Logomain

Elhunyt az első afroamerikai építésznő

By Kovács Dániel 2012. február 13. 15:54

szerk at hg dot hu

Február 6-án, 85 esztendős korában elhunyt Norma Merrick Sklarek, az első afroamerikai nő, aki építészként tervezői jogosultságot szerzett az Egyesült Államokban. Az 1954-ben diplomázó hölgy ezzel kiérdemelte „az építészet Rosa Parks-a” eposzi jelzőt, munkába állása azonban nem volt felhőtlen.

Február 6-án, 85 esztendős korában elhunyt Norma Merrick Sklarek, az első afroamerikai nő, aki építészként tervezői jogosultságot szerzett az Egyesült Államokban. Az 1954-ben diplomázó hölgy ezzel kiérdemelte „az építészet Rosa Parksa” eposzi jelzőt, munkába állása azonban nem volt felhőtlen.

Nms20130604-19838-1661cws.gallery

A harlemi születésű Sklarek 1950-54 között a Columbián tanult építészetet. Mivel New Yorkban építészként nem talált munkát, a városi közmunkák tanácsánál helyezkedett el. Később sikerült négy évre a Skidmore, Owings & Merrill helyi irodájába szerződnie. A hatvanas években Kaliforniába költözött, ahol New York államban szerzett engedélyét is honosíttatta, de nem kevesebb mint 19 alkalommal utasították vissza jelentkezését különféle építészirodák. 1985-ben ugyancsak ő lett az első afroamerikai nő, aki saját építészirodát alapított; a Siegel, Sklarek, Diamond egy időben a legnagyobb, nők által vezetett (és többségében nőket alkalmazó) amerikai irodája volt. (A női építészek helyzetéről bővebben ld. korábbi cikkünket.)

Tanulmányairól 1989-ben így nyilatkozott: „a második világháború végéig, úgy gondolom, az építészet terén a nőket nagyon erősen diszkriminálták. Egyértelmű, hogy az iskolákban kvótarendszer működött, a nők és a feketék ellen is. Az építészet terén egyáltalán nem senki, akire példaként tekinthettem volna. Boldoggá tesz, hogy ma én lehetek a példa mások számára.”

Sklarek saját tervezésű épületei közül a kritikusok a kaliforniai San Bernardino városházáját, a San Franciscó-i Fox Plazát, a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér egyes terminálját és a tokiói amerikai nagykövetség épületét emelik ki. Ezek többségét nem saját irodájában, hanem nagyobb műhelyek: a Gruen Associates, a Welton Becket, és a Jerde Partnership munkatársaként tervezhette meg.

építészet, gyász, amerikai építészet, norma merrick sklarek, női építész Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317