Logomain

Lance Armstrong építészettel harcol a rák ellen

By OM 2012. február 4. 10:32

szerk at hg dot hu

Laf_frankooms_0720130604-19838-shn9og.gallery

A Livestrong Alapítvány székháza_CIKK1

Ilyevolt20130604-19838-1mfo7g8.gallery

A Livestrong Alapítvány székháza_CIKK2

Livestrong_kert_120130604-19838-xw5qqh.gallery

A Livestrong Alapítvány székházának kertje: bontott betonelemek

Livestrong_kert_220130604-19838-mnza76.gallery

A Livestrong Alapítvány székházának kertje: terasz bontott betonelemekből

Livestrong_index_120130604-19838-1xn4cti.gallery

livestrong index 1

Livestrong_index_220130604-19838-1kwk738.gallery

livestrong index 2

Laf_frankooms_0120130604-19838-jxjpeq.gallery

A Livestrong Alapítvány székháza

Laf_frankooms_0220130604-19838-1xtvrc0.gallery

A Livestrong Alapítvány székháza

Laf_frankooms_0320130604-19838-132fgib.gallery

A Livestrong Alapítvány székháza

Laf_frankooms_0520130604-19838-umm0ka.gallery

A Livestrong Alapítvány székháza

Laf_frankooms_0820130604-19838-1g55soo.gallery

A Livestrong Alapítvány székháza

Laf_hester_hardaway_0920130604-19838-1wv48zr.gallery

A Livestrong Alapítvány székháza

Laf_hester_hardaway20130604-19838-1p3w7rt.gallery

A Livestrong Alapítvány székháza

Nyito20130604-19838-urueey.gallery

A Livestrong Alapítvány székháza nyitó

A sokszoros Tour de France győztes és ráktúlélő alapítványának székházát az életöröm járja át.

High-tech építészet a „vissza a természethez” alapelv jegyében – így lehet összefoglalni a Lance Armstrong alapította jótékonysági szervezet, a Livestrong székházának legfontosabb ismertetőjegyeit. Az alapítvány célja, hogy javítsa a rákbetegek esélyeit – így nem volt kérdés, hogy az épületnek is az egészség jegyében kellett létrejönnie. A régi raktárból átalakított ház minden ízében megfelel a kritériumnak: a Lake Flato építésziroda által megálmodott létesítmény mentes minden felesleges sallangtól, ugyanakkor minden zuga az életörömről szól – nem csoda, hogy számos díj mellett 2011-ben az Amerikai Építészek Szövetsége (AIA) beválasztotta az év tíz legjobb zöld épülete közé is.

Lance Armstrong maga is tudja, mit jelent a borzalmas betegség: 1996-ban áttétes rákkal diagnosztizálták. Csodával határos módon azonban felépült, és kevesebb mint három évvel a diagnózis után, 1999-ben (majd utána még hatszor) megnyerte a Tour de France-t. A jótékonysági szervezetet 1997-ben hozta létre; számos programja mellett nagy sikernek bizonyult a sárga karkötőkkel fémjelzett kampány – a jellegzetes darabból 2005-re 55 millió darabot adtak el világszerte. 

A szervezet megalapítása után tíz évvel, 2007-ben határozták el, hogy saját székházat emelnek. A texasi Austin keleti felében álló, az 1950-es években épült hajdani papírraktárra esett a választás – napjainkban a környék maga is revitalizációs folyamaton megy át. A terület a város belsejében fekszik, elhanyagolt, ugyanakkor, különösen a közlekedés terén, jó adottságokkal rendelkezik: a busz és vasútvonal mellett itt halad el a Lance Armstrongról elnevezett kerékpárút is. Az eredeti épületen jelentős bontásokra volt szükség, a keletkező építési hulladéknak azonban közel 90%-át újrahasznosították. Az építésziroda munkáját a texasi Bommarito Group szakemberei segítették; a 2009-ben elkészült központ nemcsak az alapítvány alkalmazottainak munkahelye, hanem kutatók és betegek találkozóhelye is lett. A bejárat előtt új, növényekkel befuttatott pergolával fedett verandát és egy kis kertet alakítottak ki; utóbbit őshonos növényekkel ültették be, és egy kis vízmedence is helyet kapott benne (a zöldfelületek a Ten Eyck kerttervező iroda munkáját dicsérik). Az új, körülbelül 2700 négyzetméter alapterületű székház irodákat és közösségi tereket - tárgyalót, étkezőt és tornatermet, továbbá egy nagy, nyitott tetejű udvart - foglal magába, tágas, egybenyitott terei szinte fürdenek a természetes fényben. 

Ez nem volt mindig így: a raktár korábban szinte teljesen zárt volt, így utólag kellett kialakítani rajta a falnyílásokat és a fűrészfogas, északra tájolt felülvilágítókat. Az irodai terek egy része nyitott dobozokba került, amelyeket az eredeti tetőszerkezet újrafűrészelt faanyagából alakítottak ki, a tető eredeti tartógerendái bútorokként, a ledöntött betonfalak pedig kültéri burkolatként és kerti falakként születtek újjá. A tervezők arra is figyeltek, hogy a beépített, nem az eredeti házból származó anyagok lehetőleg a környékről származzanak, megspórolva így a hosszú szállítás energiaigényét.

A belső teret a bontásból származó, előre gyártott betonpanelek tagolják. Az épület plusz hőszigetelést kapott, a tetőn elhelyezett fényerősség-érzékelők pedig a mesterséges világítást tartják ellenőrzés alatt. „Az átalakított raktárban irodák és az ahhoz kapcsolódó funkciók, továbbá a páciensek tájékoztatására kialakított rendszer kapott helyet” – olvashatjuk a Bommarito honlapján. „Maga a tér is eligazít a diagnózisok között, és, ami még fontosabb, végigkíséri a rákkal diagnosztizált páciens útját a teljes gyógyulásig.” Az irodatér legfontosabb jellemzője a teljes nyitottság: itt még a főnöki iroda sem különül el a többitől. Ugyanakkor az eltérő részlegek eltérő funkcionális igényeket is jelentettek: a tervezők ezért úgy alakították a belső tér elrendezését, mintha kis települést terveztek volna meg, ahol az elkülönülő, mégis egymáshoz kapcsolódó egységeket gondosan tervezett utcarendszer köti össze.  

Összességében a ház egy hagyományos irodaépülethez képest közel 40%-kal kevesebb energiát használ. Különösen ügyeltek a víztakarékosságra, erről gondoskodik például az átgondoltan megtervezett öntözőrendszer vagy a csökkentett vízfelhasználású vécék. A korábbi aszfaltozott parkolót felbontották, és a helyére áttört burkolat került, amely lehetővé teszi a csapadékvíz elvezetését és csökkenti a hősziget-hatást. 

A gondos odafigyeléssel tervezett épület, amely tervezői szerint az alkalmazkodó újrahasznosítás („adaptive reuse”) kiváló példája, elnyerte a LEED minősítés Arany fokozatát. Az építészek szándékosan nem akarták túlzottan fényűző építészettel túlszárnyalni a környék látképét, és valószínűleg a street art is hamar megjelenik majd az összegraffitizett falakon - ezt azonban már jó előre belekalkulálták az épület külső megjelenésébe. A házban jelenleg 88 alkalmazott dolgozik, de az alapítvány tevékenysége egyre bővül, így a bővítés lehetősége is felmerült.

fenntartható építészet, újrahasznosítás, texas, amerikai építészet, austin, új épület, lance armstrong, livestrong alapítvány, jótékonysági szervezet, lake flato architects, ten eyck landscape architects Icon_print

A Livestrong Alapítvány székháza_CIKK1

A Livestrong Alapítvány székháza_CIKK2

A Livestrong Alapítvány székházának kertje: bontott betonelemek

A Livestrong Alapítvány székházának kertje: terasz bontott betonelemekből

livestrong index 1

livestrong index 2

A Livestrong Alapítvány székháza

A Livestrong Alapítvány székháza

A Livestrong Alapítvány székháza

A Livestrong Alapítvány székháza

A Livestrong Alapítvány székháza

A Livestrong Alapítvány székháza

A Livestrong Alapítvány székháza

A Livestrong Alapítvány székháza nyitó

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317