Logomain

Bumerángházakból jótékonykodik Bill Gates

By Ongrádi Melinda 2012. január 27. 09:46

szerk at hg dot hu

Bill_gates_nyito_220130604-19838-1s3r18t.gallery

A Bill Gates Alapítvány székháza

Bill_gates_index20130604-19838-13icr25.gallery

bill gates index

20632220130604-19838-1tj66tp.gallery

Bill Gates alapítványának székháza

20632420130604-19838-1ubreb2.gallery

Bill Gates alapítványának székháza

20632520130604-19838-1dnw8bh.gallery

Bill Gates alapítványának székháza

21590620130604-19838-19jop06.gallery

Bill Gates alapítványának székháza

21590720130604-19838-1eafc7k.gallery

Bill Gates alapítványának székháza

21590820130604-19838-1ps1bme.gallery

Bill Gates alapítványának székháza

21590920130604-19838-1pom34t.gallery

Bill Gates alapítványának székháza

21591020130604-19838-ro2qhd.gallery

Bill Gates alapítványának székháza

21591120130604-19838-1lgc4up.gallery

Bill Gates alapítványának székháza

Nyito20130604-19838-w6y7e3.gallery

Bill Gates alapítványának székháza nyitó

Bill_gates_latogatokozpont20130604-19838-nu8n7d.gallery

A Bill Gates Alapítvány látogatóközpontjának látványterve

Seattle_panorama20130604-19838-ga2qs6.gallery

Seattle-i panoráma a székházzal és a Space Needle-lel

500 millió dollárból épített kampuszt a világ második leggazdagabb embere. Megnéztük, milyen lett.

Bumeráng alakú nyitott karjai a világ népei felé való nyitottságot jelképezik – így magyarázzák az alkotók, miért éppen két U alakú irodaház lett a világ második leggazdagabb embere és felesége által alapított szervezet, a Bill & Melinda Gates Alapítvány székháza. A Seattle-ben épült főhadiszállás maga is inkább egy multinacionális cég, semmint jótékonysági szervezet irodaközpontjára emlékeztet.

A hűvös irodaházi miliőben csak itt-ott csillan meg oldottabb hangulat, amely utal az alapítvány céljaira: az oktatás, egészségügy és mezőgazdaság körülményeinek világméretű jobbá tételére.

Az épületegyüttes terveit az amerikai NBBJ Architects készítette. Az építkezés tervét 2005-ben jelentették be, a munkálatok 2008-ban kezdődtek. A hatalmas, közel tízhektáros területen épült kampusz költségvetése 500 millió dollár (kb. 115 milliárd Ft). A két U alaprajzú irodaépület tavaly nyáron nyitotta meg kapuit.

A két hatszintes irodaépület egy nyilvános plázát fog közre, amelyet egy, az esővíz tárolására használt tó, hidak és a környéken őshonos növények tesznek változatossá. Az U alakú irodaszárnyak egy talapzatszerű tömegre kerültek, a szárnyak végén pedig többszintes belmagasságú üvegezett átrium található – ez egyben átmenetet, kapcsolatot teremt a pláza és a belső terek között.

Az épületek természetesen a fenntartható építészet követelményeinek jegyében épültek, elnyerve a LEED platina fokozatát – mindez olyan elemeknek köszönhető, mint a zöldtetők, az esővízgyűjtéssel összekapcsolt víztakarékos üzemeltetés, a helyi és újrahasznosított anyagok alkalmazása, a hatósági előírásoknál 25%-kal kisebb energiafelhasználás, valamint a mesterséges helyett a természetes fény kiterjedt alkalmazása.

Az épületszárnyak szélessége nem túl nagy, így mindenhová bőségesen jut a napfényből. Ez nemcsak az energiatakarékosság szempontjából kedvező, de a bent lévők kedélyállapotára is jó hatással van. Az épületek belső oldalának íve mentén futnak végig a közlekedőfolyosók, amelyeket kisebb társalgók és közösségi terek szegélyeznek. Ezek a megoldások arra bátorítják a dolgozókat, hogy osszák meg egymással ötleteiket. A széles lépcsőházakat kávézók és büfék veszik körül, ami szintén a közösségi életet igyekszik támogatni. A falakat sok helyen a világ különböző pontjairól származó tárgyak borítják. A szigorú, irodaszerű jelleget a faburkolatok igyekeznek oldani – az összhatás egészét tekintve mégis a hűvös, józan amerikai üzletiességet sugallja.

Virtuális túra a Bill Gates Alapítvány kampuszán

„Helyi gyökerek és a világ egészére kiterjedő tevékenység – ez a kettősség ihlette a világot magához ölelő, kitárt karokra hasonlító alaprajzot” – írják az NBBJ tervezői az iroda honlapján. „Az egész kampusz egyetlen hatalmas, nagy kiterjedésű munkahelynek tekinthető, ahol a dolgozók saját irodává alakíthatják a szabadtéri padokat és tárgyalóvá a társalgót. Az itt dolgozók közötti személyes kapcsolat megteremtése volt a legfontosabb szempont a tervezéskor; ezt segíti az íves belső üvegfolyosó is, magasabb szintre emelve a szemtől szembe kapcsolat fogalmát. Az inspiráló környezet és az intenzív személyes kapcsolatok együtt ideális feltételeket teremtenek a kreatív gondolatok kibontakozásának.”

Kreativitásra pedig nagyon is szükség van, hiszen az Alapítvány 35 milliárd dollár  körüli vagyonnal gazdálkodhat, amelyből évente 2-3 milliárd dollárt kell szétosztani. A tervek szerint az irodaházak mellett idén egy látogatóközpont is megnyitja majd kapuit a kampuszon.

irodaház, amerikai építészet, seattle, jótékonyság, új épület, bill gates, bill & melinda gates alapítvány kapmusza, nbbj architects Icon_print

A Bill Gates Alapítvány székháza

bill gates index

Bill Gates alapítványának székháza

Bill Gates alapítványának székháza

Bill Gates alapítványának székháza

Bill Gates alapítványának székháza

Bill Gates alapítványának székháza

Bill Gates alapítványának székháza

Bill Gates alapítványának székháza

Bill Gates alapítványának székháza

Bill Gates alapítványának székháza

Bill Gates alapítványának székháza nyitó

A Bill Gates Alapítvány látogatóközpontjának látványterve

Seattle-i panoráma a székházzal és a Space Needle-lel

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317