Logomain

Andrássy-kastély: kultúrcentrum és kutatóközpont Tiszadobon

By Basics Beatrix 2012. február 1. 14:36

szerk at hg dot hu

A tiszadobi Andrássy-kastély hamarosan elkészülő felújítását Basics Beatrix muzeológus írásával mutatjuk be.

Ha a múzeumokról általánosan elmondható, hogy nehéz, sőt egyre nehezebb helyzetben vannak, akkor talán egyetlen kivételt a kastélymúzeumok jelentenek. A gödöllői királyi kastélyban például befejeződött a rekonstrukció újabb üteme, újabb és újabb állandó kiállítások nyílnak, és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának kezelésében lévő többi kastély is sorra megújulva várja a látogatókat. Erre egyrészt a turisztikai célú fejlesztések pályázatai adnak lehetőséget, de a kastélymúzeumok töretlen, sőt egyre növekvő népszerűsége mást is jelez: a főúri tulajdonosok egykori életének, életterének megidézése, az abba való betekintés lehetősége különlegesen érdekes a látogatók számára.

Cikkep120130604-19838-1g1t9yn.gallery

A kastélyok felújítása azonban csak a kezdet: a fenntartás legalább ekkora feladat, hasonlóképpen annak a kitalálása, milyen módon, formában, szervezeti keretek között, kinek a fenntartásában szolgálja a látogatókat egy-egy kastély. A múzeumi funkció kézenfekvő, különösen ha az eredeti berendezés teljesen vagy legalább részben fennmaradt, vagy hitelesen rekonstruálható.

A tiszadobi Andrássy-kastély felújítása is évek óta sokak vágya volt, mire végül „A tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” kiemelt projekt ezt végre lehetővé is tette: 1,738 milliárd forint uniós támogatással, 2,2 milliárd forint összértékű beruházás révén a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda Kft. vezetésével elkészültek a tervek, és 2010-ben el is kezdődött a ma már lassan a befejezéséhez közeledő rekonstrukció. Ahogy megfogalmazódott: 2012-re egy olyan turisztikai attrakció jön létre, amely az Észak-Alföld régió kulturális turizmusának centrumává és szimbólumává válhat. A kastély és parkja országos jelentőségű rendezvények helyszíne lesz. A múzeumi funkció mellett – állandó és időszaki kiállítások – kulturális rendezvényeknek ad helyet a kastély, amely egyben országos Andrássy Kutatóközpont is.

Mit is foglal magába a felújítás? A külső homlokzatok mellett a tetőszerkezet, a belső terek pontos, kiváló restaurátorok munkájának eredményeképpen történő visszaállítását. A gyakorlatban ez rengeteg aprólékos, gondos munkát kíván: fém-, fa-, kő, üveg- és festőrestaurátori munkát. A víz-, áram- és gázellátás, csatornázás rekonstrukciója mellett a fűtési és a szellőzőrendszer is megújul. Korszerű biztonságtechnikai rendszer épül ki informatikai és telefonhálózattal. Fontos feladat az akadálymentesítés is. A különleges, egyedi attrakciót jelentő kert és park eredeti állapotában történő bemutatása szokatlanul nehéz munka, mivel az eredeti hímzéses parter mára „labirintussá” vált, és a növényzetet egykori formájára visszaalakítani idő és egyúttal bizonyos mértékben szerencse kérdése is. 

Mi is a története a Holt-Tisza-parti kastélynak? Az épületet Meinig Artúr (1853–1904) Andrássy Gyula elképzelései alapján tervezte és építtette meg – ezt minden forrás idézi, valamint azt a megjegyzést is, hogy a Loire menti kastélyok mintájára történt a tervezés (ezt az 1931-es kastélyleltár szövege is megemlíti). Az építés befejezésének időpontja nagy valószínűséggel 1888. A soktornyos, U alaprajzú épület délkeleti tornyához csatlakozik az egyetlen későbbi rész, a zárt erkély, amelyet Möller István (1860–1934) 1910-ben toldott az épülethez; az új rész feladata a budai Andrássy-palotából Tiszadobra költöztetett, Rippl-Rónai József által szecessziós stílusban tervezett ebédlő elhelyezése volt. 1929-ben elhunyt ifj. Andrássy Gyula, s a következő évben készült egy műszaki leírás is a kastélyról, annak berendezéséről, a parkról és tartozékairól. Ebből az időből ismerünk egy fényképsorozatot is, amelyen viszonylag jól azonosíthatók a berendezési tárgyak.

Mitől különleges és egyedi nemcsak országos, de európai viszonylatban is a tiszadobi Andrássy-kastély? Az épület, annak természeti környezete és a szellemi örökség, amelyet képvisel, együtt a nemzeti kulturális örökség kiemelkedően fontos része, egyben a régió legértékesebb épített öröksége. A magyar történelem egyik leghíresebb családja örökségének gyűjtése, feldolgozása, közzététele és bemutatása a kastélymúzeum és kutatóközpont célja és feladata. Különösen fontos, hogy a hátrányos helyzetű térség számára egy ilyen rangú műemlék kitörési lehetőséget jelent, emellett a helyi identitás fontos eleme, egyúttal megtartó erő a falu és környéke lakosságának. Ugyanakkor a látogatók előtt megjelenik a boldog békeidők arisztokrata otthona, a magyar történelem egyik legsikeresebb korát ismerheti meg itt a közönség egy család történetén keresztül; izgalmas, különleges, ma már ismeretlen világ mutatható itt be, amely a történelem oktatását, a művészetek aktív befogadását segíti, értéket és minőséget közvetít. Egy család története jelenik meg itt – mítosz, legenda, történelem –, az „Andrássy-brand” születése.

A kastélyépület történeti terei a helyreállítás után részben állandó, részben pedig ideiglenes kiállítási terekként működnek majd, illetve emellett közösségi hasznosítású terekként, valamint ezek ötvözeteként. A terek berendezésekor szükséges a funkció szerinti különbségtétel – azaz a történeti-kiállítási terek és a közösségi hasznosítású terek eltérő, de egymással harmonizáló és látvány tekintetében egységes képe. Fontos szempont, hogy a kastély berendezése közben ha nem is a pontos rekonstrukcióra, de az egykori történeti terek hangulatának megidézésére törekedtünk. A család kedvenc tartózkodási helyének minél több terét szeretnénk a látogatóknak bemutatni.

Az első ilyen rögtön a főbejárat és a lépcsőház, amely a délkeleti saroktoronyban található. A fából készült, áttört faragással díszített háromkarú lépcső, az Andrássy-címerrel díszített háromosztatú kőkeretes üvegablak a betléri Andrássy-kastély lépcsőházterére emlékeztet. Míg ott – lévén az vadászkastély – trófeák, valamint vadászati témájú grafikák és képek dekorálták a falakat, Tiszadobon az Andrássy-gyűjteményekből származó festmények. Innen a földszinten a lovagteremnek nevezett térbe jutunk, amely egykor közlekedőtér volt, de egyúttal a társasági élet helyszíne is. Közönségfogadó térként a látogatók itt tekinthetik meg az Andrássy-ősök galériáját. A 24 méter hosszú, 5,6 méter széles termet gipszstukkóból készült gotizáló hálóboltozat fedi, gazdagon faragott, Andrássy-címerrel díszített kőkandallóján a család jelmondata – Fidelitate et fortitudine (Hűség és bátorság) – olvasható.

Ifj. Andrássy Gyula dolgozószobájának sok festménye azonosítható a fényképek alapján: az Andrássy-ősök, Miklós, Lipót, Károly portréi, Andrássy Gyula lovas képe. A dolgozószobából egykor az emeleti grófnői írószobába vezető tölgyfalépcsőt sajnos ma már csak fényképekről ismerjük.

A nagy szalon – amelyből a terasz is nyílik – osztott terű, mennyezetét növényi ornamentikájú gipszstukkó borítja. Régi fényképe alapján az itteni berendezési tárgyak is azonosíthatók. A zeneszalonból a könyvtár kerek toronyszobájába vezető íves nyílás egykori festése is rekonstruálható volt, csakúgy, mint a zeneszalonból nyíló úgynevezett fekete ebédlő griffes arany-fekete-bordó tapétája. A gazdagon tagolt tölgyfaburkolat egykori képnyílásaiban ennek a tapétának a rekonstrukciója is megtekinthető. Innen nyílik a nagy ebédlő és az a bővítmény, amelybe Rippl-Rónai József eredetileg a budai Andrássy-palota ebédlőjének berendezéseként készített bútorai, szövött-hímzett faliképe, valamint az üvegablakok kerülnek vissza. A Thék Ede által gyártott berendezés, a mennyezeti felülvilágító és a déli fal üvegablakai rekonstruálva, restaurálva láthatók itt.

Az első emeleten megismétlődik a földszinti „lovagterem” hatalmas tere, itt is látható a szépen restaurált, külföldről hazaszállított reneszánsz kandalló, a család műgyűjtő tevékenységének egyik emléke. Andrássy Tivadar özvegye, majd ifj. Andrássy Gyula felesége, Zichy Eleonóra (1887–1945) emeleti dolgozószobája és hálószobája mellett az a toronyszoba is megtekinthető, amelynek kis erkélyéről az itt született Károlyiné Andrássy Katinka figyelte, „mikor tűnik fel a sétányon a golfpálya mellett a nagy fehér Mercedes autó”.

A történeti terek berendezéséhez végzett kutatások során az eredeti tárgyak jelentős részét sikerült azonosítani és megszerezni: a vásárlások mellett múzeumi kölcsönzések, letétek teszik lehetővé a minél teljesebb hiteles rekonstrukciót. Az állandó kiállítás nemcsak a tiszadobi, hanem más Andrássy-kastélyok történetét is felidézi (Betlér, Tőketerebes), az időszaki kiállítások pedig elsősorban a betléri Kastélymúzeummal történő együttműködés révén valósulnak meg.

A kastély rendezvényterei a várhatóan magas látogatószámot generáló kulturális turizmusra tervezett koncepció alapján formálódnak: emiatt különösen fontos szempont a rendezvényekhez szükséges infrastruktúra kialakítása (megközelíthetőség, parkolók, öltözőhelyiségek, vizesblokkok, beléptetés, étterem, a kétszáz fő fogadására alkalmas kastélytér-együtteshez, valamint az ötszáz fő befogadására alkalmas szabadtéri színpadhoz igazodó egyéb kiszolgáló infrastruktúra).

Az Andrássy-kutatások összefogójaként létrehozandó Országos Andrássy Kutatóközpont feladatai közé tartozik a kiállításcserék, bemutatkozások megszervezése, az állandó jelenlét a szlovák fél múzeumaiban (Betlér, Terebes), évi rendszerességgel konferenciák, workshopok szervezése és kiadványok, valamint a honlap létrehozatala. 

...

A szerző muzeológus. A cikk fotóit Dezső Tamás készítette. A cikk megjelent a MúzeumCafé folyóirat legfrissebb, 2011. december – 2012. januári számában. Basics Beatrix cikke mellett a designdíjas folyóirat 26. száma foglalkozik többek közt a berlini Múzeumszigettell és a verőcei Gorka-villával, valamint a Magyar Nemzeti Galéria Ferenczy Károly-kiállításával is.

felújítás, építészet, magyar építészet, örökségvédelem, kastély, múzeumcafé, meinig artúr, möller istván, tiszadob Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317