside park, Buffalo és Milwaukee parkjai, vagy a Niagara vízesés környékének munkálatai. 1883-ban Olmsted a massachusetts-i Brookline-ban megalapítja az első, csak kert- és tájtervezéssel foglalkozó amerikai tervezőirodát.

Olmsted nem egyszerűen parkokat tervezett, hanem olyan összefüggő zöldfelület-rendszereket, amelyek szervesen összekapcsolták a várost a környező tájjal. Egyik legszebb példája ennek a bostoni Emerald Necklace (Smaragd nyaklánc), amely a várost körbeölelő zöldfelület-rendszer.

Hatalmas tervezői munkássága mellett aktívan részt vett korának társadalmi életében. A polgárháború alatt a U. S. Sanitary Commission (a Vöröskereszt elődje) munkáját segítette, ezenkívül fellépett a rabszolgaság ellen. Többek között neki köszönhető az is, hogy a Yosemite-völgy természetvédelmi terület lett. 1895-ben vonult vissza, halála után pedig két fia folytatta munkáját.

new york, tájépítészet, kert- és tájtervezés, frederick law olmsted, central park, emerald necklace Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317