Logomain

Az áhítat legszebb hajlékai

By Ongrádi Melinda 2011. december 24. 11:37

szerk at hg dot hu

Martin_luther_120130604-19838-q8cje1.gallery

Martin Luther templom

Martin_luther_220130604-19838-jofsn9.gallery

A Martin Luther templom

Martin_luther_320130604-19838-1f2swrs.gallery

A Martin Luther templom

Aging_in_africa_120130604-19838-1v2vk1q.gallery

Aging in Africa templom

St_hilaire_3_320130604-19838-1hp68jp.gallery

Az átalakított St. Hilaire templom

St_hilaire_220130604-19838-11d3vh1.gallery

Az átalakított St. Hilaire templom

St_hilaire_320130604-19838-1ll084u.gallery

Az átalakított St. Hilaire templom

Bunker_120130604-19838-1iie20.gallery

Napnyugati kápolna, Bunker Arquitektura

Bunker_220130604-19838-8j5e7x.gallery

Napnyugati kápolna, Bunker Arquitektura

Bunker_320130604-19838-1npjwpt.gallery

Napnyugati kápolna, Bunker Arquitectura

Ponferrada_120130604-19838-1tsa554.gallery

A Ponferrada templom

Ponferrada_220130604-19838-1wd6fag.gallery

A Ponferrada templom

Ponferrada_320130604-19838-1810f6i.gallery

A Ponferrada templom

Aging_220130604-19838-7xoqt7.gallery

Aging in Africa templom

Mainz_1_ok20130604-19838-13w86ac.gallery

Zsinagóga, Mainz

Mainz_220130604-19838-ayab9.gallery

Zsinagóga, Mainz

Mainz_320130604-19838-1faxpmj.gallery

Zsinagóga, Mainz

Szt_miklos_120130604-19838-1oadmm.gallery

Szt. Miklós orthodox templom

Szt_miklos_220130604-19838-10vz98q.gallery

Szt. Miklós orthodox templom

Szt_miklos_320130604-19838-p57vbh.gallery

Szt. Miklós orthodox templom

Az ünnepekre a kortárs vallási építészet legkülönlegesebb példáit gyűjtöttük össze: templomok, kápolnák, imaházak a nagyvilágból.

Míg a ma épített templomok egy része hagyománytisztelettel viszonyul a múlt építészeti örökségéhez, mások radikálisan kortárs formát öltenek. Az biztos, hogy az egyik legkülönlegesebb építészeti feladatról van szó: sehol máshol nem kap ennyire nagy jelentőséget az épített környezet spirituális hatása. Korunk templomtervezői szinte korlátlan eszköztárból választhatnak: a természetes és mesterséges fény, a színek és anyagok végtelen választéka társul a mai technológiák adta lehetőségekkel, amellyel, ahogy azt a következő példák szemléltetik, bátran élnek is.

A közelmúlt építészeti termését bemutató válogatásunkban egyaránt található középkori környezetbe ágyazott minimalista kápolnabelső, rendhagyó formatobzódásként megálmodott vagy szerény családi házat idéző meghitt kápolna és ízig-vérig kortárs imahely.

St. Hilaire templom átalakítása, Melle (Franciaország)

Nyugat-Franciaországban található a St. Hilaire-nek szentelt román templom, amelynek belső terét Matthieu Lehanneur designer álmodta újra. A klasszikus márvány lendületes, merész formákba dermedt: a rétegezett pódium a környék domborzati formáit idézi, amelybe tóként mélyítették bele a keresztelőmedencét, míg az oltár és pulpitus barnás alabástromján a középkori templom falainak színei köszönnek vissza.

Napnyugati kápolna, Acapulco (Mexikó)

Mi sem lehet ellentétesebb előző példánkkal, mint a szabálytalan, nyers látszóbetonból kiöntött kápolna, amely szinte egyensúlyoz a sziklaperemen. A Bunker Arquitectura tervezte épület önmagában is számos ellentétet testesít meg: üveg és beton, átlátszóság és tömörség, klasszikus és kaotikus egyesül rendhagyó formába. A felső szinten található kápolnatérbe a rácsszerű oldalfalakon át szinte beúszik a környező táj, a tenger felé néző nyitott, üvegezett végfalat egyetlen hatalmas feszület tölti ki. A tájolás különös jelentőséget kapott: a nap egy évben kétszer, napéjegyenlőség idején pontosan a kereszt mögött nyugszik le. Az alsó szinten mauzóleum található - a különleges kápolna így a gyász és a csendes elmélkedés színtere.

Ponferrada temploma, Leon (Spanyolország)

Hófehér geometria kívül, éteri terek belül: a spanyol templom a megreformált liturgia jegyében épült, a hatalmas, fényben fürdő belső tér az öröm jegyében zajló ceremóniák színtere. Az építészek, a Vicens + Ramos tervezőinek legfontosabb vezérfonala a tervezéskor a közösségi élmény és a gazdag szimbólumrendszer kortárs formába öntése volt. A belső tér kialakítását a liturgikus követelmények kielégítése és a klasszikus kereszt alaprajz határozta meg, a középre állított oltár a tér minden pontjáról látható. A hófehér belső térbe hét (a szám szimbolikus jelentőségű, a szentségekre utal) felülvilágítón át árad be bőségesen a természetes fény.

Luther Márton templom, Hainburg (Ausztria)

A tervező coop himmelb(l)au iroda már nevében is benne hordozza az égiekre való utalást (himmel = ég). Az általuk tervezett protestáns templom épülete több karakteres jegyet is hordoz: a különálló acél harangtorony eltéveszthetetlenül mutatja már távolból a templom jelenlétét, akárcsak a régi harangtornyok. A lendületes vonalú torony mellett a különleges formájú tető-felülvilágító fogja meg a tekintetünket – az örvénylő forma elkészítéshez egy hajóépítő műhelyet kellett felkérni. A természetes fény azonban nemcsak ezen keresztül, hanem az utcára néző, háromszögletű egységekre tagolt üvegablakokon át is beárad a belső térbe, ahol a fehér felületeket natúr fa elemek teszik változatossá. 

Zsinagóga és közösségi központ, Mainz (Németország)

A héber írás betűi inspirálták a Manuel Herz iroda tervezte épületet;az öt különálló, égnek nyújtózó tömegből áll össze a ház. Az egyes egységek mázas zöld kerámia homlokzatburkolata koncentrikus alakzatban fogja körbe az ablakokat. Az épületszárnyakban iskola, közösségi terek, irodák és zsinagóga kaptak helyet, a különféle funkciók egy belső udvar köré csoportosulnak. Az írás az épület minden elemét meghatározza: a belső terekben is különféle szövegrészletek borítják a falakat. A tervezők úgy telepítették az épületet a sűrűn beépített környéken, hogy egy nyitott, szabad térség alakuljon ki mellette, amelyet tetszés szerint használhatnak a városlakók – ez az elrendezés nyitottságot sugall, ami ritka hozzáállás egy vallási épülettől.

Aging in Africa közösség temploma, Lagoon Aby (Elefántcsontpart)

Bár még zajlik az építkezés, különlegessége miatt mindenképp listánkra kívánkozott a templom, amely egy katolikus közösségnek épül. Afrikában a katolikus papok család híján kimaradnak abból a gondoskodó közösségből, amely elsődleges támaszt jelent, különösen idős korban. Az Aging in Africa olyan közösség, ahová a papok idős korukban visszavonulhatnak - a maga nemében ez lesz az első ilyen közösség a kontinensen. A HWKN iroda tervezői egy hagyományos falu mintájára álmodták meg a telepet, amely festői környezetbe, egy öböl partjára épül. A lazán elszórt földszintes lakóépületek a középületek által kijelölt tengely köré települnek, amely középpontjában a különleges geometriájú templom áll. A formák egyszerre újítók és mégis felidézik a hagyományos templomok megjelenését.

Szent Miklós ortodox templom, Springdale (Egyesült Államok)

Bájosan egyszerű épület, amely nélkülöz minden grandiózus vonást: a Marlon Blackwell Architects által megálmodott épület meglehetősen profán múlttal rendelkezik, ugyanis egy üzlet átalakításával készült. Az egyszerű tömeghez egy kisebb toldást kellett hozzácsatolni, hogy az megfelelhessen az ortodox liturgia követelményeinek. A torony belső falfelületeit vörösre festették, a felülvilágítón át beözönlő fény így különleges rózsaszín árnyalatot kap – az előcsarnok és a szentély közötti területre érkező fény így készíti elő a belépőt az áhítat perceire. Az épület külső burkolata az ipari épületeken is megszokott fémlemez panel, a belső terek kialakításában pedig a letisztult, egyszerű megoldások a hangsúlyosak. A minimalista eszközökkel operáló épület 2011-ben elnyerte a World Architecture Festival közösségi épületek kategóriájának fődíját.

coop himmelb(l)au, templomépítészet, hwkn, mathieu lehanneur, kortárs templomok, vallási építészet, st. hilaire templom, napnyugati kápolna, bunker arquitectura, ponferrada templom, vicens + ramos, aging in africa temploma, mainzi új zsinagóga, martin herz, luther márton templom Icon_print

Martin Luther templom

A Martin Luther templom

A Martin Luther templom

Aging in Africa templom

Az átalakított St. Hilaire templom

Az átalakított St. Hilaire templom

Az átalakított St. Hilaire templom

Napnyugati kápolna, Bunker Arquitektura

Napnyugati kápolna, Bunker Arquitektura

Napnyugati kápolna, Bunker Arquitectura

A Ponferrada templom

A Ponferrada templom

A Ponferrada templom

Aging in Africa templom

Zsinagóga, Mainz

Zsinagóga, Mainz

Zsinagóga, Mainz

Szt. Miklós orthodox templom

Szt. Miklós orthodox templom

Szt. Miklós orthodox templom

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317