Logomain

Eladó az egyik legszebb Préri-ház

By Kovács Dániel 2012. február 1. 14:29

szerk at hg dot hu

Az 1896-97-ben emelt ház a világhírű építész korszakváltó munkája, mint ilyet, annak idején komoly felháborodással fogadták.

2,5 millió dollárért újra a piacon Frank Lloyd Wright egyik legismertebb családi háza, a 16 szobás Heller-ház. Az 1896-97-ben emelt ház a világhírű építész korszakváltó munkája, mint ilyet, annak idején komoly felháborodással fogadták a környék lakói.

Heller120130604-19838-e8x855.gallery

Az 566 négyzetméteres épületet 33 eredeti ólomüveg ablak, négy kandalló, elegáns faburkolatok és saját, működőképes liftje gazdagítják. Az eredeti tulajdonos, az osztrák származású Isidore H. Heller családja 1895-ben bízta meg Wrightot a tervezéssel, akinek addigra a környéken több korai munkája állt. Az építészettörténészek a Heller-házat Wright stílusváltásának fontos emlékeként tartják számon, egyben rámutatnak az építész mentora, Louis Sullivan hatására is. 1909-ben Hellerék eladták az épületet, amely a 20. században számos kézen átment, de kisebb átépítések ellenére nagyjából megőrizte eredeti formáját. A jelenlegi tulajdonosokhoz 2004-ben került, akik a tető helyreállítását követően döntöttek úgy, hogy ismét piacra dobják az épületet.

Az induló 2,5 millió dolláros ár napi árfolyamon 555 millió forintnak felel meg. Egy korábbi cikkünkból kiderül, hogy Magyarországon feleennyiért lehet Bauhaus-villát venni – igaz, az csak 190 négyzetméter. Wright egy másik híres épülete, a Los Angeles-i Ennis-ház tavaly 4,5 millió dollárért kelt el az eredeti 15 millió helyett.

Az itt először jelentkező „préri-stílus” elemei, így az erősen kiugró, az épületet horizontálisan tagoló ereszek, a csoportokba rendezett ablakok, az alacsony hajlású tető a századfordulón egyébként a magyar építészetben is feltűntek. A legismertebb, egyértelműen Wright hatását tükröző magánvilla Árkay Aladár tervei szerint épült a bírák és ügyészek telepén Dr. Géczy Imre számára az 1910-es évek elején.

építészet, ingatlan, chicago, frank lloyd wright, lakóház, amerikai építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317