Logomain

Százéves házak, jelentkezzetek!

By Kovács Dániel 2012. január 18. 12:14

szerk at hg dot hu

Idén is folytatódik a tavaly hatalmas sikernek örvendő Budapest100, a százéves házak civil ünnepe. A Kortárs Építészeti Központ programsorozatába várják olyan lakók és lakóközösségek jelentkezését, akik 1912-ben épült házakban élnek.

Idén is folytatódik a tavaly hatalmas sikernek örvendő Budapest100, a százéves házak civil ünnepe. A Kortárs Építészeti Központ programsorozatába várják olyan lakók és lakóközösségek jelentkezését, akik 1912-ben épült házakban élnek.

V_c3_a1ci_utca20130604-19838-je3ktj.gallery

2011 áprilisában 50 budapesti épületben (a lakóházak mellett egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben) látták vendégül az érdeklődőket az ott lakók. A kétnapos rendezvény alatt városszerte közel 17 000 kíváncsi városlakó fordult meg a házakban (lakásokban, műtermekben, padlásokon) és nem várt lelkesedés övezte a programokat.

Mindez, valamint a 2012-ben százéves házak spontán jelentkezései a program folytatására ösztönözték a szervezőket. Jelenleg 260 olyan épületről tudnak, amely százéves születésnapját ünnepli idén, de a lista korántsem teljes, biztos, hogy bővítésre, kiigazításra szorul, ehhez is várják az érintett lakók segítségét. A felkutatott születésnaposok listája megtalálható a program honlapján (budapest100.hu/epuletek/2012)

Emellett várják olyan százéves házban élő lakók/lakóközösségek jelentkezését, akik kedvet éreznek a Budapest100 programhoz való csatlakozáshoz!

A bemutatkozás legegyszerűbb formája (ami egyúttal a Budapest100 programhoz való csatlakozás feltétele is), hogy erre az áprilisi hétvégére a lakók tegyék lehetővé házuk bejárását, vagyis legyen nyitva az épület, és bárki körbenézhessen a házban.

Emellett a lakók valamilyen - akár csak jelképes formában – megajándékozhatják születésnapos lakóházukat. Erre a hétvégére készülhet valami, akár közös munkával, az épületekben: ha újrafestenék a korlátokat, rendbe raknák a postaládákat; vagy ha történne valami szokatlan: zene, alkalmai kórus szólna, filmeket vetítenének, főznének valamit az udvaron...

A Budapest100 programhoz bárki csatlakozhat, ha van kedve a következő hónapokban együttműködni és együtt gondolkodni, tervezni velünk. Nem kizárólag a jó karban lévő épületeket, vagy a műemlékeket szeretnék megmutatni a közönségnek. A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. Közös gondolkodást kezdeményez
a megújulásról, összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.

A Lakók/lakóközösségek jelentkezésének módja:

Lakógyűlésen személyesen: 2012. január 26. csütörtök, 18 óra (OSA Archívum - Budapest, V. Arany János u. 32.)

E-mailen: budapest100(kukac)kek.org.hu

építészet, budapest, kék, jubileum, budapest100 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317