Logomain

Itt kezdődik a háború

By Kovács Dániel 2012. február 26. 11:05

szerk at hg dot hu

Marnehuizen, Copehill Down, Medina Wasl. Nem valódi települések, hanem a hadműveletek elpróbálásához épített gyakorlófalvak.

Van egy kis holland település, Marnehuizen, ahol az élet korántsem csendes. A lakóházakat rendszeresen terroristák vagy emberrabló csoportok szállják meg, akik ellen a hadsereg erőit kell bevetni, de gyakran iderendelik a rendőröket és a tűzoltókat is, mivel mindennaposnak nevezhetőek a tűzvészek és a természeti katasztrófák. Hogy lehet itt kibírni az életet? Sehogy: közösség ugyanis nem létezik, Marnehuizent katonai gyakorlóbázisnak építették 2002-ben.

Ntc_-_medina_wasl_-_circle20130604-19838-1o3e7s4.gallery

Csak a pálmák valódiak: a katonai gyakorlótelepnek épített kaliforniai Medina Wasl 

Marnehuizen áltelepülésének jelenlegi képét és kiterjedését, több mint 120 épített objektummal, vasútállomással és vágánnyal, bankkal, élelmiszerbolttal és földalatti csatornahálózattal tíz éve nyerte el. Korábban is gyakorlótelep volt a helyén, de akkor még csak néhány, házat szimbolizáló betonfallal és gépkocsironcsokkal. A beruházás 14 millió euróba került, így viszont realisztikus környezetben tanulhatják a városi harcot a holland katonák – vagy a civilek, amikor ugyanis nincs kiképzés, akkor Marnehuizen látogatható. Ellentétben bizonyos katonai és hírszerzési objektumokkal, a gyakorlófalvaknál nem a rejtőzés, hanem a minél funkcionálisabb illúzió a cél; az épületegyüttes akkor felel meg igazán céljának, ha valóban hihető.

Marnehuizen a legnagyobb katonai gyakorlófalu Európában – de korántsem az egyetlen. A 29 házból álló dániai Brikby (hivatalos nevén Bytræningscenter Oksbøl) 1995-re készült el, és csak a dán hadsereg külön engedélyével látogatható. Brikby szabályos, vöröstéglás, zsindelytetős épületek gondosan megkomponált rendszere, inkább hasonlít egy dán művészfilm díszletmajorságára, semmint valódi településre – ellentétben Marnehuizennel, amely családiház-méretű épületeivel hatásosan kelti egy igazi holland falucska illúzióját. Az angliai Copehill Down házait 1988-ban viszont nem brit, hanem bajorországi minták alapján építették; a brit katonáknak nem a hazai terepet kellett megismerniük, hanem a közép-kelet-európait, a hidegháború közelgő végének esetleges harci cselekményeire készülve. A település teljesen nőtt jellegű, természetesnek tűnő úthálózattal, amelynek nagyobb része nem vezet sehova. Ide többnyire szintén nem jöhetnek be civilek, bár néhány alkalommal használták már a területet airsoft-játékra. A közelmúltban Copehill Down konténerekből épített, nyomornegyeddel bővült; ez a brit hadsereg nem túl udvarias reakciója arra, hogy a tevékenységek fókusza Észak-Írországról és a Balkánról a Közel-Keletre tevődött át.

Airsoft-csata Copehill Down területén

 

A katonai gyakorlófalvak sorsát ugyanis elsődlegesen az ország aktuális ellenségeinek kiléte befolyásolja. Az angliai Norfolkban található (településként Eastmere néven ismert) Stanford Training Area alapjait 1942-ben tették le. A 120 négyzetkilométeres területen hat valódi falucskát kellett kiüríteni ahhoz, hogy a már az első világháború óta gyakorlóterepként használt környék végleg a hadsereghez kerülhessen. Az egykori lakók iránti tiszteletből, illetve hogy megóvják az épen hagyott középkori templomokat, a katonaság nem a települések területét használta fel gyakorlótelepként. (A kitelepített lakosok leszármazottait manapság évente néhány alkalommal beengedik a területre, elsősorban a háborítatlan temetők miatt.) Először egy „náci falu” készült el; itt gyakoroltak a normandiai partraszállásra. 2009-ben aztán afgán települést építettek, méghozzá szokatlan precizitással: a 14 millió fontos beruházás magában foglalja az álpiac műanyaggyümölcseit és a települést működtető, valóban afgán származású alkalmazottakat, akik alkalomadtán kiszolgált katonákat és végtaghiányos sebesülteket személyesítenek meg, sőt, egy olyan szellőzőrendszert is, amely alkalomadtán rohadt hússzagot és csatornabűzt képes árasztani.

Katonai gyakorlat Marnehuizenben

Aki ennél is komolyabb álafgán falura vágyik, az Egyesült Államokba kell utaznia. A Louisiana állambeli Fort Polkban évente több ezer katonát képeznek ki a közel-keleti helyzetre. A helyszínt negyven évvel ezelőtt azért választotta ki az USA hadiereje, mert klímája és növényzete ideális helyszínt kínált a vietnami hadműveletekre készülők gyakorlataihoz. Azóta Fort Polk eljátszotta már Kelet-Európát, Boszniát és Irakot is, a legújabb szerep pedig Afganisztán. Az afgán gyakorlófaluban nem csak egyszerű harci kiképzés folyik, hanem komoly és összetett szerepjátékok; a katonáknak nem csak pontosan lőni kell megtanulniuk, de azt is, hogyan csillapítsák le a feldühödött tömeget, vagy hogyan értsenek szót egy törzsi vezetővel, akinek nem beszélik a nyelvét. Egyszerre akár több ezren is részt vehetnek egy gyakorlatban, amelyben az állandóan itt állomásozó katonák az afgán haderő tagjait, a közeli települések 450 lakója pedig civileket személyesít meg, élethű ruházatban és felszereléssel.

Airsoft-csata Brikbyben

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás, majd az iraki háború újabb aktualitást adott az Egyesült Államoknak gyakorlótelepülések építésére a kaliforniai Mojave-sivatag mélyén, a második világháború idején létrehozott Fort Irwin területén. A kortárs haditechnikát és a hollywoodi díszleteket ötvözve nem kevesebb mint 12 iraki falu épült itt fel, amelyben 350 iraki származású amerikai élt évhosszat, közreműködve az amerikai és kanadai katonák kiképzésében. A két legnagyobb település, Medina Wasl és Medina Jabal alaprajza és kiterjedése nehezen felmérhető, az épített tömegek elhelyezkedése véletlenszerű, kaotikus – akárcsak a valódi közel-keleti városokban. Az épületek többsége konténerekből készült, amelyeket legóelemként halmoztak egymásra, de akadnak olyanok is, amelyek az Irakban szokásos technológia követésével, kívül-belül élethűen készültek el.

Medina Wasl Kaliforniában  

Hamis muszlim falu azonban a Közel-Keleten is akad, mégpedig az izraeli Tze’elim katonai bázis területén, a Negev-sivatagban. Igaz, Chicagónak hívják, mégpedig azért, mert a golyólyuggatta falak Al Capone Chicagójára emlékeztetnek. Ez a különös tény két amerikai fotográfust annyira megihletett, hogy könyvet is készítettek a negevi Chicagóról, amiből kiderül: az elmúlt három évtized minden komolyabb megmozdulására itt készült fel az izraeli hadsereg, de az amerikaiak is sokat használták. Ahogyan a szerzők fogalmaznak: minden, ami történt, itt történt meg először. Chicago sárgás betonfalai tehát sikerrel keltették életre a Gáza-övezet településeit, Falludzsát, palesztin településeket éppúgy, mint az Öbölháborúban érintett iraki városokat. Egy alkalommal még egy Szaddám Husszein elleni sikertelen merényletet is elpróbáltak itt. Az izraeli hadsereg emellett is fejlesztette ki és gyakorolja azt a technikát, amelyet a Náblusz elleni 2002-es támadás parancsnoka, Aviv Kochavi „inverz geometriának” nevezett. A támadás során a katonák nem az utcán és a nyílt köztéren, hanem az épületszövetben meglévő vagy újonnan nyitott „alagutakon” közlekedtek, lakásokon, lépcsőházakon, a falakba vagy mennyezetekbe robbantott nyílásokon keresztül, így a levegőből szinte egyetlen pillanatra sem váltak láthatóvá. A terület meghódítása Nábluszban nem a nyilvános terek, hanem a privát szféra elfoglalását jelentette. Míg tehát az európai és amerikai katonák álfalvak álköztereit hódítják meg, a valódi hadviselés behatol a magánélet színtereibe. Ki tudja, talán nem is vár hosszú jövő a katonai gyakorlófalvakra. 

építészet, urbanisztika, köztér, város Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317