Logomain

Eladó a Villa Budapest

By Kovács Dániel 2012. január 13. 10:37

szerk at hg dot hu

Tavaly januárban került piacra a Tadao Ando és Ilse Crawford bevonásával újjáépülő egykori Hatvany-villa.

Piacra került az egykori Hatvany-villa részleges rekonstrukciójának eredményeként évek óta épülő Villa Budapest. Az épületnek, amelynek belsőépítészetén Ilse Crawford és Tadao Ando dolgozott, nemrég pedig Ron Aradot vonták be a munkába, a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó szervezet keres új gazdát.

Villa20130604-19838-1ijs4gy.gallery

Az épületet négy évvel ezelőtt mutattuk be először, akkor 2010 második felére tervezték a megnyitót. Utoljára 2009-ben jártunk a villában, amikor a fejlesztő Budapanoráma a helyszínen mutatta be a munkálatokba bevont, világhírű japán építészt, Tadao Andót. Azóta Baráth Dávid tervei alapján a villa új honlapja is elkészült, nemrég pedig arról tudósított az m1 kulturális műsora, hogy Ron Arad tervez mobil szobrot az épületbe. A piaci válság azonban minden bizonnyal a villa hátralévő, befejezési munkáit is megnehezítette.

„Az Ybl Miklós által 1872-ben tervezett ingatlan első tulajdonosa Lónyai Menyhért, a kiegyezés korának meghatározó politikusa, egykori miniszterelnök volt, majd az épület 1921-ben a Hatvany család tulajdonába került. A 20. század első felében a klasszicizáló villa a főváros társasági életének egyik meghatározó szalonja volt, ahol a vendégek, Monet, Picasso, Manet, Renoir, Cézanne, Munkácsy, Szinyei és Csontváry festményeit is megcsodálhatták. Számos budapesti látogatása egyikén Thomas Mann a szalonban hallgatta Bartók Béla zongorajátékát, és naplójában is megemlékezett a villa pazar belső kialakításáról, valamint a teraszról elé táruló lenyűgöző budapesti panorámáról.

Az épületet a világháborúban olyan komoly bombatalálat érte, hogy a Várnegyed újjáépítése során nem állították helyre, a telken átmenetileg csupán egy játszóteret alakítottak ki. A Hatvany család tulajdonában maradt ingatlant a kilencvenes évek közepén a Budapanoráma Kft. tulajdonosa, Bognár Botond vásárolta meg és építette újjá másfél évtizednyi munkával, Kerényi József Kossuth- és Ybl-díjas építész tervei alapján. Míg a villa a világon egyedülálló ››high-tech‹‹ nyíló homlokzata a BORD Stúdió tervei szerint készült el, az épület belső tereinek kortárs újjászületése – többek között – a világhírű japán építésznek, Tadao Andónak, és az angol hangulattervezőnek, Ilse Crawfordnak köszönhetően válik lehetővé.

Az ingatlan teljes területe közel 4000 négyzetméter, beleértve a csodálatos panorámát nyújtó 700 négyzetméteres teraszt. Az épület öt különböző atmoszférát megjelenítő öt szintből és egy teraszból áll. A legfelső, akár művészeti galériaként is hasznosítható emelet 180 fokos panoráma-élményt kínál, az első szinten elhelyezkedő szalon pedig akár 150 fős események befogadására is alkalmas. A -1. szinten a beruházást megelőző ásatások eredményeként a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai által feltárt 16. századi török kori bástya maradványai találhatóak. A kiszolgáló helyiségek és irodák a legalsó szinten helyezkednek el. A villához egy pihenőpark is tartozik, amely a nagyközönség számára is nyitva áll.” – olvasható a CBRE sajtóközleményében.

építészet, ingatlan, budapest, Ron Arad, tadao ando, kerényi józsef, villa budapest Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317