Logomain

Elfüstöl Chicago építészeti öröksége

By HG.HU 2006. október 31. 16:18

szerk at hg dot hu

A felhőkarcolók városában egy év alatt két olyan épület égett le, amelyet a felhőkarcolók atyja, Louis Sullivan tervezett. A huszadik század elején Chicago volt a bölcsője a mára már világszerte elterjedt toronyházaknak. Louis Sullivan itt fejlesztette tökélyre az acélvázas házszerkezetet, amely megnyitotta az utat az égig érő épületek előtt.

A felhőkarcolók városában egy év alatt két olyan épület égett le, amelyet a felhőkarcolók atyja, Louis Sullivan tervezett. A huszadik század elején Chicago volt a bölcsője a mára már világszerte elterjedt toronyházaknak. Louis Sullivan itt fejlesztette tökélyre az acélvázas házszerkezetet, amely megnyitotta az utat az égig érő épületek előtt.

Miközben megalkotta a modern felhőkarcolók formáját, Louis Sulllivan 135 épületet emelt Chicago-ban – mára 21 maradt. Egy éve leégett a Pilgrim baptista templom, most pedig a Wirt Dexter épület. Mindkét esetben a felújításhoz használt fáklyákat tartják a tűz lehetséges okának.

Az épület romjait nézegető városvédők csak találgatják, vajon nem érdemelnének-e nagyobb védelmet a házai a modern építészet látnokának tartott Sullivannek, aki építészeti Mekkává varázsolta a várost. Az 50-es, 60-as években számos Sullivan- épületet bontottak le. A hatalmas házak kártyavárként omlottak össze, undorító volt – mondja a városvédelmi bizottság elnöke. Most a tűz égeti el az épületeket, ami legalább annyira fájdalmas – teszi hozzá Jonathan Fine.

:appendix_113

A legfájóbb az egészben az, hogy mindkét Sullivan-ház pusztulása megelőzhető lett volna – állítják szakemberek. A templom tetőszerkezetét meg lehetett volna javítani más technológiával, a Dexter-ház bojlerét pedig szétvághatták volna flex-szel, vagy motoros fűrésszel, de sajnos lángvágóval darabolták a munkások.

A két építészettörténelmi épület megsemmisülése további problémákra világít rá. Hiába kell engedélyeztetni a műemléképületek felújítását sőt, a felújítás pontos menetét, ideértve a technikai megoldásokat, ha a munkálatok alatt nem ellenőrzi a hatóság, hogy valóban az elfogadott tervek szerint végzik-e a renoválást.

A hatóság szóvivője szerint az illetékesek mindkét Sullivan-épület esetében is ugyanúgy jártak el, mint bármely más épületnél – ez azonban nem, jelenti azt, hogy a helyszínen is ellenőrizték volna a munkálatokat. A felújításokról a tűzoltóság sem tudott – nehezményezte a chicago-i tűzoltóság vezetője.

Louis Sullivan épületei közül szerencsére még több is áll az Illinois állambeli nagyvárosban. A Carson Pirie Scott épület színháztermét még mindig akusztikai csodának tartják, a Szent Háromság templomot pedig az ortodox keresztény építészet és a modern formák egyik legszebb ötvözeteként emlegetik. A Dexter-ház sorsa azonban a tűzzel megpecsételődött: hatalmas munkagépekkel bontják földig.

Kuni_takahashi_gal_nyito20130531-31141-w3di3b.gallery

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317