Logomain

Negyedszázados ház lett műemlék Londonban

By Kovács Dániel 2011. december 26. 12:07

szerk at hg dot hu

Lloyds120130604-19838-15ao492.gallery

A Richard Rogers tervezte Lloyds-székház homlokzata

Lloyds220130604-19838-1dyacyu.gallery

A Richard Rogers tervezte Lloyds-székház homlokzata

Lloyds320130604-19838-1wlwta5.gallery

A Richard Rogers tervezte Lloyds-székház átriuma

Lloyds420130604-19838-jrrwnk.gallery

A Robert Adam tervei szerint készült 18. századi étkező a Lloyds-székházban

25 esztendős, azaz szerkesztőségünk legtöbb tagjánál is fiatalabb Nagy-Britannia legifjabb műemléke. A brit örökségvédelmi szervezet azt követően döntött úgy, hogy első fokú műemléknek nyilvánítha Sir Richard Rogers híres, 1986-ban elkészült Lloyd’s-székházát, miután a tervezett kisebb átalakítások komoly tiltakozáshullámot indítottak el. <br/>

25 esztendős, azaz szerkesztőségünk legtöbb tagjánál is fiatalabb Nagy-Britannia legifjabb műemléke. A brit örökségvédelmi szervezet azt követően döntött úgy, hogy első fokú műemléknek nyilvánítha Sir Richard Rogers híres, 1986-ban elkészült Lloyd’s-székházát, miután a tervezett kisebb átalakítások komoly tiltakozáshullámot indítottak el.

A tiltakozásokat The Twentieth Century Society nevű, a közelmúlt építészeti emlékeinek megóvására alakult szervezet vezette. Ez azért is érdekes ellentmondás, mert a társaság 1979-ben épp annak az 1928-as épületnek a megóvása érdekében jött létre, amelynek a helyére Rogers az új Lloyd’s-székházat tervezte. Akkor nem sikerült a kampány, most viszont igen: a 20th Century Society 2008-as javaslatára az épület három év alatt elnyerte a szigorúan védett besorolást.

Az 1978-1986 között felépült ház a Lloyd’s of London biztosítóház székhelye, és a posztmodern építészet világszerte ismert példája. Akárcsak a párizsi Pompidou-központ esetében, amelyet Rogers Renzo Piano olasz építésszel közösen tervezett, a Loyd’s-székház legfontosabb jellemzője is az, hogy a kiszolgálóterek és –szerelvények (a lépcsők, liftek, elektromos és csővezetékek) az épület falán kívülre kerültek. A párizsi épület színes egyvelegéhez képest azonban a Lloyd’s jóval fémesebb, technicistább külsőt kapott: a felszerelt 12 üveglift például az első volt a maga nemében Nagy-Britanniában.

A 14 szintes, legmagasabb pontján 88 méterre nyúló épület három fő irodatoronyból és három, a kiszolgáló helyiségeket tartalmazó toronyból állnak, amelyek egy négyzetes, hatvanméteres belmagasságú központi tér köré csoportosulnak. A ház érdekességei közé tartozik a 11. szinten elhelyezett, Robert Adam által tervezett 1763-as étkező, amelyet a Lloyd’s korábbi épületéből szállítottak át ide. Az irodaszintek mindegyike flexibilis, a szükségletek szerint alakítható. A ház egyébként már a maga idején is nagy feltűnést keltett, ami nem kis részben annak köszönhető, hogy maga II. Erzsébet adta át.

A Lloyd's-székház védelme egyfajta, az építész felé tett gesztusként is értelmezhető. Hiába tartozik Rogers a brit építészet meghatározó mesterei közé, az elmúlt években többször is vitába keveredett az örökségvédelmi szervekkel. Saját, védett lakóházát például a kellő engedélyek nélkül akarta átalakítani, a British Museumhoz készített bővítését pedig át kellett dolgoznia, miután közfelháborodást váltott ki.

építészet, nagy-britannia, örökségvédelem, richard rogers, posztmodern építészet Icon_print

A Richard Rogers tervezte Lloyds-székház homlokzata

A Richard Rogers tervezte Lloyds-székház homlokzata

A Richard Rogers tervezte Lloyds-székház átriuma

A Robert Adam tervei szerint készült 18. századi étkező a Lloyds-székházban

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317