Logomain

Öt éve nagyot álmodtunk

By Kovács Dániel 2012. március 7. 12:00

szerk at hg dot hu

Öt éve járt személyesen Budapesten Zaha Hadid, hogy bemutassa a francia ORCO számára készített, Szervita téri terveit. A szépen induló történetből a magyar valóság és a sztárépítészet találkozásának tán legnagyobb kudarcélménye lett, ráadásul főleg rajtunk kívülálló okokból: a beköszöntő válság miatt.

Öt éve járt személyesen Budapesten Zaha Hadid, hogy bemutassa a francia ORCO számára készített, Szervita téri terveit. A szépen induló történetből a magyar valóság és a sztárépítészet találkozásának tán legnagyobb kudarcélménye lett, ráadásul főleg rajtunk kívülálló okokból: a beköszöntő válság miatt.

Szervita3x_1_20130604-19838-52iapm.gallery

Az ORCO 2006-ben jelentette be, hogy a tulajdonába került Szervita téri parkolóház helyére Zaha Hadid készíti új épület terveit. Az először bemutatott, kristályszerű toronyház tervét aztán jelentősen módosították, miután az ingatlanfejlesztő a szomszédos irodaház feletti tulajdonjogokat is megszerezte. 2007. január 25-én az építésznő személyesen is megjelent a Szervita téri egykori bank-, majd tőzsdeszékházban rendezett beszélgetésen, és bemutatta a terveket, amelyek ezt követően a nemzetközi sajtóba is bekerültek – épp öt éve, hogy a Dezeen is bemutatta őket a hg.hu-n keresztül.

Az ORCO ekkortájt beharangozott fejlesztései közül kevés valósult meg a megálmodott formában. A Párizsi Nagy Áruház rekonstrukciójába a kezdetkor bevont Manuelle Gautrand végül kiszállt, azt követően, hogy kiderült: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ellenállása miatt a műemlék épületbe nem építhetők meg a tervezett mozgólépcsők, így funkcióváltásra van szükség. A végeredmény a Tiba Építész Stúdió munkája, a kétszintes áruház fölött kialakított irodaszinteket csak részben használják.

Az ORCO a Váci útra az Asymptote ugyancsak neves vezérét, Hani Rashidot kérte fel egy irodakomplexum tervezésére. Ebből éppúgy nem lett semmi, mint Zaha Hadid Szervita téri üvegbuborékából, amely pedig átment a Tervtanács szűrőjén is. Utóbbi helyén ma is áll a Szabó István tervezte irodaház és parkoló. Üresen, bár időközben egy évre a Kortárs Építészeti Központ használatba vette, majd később a tulaj azzal is próbálkozott, hogy újra irodaházként hasznosítsa. A legfrissebb hírek szerint a meglévő épület átalakításával szálloda épül a Szervita téren.

Épp az az épület, ahol Zaha Hadid prezentálta terveit, sokéves késéssel, de elkészült. A francia Christian Biecher irányításával, a Kőnig és Wagner Építésziroda részvételével átalakított Vörösmarty téri bankszékház megnyitását azonban egyre távolabb tolják, így – bár néhány utcaszinti helyiségbe már beköltöztek a bérlők – az újdonsült áruház rendkívül látványos belső tereit a nagyközönség egyelőre nem láthatja.

építészet, zaha hadid, budapest, orco, terv, szervita tér, 5. kerület Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317