Logomain

Kasszasikerek a kikötőben: Amszterdam új mozimúzeuma

By Kovács Dániel 2012. április 6. 12:40

szerk at hg dot hu

320130604-19838-77k3zt.gallery

Az EYE alkonyatkor az amszterdami dokknegyedben

120130604-19838-ma9pu7.gallery

Amszterdam belvárosa madártávlatból, jobbra középen az EYE új épülete

220130604-19838-1ozg7j2.gallery

EYE Film Institute Netherlands, Amszterdam

420130604-19838-bjpxf.gallery

EYE Film Institute Netherlands, Amszterdam

520130604-19838-7ktl7r.gallery

EYE Film Institute Netherlands, Amszterdam

620130604-19838-s86xl9.gallery

EYE Film Institute Netherlands, Amszterdam

Index20130604-19838-19nc1nq.gallery

EYE Film Institute Netherlands, Amszterdam index

A stuttgarti Porsche-múzeum tervezőinek legújabb munkáját Beatrix királynő adta át, épp csak az építészek hiányoztak.

Április 5-én Beatrix királynő nyitotta meg Amszterdam új filmmúzemát. Az EYE rendkívül látványos épületét a stuttgarti Porsche-múzeummal befutott osztrák építésziroda, a Delugan Meissl tervezte. A két vezető tervező azonban nem vett részt a megnyitón, mivel az épület belsejét a tervekkel ellentétesen alakították ki. Az ügy hullámokat vert a holland sajtóban is, de az EYE persze ettől függetlenül Amszterdam új kulturális zarándokhelyévé válhat, az ország egyetlen film- és mozgóképes múzeumaként.

Az EYE alkonyatkor az amszterdami dokknegyedben. Fotó © René den Engelsman

Az amszterdami filmmúzeum nemzetközileg is ismert és elismert intézményét: nagyjából negyvenezer filmet őriz, a korai némafilmektől a legújabb digitális produkciókig. Emellett mindne, a film történetével és annak szereplőivel kapcsolatos tárgyat és dokumentumot gyűjt, elsősorban természetesen a holland nemzetre koncentrálva. Vezetői a kétezres évek elején kezdtek el azon dolgozni, hogy intézményük új otthonba költözhessen. Erre részben az akkor használt épület elégtelen kapacitása, részben az értékes celluloid-szalagokat őrző raktárak alkalmatlansága szorította mindinkább a múzeumot.

Miután 2004-ben ígéretet kaptak a kormánytól egy új telekre Amszterdam északi részén, az IJ partján, a központi vasútállomással szemben, a következő évben kiválasztották a tervező személyét. Az osztrák Delugan Meissl Associated Architects akkoriban még nem volt az a világszerte ismert iroda, amellyé legfontosabb eddigi munkájuk, a stuttgarti Porsche Museum 2009-es megnyitása tette őket, így megbízásuk, különösen a merész vázlattervek ismeretében kockázatos döntésnek tűnhetett. A részletes tervek elkészítése két évbe telt, a fejlesztő ING Real Estate megtalálása pedig újabb egy évbe, így végül 2009 szeptemberében helyezték el az épület alapkövét. Ezzel párhuzamosan az intézményi átrendeződés is megindult, és a három filmkultúrával foglalkozó állami intézmény EYE Film Institute Netherlands néven egyesült.

Amszterdam belvárosa madártávlatból, jobbra középen az EYE új épülete. Fotó © Iwan Baan

Az épület fémváza a következő év végére készült el – ekkor már tisztán lehetett látni, hogy Amszterdam lakói igazi különlegességnek örülhetnek majd. 2011 októberére befejeződtek a munkák, a régi épületben idén januárban tartották a búcsúvetítést, majd még két hónapnyi hurcolkodás után április 5-én megnyitott az új EYE. A 6300 négyzetméteres épületben négy vetítőterem, 640 ülőhely és 1200 négyzetméternyi kiállítótér áll a múzeum és a látogatók rendelkezésére. Az épület szíve az Arena, amely voltaképp egy beltéri amfiteátrum, vetítések mellett beszélgetések, koncertek előadások rendezésére is alkalmat, nagyjából ezer négyzetméteres átrium. Ehhez kapcsolódik a bár és az étterem is, ahonnan remek kilátás nyílik a kikötőre. (Az amszterdami Keleti Dokknegyed példás átalakítását korábban önálló cikkben mutattuk be.)

Az építészeti koncepció szerint az EYE a fény, a tér és a mozgás állandó játékát kínálja. Fotó © Iwan Baan

A fehér homlokzat a mozivászonra utal. Fotó © Iwan Baan

A tervek szerint a múzeumban folyamatosan lehet majd klasszikus mozik, gyerekfilmek és új alkotások közül válogatni, emellett kiállítások és híres filmes alkotókhoz kapcsolódó, külön programsorozatok várják majd az érdeklődőket. A nyitókiállítást azonban nem szánták kasszasikernek: „Found Footage: Cinema Exposed” címmel a talált filmjelenetek és tekercsek újrafelhasználását járja körbe.

Kilátás Amszterdamra a múzeum belsejéből. Fotó © Iwan Baan

A multifunkcionális Arena. Fotó © Iwan Baan

Ezt alighanem érdemesebb lett volna jobban átgondolni, akárcsak a kiállítóterem átalakítását – az eredeti tervektől való eltérés ugyanis a tervezők határozott rosszallását váltotta ki, érthető módon. Roman Delugan és Elke Delugan-Meissl néhány nappal ezelőtt sajtóközleményben szögezték le: bár eddigi munkakapcsolatuk felhőtlen volt és továbbra is támogatják az intézményt, a belső tereket már nem tudják sajátjukként elismerni, ezért a megnyitón sem vesznek részt. A múzeum vezetése úgy reagált: a belsőbe tervezett átjárható terek, különböző szögekben megdőlő falak lehetetlenné tették a kiállítás berendezését, így kénytelen voltak kivitelezés közben módosítani. (Az eset, bár korántsem olyan komoly, némileg emlékeztet a Liverpool új városi múzeumánál történtekre; ott az éveket csúszó építkezés közben kirúgták az eredeti tervezőket, a dán 3XN építészirodát, a munkát átvevő brit iroda munkája azonban rendkívül rossz kritikát kapott, az intézmény vezetése pedig nemrég mindkettőjüket beperelte.)

Pereskedés azonban Amszterdamban nem várható, viszont az EYE (a 2009-ben megnyitott helyi Ermitázs után) még egy okkal több, hogy ellátogassunk a holland városba.

építészet, amszterdam, hollandia, múzeum, film, delugan meissl, osztrák építészet, kortárs építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317