Logomain

Új parlamentet terveznek Irakban

By Kovács Dániel 2012. március 1. 09:55

szerk at hg dot hu

Az egymilliárd dolláros beruházás pályázatára meghívott tervezők között van az ország leghíresebb építész-szülötte, a Londonban élő Zaha Hadid is, aki nemrég már megnyerte a Nemzeti Bank új bagdadi központjának tervezési megbízását. A helyszínen eredetileg Szaddám Husszein kezdett építtetni egy gigantikus mecsetet.

Az egymilliárd dolláros beruházás pályázatára meghívott tervezők között van Irak leghíresebb építész-szülötte, a Londonban élő Zaha Hadid is, aki nemrég már megnyerte a Nemzeti Bank új bagdadi központjának tervezési megbízását. A helyszínen eredetileg Szaddám Husszein kezdett építtetni egy gigantikus mecsetet.

Hadid20130604-19838-kvaekw.gallery

A Building Design információ szerint a meghívott tervezők között a Zaha Hadid Architects mellett szerepel az ugyancsak brit Assemblage, az iraki Al-Khan, valamint a kanadai Adamson; utóbbi jelenleg a londoni Shard kivitelezésén dolgozik. A teljes, nagyjából 30 meghívottat tartalmazó listát az iraki Építés- és Lakásügyi Minisztérium nem hozta nyilvánosságra, de a lap tudomása szerint német és francia szereplőket is tartalmaz. A résztvevőknek 2012 júniusáig kell benyújtani terveiket az épületegyüttesre.

Az ország új parlamentje a régi Al Muthana reptér helyén épülhet, a város közepén. Ezen a területen Szaddám Husszein kezdte építtetni a Közel-Kelet legnagyobbnak tervezett mecsetét, a munkálatok azonban az Egyesült Államok 2003-as inváziójával leálltak. A helyszínen többek között nyolc 45 méter magas betonboltív őrzi az óriásmecset emlékét – feltehetően már nem sokáig. Az iraki parlament korábban egy, az 1950-es években, klasszicizáló stílusban tervezett épületben működött, ezt azonban 2003-ban kifosztották és megrongálták. Ezt követően a Zöld Zónán belül, a korábbi Bagdadi Konferenciközpontban ülésezett az országgyűlés, de 2007-ben ezt az épületet is terrortámadás érte. Az új terület a Zöld Zónán kívül helyezkedik el, amelynek szimbolikus jelentése is van: a vezetés stabilizációs törekvéseinek jelképe.

építészet, zaha hadid, pályázat, terv, parlament, bagdad, irak Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317