Logomain

Nemzetközi elismerés Pannonhalma zarándokkápolnájának

By Kovács Dániel 2012. április 23. 11:54

szerk at hg dot hu

Zh_07_web20130604-19838-1206043.gallery

A Szent Jakab Zarándokház és Kápolna Pannonhalmán

Zh_04_web20130604-19838-1g4u97g.gallery

A Szent Jakab Zarándokház és Kápolna Pannonhalmán

Zh_08_web20130604-19838-1a6boue.gallery

A Szent Jakab Zarándokház és Kápolna Pannonhalmán

Zh_09_web20130604-19838-1vc1row.gallery

A Szent Jakab Zarándokház és Kápolna Pannonhalmán

A szakrális épületek legjobbjának választották a CZITA Építésziroda munkáját az AIT Awardon.

47 országból 825 résztvevő és 1750 projekt, húsz kategóriában – röviden ez az AIT építészeti folyóirat által hirdetett globális építészeti és belsőépítészeti díj, az AIT Award pályázatának idei mérlege. És egy magyar kategóriagyőzelem: a szakrális épületek között ugyanis első díjjal ismerték el a pannonhalmai Szent Jakab Zarándokház és Kápolna együttesét, Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András munkáját.

Saját kategóriájában a CZITA Építésziroda pannonhalmi munkája a svájci Uetikon am See Ferences templomközpontjával (Marques AG), valamint az ausztriai Hoffgarten in Defereggen temető-bővítéseként készült épületegyüttessek (Schneider & Lengauer Architekten) vette fel a versenyt. Az április elején nyilvánosságra hozott finalisták közül április 19-én, a Frankfurt am Mainban rendezett díjátadón derült ki, hogy melyik kapja az első díjat.

A pannonhalmai zarándokkomplexum Magyarországon is komoly visszhangot váltott ki. 2011-ben a legjobbak közé került az először megrendezett hg.hu Design Awardon, az azévi Média Építészeti Díján pedig az első helyezést szerezte meg.

A Pannonhalmi Főpátság egykori gőzmosodájához tartozó csendes, fás-ligetes terület ideális lehetőséget nyújt az ide érkező vendégek – zarándokok, családok, ifjúsági csoportok – fogadására és elszállásolására.

A Zarándokház egységei külön épületekben, a helyszín adottságait kihasználva helyezkednek el. A közösségi helyiségek (étkező, az előadóterem és a kiszolgáló helyiségek) a felújított, korábban lakóépületként szolgáló szárnyban és a hozzá csatlakozó új épületben kaptak helyet. A szállásépületek a telek déli részének enyhén emelkedő, ligetes területére kerültek. A négy házból három ifjúsági, egy családi szállás. A szállásépületek befogadó képessége 67 fő.

A Zarándokház részeként épített, a terület erdős-ligetes részébe bújtatott kápolna az elvonulásnak, a csendes szemlélődésnek és az egyéni imádságnak ad teret. Alapterülete 20 négyzetméter, magassága 9 m. Vízszintes vörösfenyő fagerendákból épül fel, az egyes elemek keményfa csapokkal kapcsolódnak egymáshoz. A kápolnán nincsen ajtó, nincsen ablak, nincsen benne fűtés és mesterséges világítás. Átfúj rajta a szél, átsüt rajta a nap. Átmeneti tér a természetben. Építése közös tett volt, a vállalkozó, az építésziroda és építészhallgatók kétkezi munkájával.

építészet, szakrális építészet, díj, magyarország, czigány tamás, kortárs építészet, pannonhalma, czita építésziroda Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317