Logomain

Közösségi ház lett a Bauhaus mester műemlék-benzinkútjából

By ginterzsófi 2012. március 9. 12:24

szerk at hg dot hu

Mies120130604-19838-1vqp6ae.gallery

Les Architectes FABG Mies van der Rohe benzinkút

Mies620130604-19838-19zq6mx.gallery

Les Architectes FABG Mies van der Rohe benzinkút

Mies320130604-19838-1j9f5t1.gallery

Les Architectes FABG Mies van der Rohe benzinkút

Mies520130604-19838-17ymota.gallery

Les Architectes FABG Mies van der Rohe benzinkút

Mies420130604-19838-dtc6du.gallery

Les Architectes FABG Mies van der Rohe benzinkút

Mies720130604-19838-39dtt9.gallery

Les Architectes FABG Mies van der Rohe benzinkút

Mies820130604-19838-1eqgbr5.gallery

Les Architectes FABG Mies van der Rohe benzinkút

Közösségi ház lett a Bauhaus mester műemlék-benzinkútjából

Elkészült a Bauhaus iskola egyik legfontosabb alakjának, Ludwig Mies van der Rohe német származású építész hatvanas években tervezett kanadai benzinkútjának átépítése: az értékes műemlék "Maison des generations" azaz generációk háza néven, kulturális- és közösségi központként működik majd.

Mies van der Rohe 1968-ben, halála előtt tervezte a benzinkutat a Montreal mellett található Ile-des-Soeurs szigetre. Ez volt az első töltőállomás a szigeten, a Standard Oil megbízásából készült, és kiállta az idő próbáját egészen 2008 decemberéig, amikor a bezárása mellett döntöttek, és 2009-ben nyilvánították műemlékké.

Az épület szinte alig látható: áttetsző lemez-üvegfalaival, visszafogott színeivel és keskeny acél vázszerkezetével majdnem tökéletesen beleolvad a környezetébe. Mint egyéb munkáinál is, Mies van der Rohe célja itt is az egyszerűség és átláthatóság volt, hogy a fény és a környező táj is érvényesülni tudjon.

A Les Architectes FABG iroda tervei alapján épület nagy részét átalakították: a két részből álló - egy 3000 és egy 1000 négyzetméter alapterületű - épülettömeg két külön helyiséget biztosít a fiatal és az érettebb generáció szórakozásához.

Az építészek számára az jelentette a fő kihívást, hogy aprólékosan és a részletekre odafigyelve újítsák fel a homlokzat elemeit (lebontani és megjavítani a korrodálódott fém-burkolatokat, kijavítani a téglaburkolatokat és a festést, stb.), és úgy alakítsák ki az új technikai és elektronikai rendszert, hogy ez semmilyen szempontból ne rongálja meg az eredeti műemlék struktúrát. A teljes felújítás 1,4 millió dollárból készült el.

felújítás, építészet, műemlék, bauhaus, mies van der rohe, kanada, ludwig mies van der rohe, montréal, benzinkút, montreal, les architectes fabg Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317